Αγροτικό: Αιφνιδιαστικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στα μπλόκα

Η κυβέρνηση επιθυμεί αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσω ουσιαστικού διαλόγου, στην προσπάθειά της να βρεθεί η χρυσή τομή στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα

Να ρίξει γέφυρες με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα επιχειρεί η κυβέρνηση, που θέλει να υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, καθιστούν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κυβερνητική υπαναχώρηση από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ζήτησε το συντονιστικό όργανο των μπλόκων που συνεδρίασε την Τετάρτη στη Νίκαια.

Οι ανοιχτοί δρόμοι και η ύπαρξη μιας ενιαίας και θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών που διαμαρτύρονται είναι αδιαπραγμάτευτα από το Μέγαρο Μαξίμου, και το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι, όπου περιόδευσε χθες. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η εικόνα από τα μπλόκα, προς το παρόν, δείχνει προς διαφορετική κατεύθυνση, χωρίς όμως να εκτροχιάζεται η κατάσταση, με συμβολικούς αποκλεισμούς σε Αλμυρό, Μάλγαρα, Αχαΐα, Θεσπρωτία και στην Αταλάντη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν να δουν το μέγεθος της κλιμάκωσης που θα επιχειρήσουν οι αγρότες, αν και δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε εγρήγορση και υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να αποφευχθούν πολύωροι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπίμως ανέβασε τους τόνους στη χθεσινή του παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, προειδοποιώντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μια ακραία κλιμάκωση από την πλευρά των αγροτών θα γυρνούσε μπούμερανγκ, διότι θα έβαζαν απέναντί τους την πλειονότητα των πολιτών, ακόμα και αν βλέπει με θετικό μάτι τα αιτήματά τους.

Το τελευταίο 48ωρο γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, εξαιτίας και των αρχικών χειρισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιστρατευτεί κυβερνητικά στελέχη και τοπικοί παράγοντες στις επίμαχες περιοχές για να διαδραματίσουν πυροσβεστικό ρόλο προκειμένου να σβήσει η φωτιά που έχει ανάψει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευτέρης Αυγενάκης και οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετέβησαν χθες αιφνιδιαστικά στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας και πήραν μέρος σε σύσκεψη αγροτών που συμμετείχαν στην πανελλαδική της Νίκαιας. Μάλιστα, έγιναν δεκτά ορισμένα από τα αιτήματα, κυρίως αυτά που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις από τον «Daniel», και ο κ. Αυγενάκης εμφανίστηκε έτοιμος και για νέα συνάντηση με αγρότες που βρίσκονται στον δρόμο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Προς το παρόν η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους. Η μεν κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα, οι δε αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι, διεκδικώντας ακόμα και τη μη εφαρμογή της ΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει 2,8 δισ. νέους πόρους, παρά τις αστοχίες της. Ένα από τα χαρτιά που έχει στα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης για άρση του αδιεξόδου δεν αφορά κάποιο νέο μέτρο, αλλά αυξάνει άμεσα τη ρευστότητα των αγροτών. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να δοθούν εμπροσθοβαρώς με λιγότερες ή δόσεις ή συνολικά τα χρήματα από την κατάργηση του ΕΦΚ για το 2024 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου στα αγροτικά θέματα και να ζητήσει τη συνεργασία των περιφερειών και τη συμβολή τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος τη Δευτέρα, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Daniel» και τις αποζημιώσεις στους αγρότες. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ενώ αναμένονται η αντίδραση και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα