Αγοραστική δύναμη μικρότερη και από του 1984

Μόνο δυσοίωνες μπορούν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τόσο για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Σάββα Ρομπόλη, και μεταξύ των συμπερασμάτων, ξεχωρίζουν τα εξής:

1.     Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010-2013 κατά 41 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δις ευρώ δηλαδή θα φτάσει συνολικά στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ

2.     η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984

3.     η ανεργία κατά το 2014 θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση –το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι οι άνεργοι θα μειωθούν κατά 80.000 άτομα- η οποία όμως κατά κύριο λόγο θα οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση. Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού  (1.150.000 άτομα). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ύστερα από μια εξαετία, ο απόλυτος αριθμός των ανέργων, θα έχει μειωθεί μόλις κατά 150-200.000 άτομα

4.     το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι το 2016. Είναι η χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την εξαφάνιση των αποθεματικών του συστήματος.

Για να αυξηθεί το ΑΕΠ και να περιοριστεί η ανεργία, οι ερευνητές προτείνουν άμεση μείωση των τιμών στα εγχώρια προϊόντα και αύξηση των μισθών. Σε μακροχρόνια διάρκεια, προτείνεται να καταρτιστεί ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα