Ακονίζουν τα μαχαίρια οι τάσεις

Δεν φαίνεται να βγαίνει άσπρος καπνός στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συνάντηση Κασσελάκη-Τσακαλώτου στην Κουμουνδούρου

Το διήμερο 11-12 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ματώνει καθημερινά στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ και είναι πολύ λογικό να σκεφθεί κάποιος ότι στην Κεντρική Επιτροπή «θα φάνε τα μουστάκια τους» και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη από την προεδρική φρουρά κυκλοφόρησε ότι μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Κασσελάκη θα αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες, προκειμένου να γίνει γόνιμος διάλογος. Όμως την ίδια ώρα υπάρχουν φήμες ότι θα επιτραπεί η παρουσία απλών μελών του κόμματος εντός της αιθούσης που δεν είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οπότε το μυαλό όλων πάει ότι οι συγκεκριμένοι κλακαδόροι θα προέρχονται από το προεδρικό περιβάλλον για να αποδοκιμάσουν τους αντιφρονούντες.

Αν συμβεί αυτό, τότε ο κάθε ένας μπορεί να υποθέσει ότι η ηγετική ομάδα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη επιθυμεί άμεσο ξεκαθάρισμα, πολύ πριν από το Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου. Όμως εάν επιτραπεί η παρουσία απλών μελών, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η παρουσία μελών που ανήκει στην Ομπρέλα. Μιλάμε για μία εκρηκτική κατάσταση κατά την οποία δεν πρέπει να αποκλειστούν και τα χειρότερα. Όπως γιαουρτώματα και χειροδικίες. Ειδικά εάν στην αίθουσα παρεισφρήσουν θαυμαστές του Πολάκη, οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες πρωταγωνιστούν στο διαδίκτυο με απειλές και ύβρεις κατά των αντιφρονούντων επειδή ασκούν κριτική στον Κασσελάκη.

Έτσι, λοιπόν, οι πιο ψύχραιμοι μεταξύ σοβαρού και αστείου στις συζητήσεις τους με δημοσιογράφους κάνουν λόγο ότι ίσως χρειαστεί στη συνεδρίαση η παρουσία κυανόκρανων του ΟΗΕ για να ολοκληρωθεί η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής χωρίς θύματα. Το άσχημο είναι ότι οι κυανόκρανοι έχουν δουλειά σε διάφορα επικίνδυνα μέτωπα ανά τον πλανήτη, οπότε δεν μπορούν να ασχοληθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση με Τσακαλώτο

Βέβαια όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν εάν εκτονωθεί το κλίμα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η κίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να δεχθεί την πρόσκληση και να συναντηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου. Εκεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να αποσύρει το αίτημα για διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα μεριμνήσει. Τουλάχιστον αυτό είπε στους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης τις προηγούμενες ημέρες προέβη σε μία πρωτοφανή ενέργεια για τα χρονικά ενός πολιτικού κόμματος. Τηλεφώνησε στον κ. Τσακαλώτο και του ζήτησε να έχουν ένα βελούδινο διαζύγιο, πριν καν ανακοινώσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών τις προθέσεις του.

Τώρα πάντως το πρόβλημα το μετέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Στέφανο Κασσελάκη αξιώνοντας την άρση του αιτήματος για διαγραφές. Διότι εάν υποθέσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης κάνει δεκτό το αίτημα, τότε επί της ουσίας παραδέχεται ότι όλα έχουν πει γι’ αυτόν οι προτεινόμενοι για διαγραφή είναι σωστά. Και φυσικά οι αντιφρονούντες το επόμενο διάστημα θα θέσουν και νέα αιτήματα και πάει λέγοντας.

Τουναντίον εάν κρατήσει σκληρή στάση θα στείλει ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους ότι έχει πυγμή και είναι αποφασισμένος ακόμη και να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα απολέσει στελέχη, όμως θα μπορεί να σχεδιάσει πλέον το νέο ΣΥΡΙΖΑ (κατά το Νέος Πανιώνιος) με βάση τα δικά του θέλω και τα δικά του πιστεύω.

Όμως από την άλλη υπάρχει και η ανάγνωση ότι με αυτή την ηγετική ομάδα που συνέστησε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Λόγω Πολάκη οι περισσότεροι θέλουν να βρίσκονται μακριά και αγαπημένοι. Όσο για τις ηγετικές ικανότητες της Θεοδώρας Τζάκρη, της Δώρας Αυγέρη, του Γιώργου Τσίπρα οι περισσότεροι διατηρούν επιφυλάξεις.

Οπότε όλα αυτά συνεκτιμώνται από τους ψηφοφόρους και γι’ αυτό το λόγο υπήρξε και νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, δείχνοντας πως εάν δεν υπάρξει κάτι δραστικό τότε η πτώση αυτή θα μετατραπεί σε ελεύθερη. Η νοσηρή εσωκομματική ατμόσφαιρα αποτρέπει ένα λογικό ψηφοφόρο να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει ακούσει μία πολιτική θέση, μία πολιτική πρόταση από το νέο πρόεδρο. Τουναντίον ακούει μόνο τις άναρθρες κραυγές των προεδρικών και τις καταγγελίες των αντιφρονούντων.

Οι συσκέψεις

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές τηλεδιασκέψεις από όλες τις ομάδες του κόμματος. Πανελλαδική τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν σχεδόν ταυτόχρονα, τόσο η κίνηση «6 συν 6» που στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου, όσο και το δίκτυο στελεχών που πρόσκεινται στο Νίκο Παππά, προκειμένου να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ένα σκηνικό πυκνών εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη του δικτύου του Νίκου Παππά καταγράφηκε κλίμα συσπείρωσης γύρω από την εισήγηση του νέου προέδρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένας πολιτικός προγραμματισμός άμεσα, καθώς επιθυμία όλων είναι η επιτυχία του κόμματος, όπως τόνισαν οι περίπου 400 συμμετέχοντες στη διαδικασία. Το διακύβευμα για την ομάδα Παππά συνοψίζεται, σε κάθε περίπτωση, στη συγκρότηση ενός «πόλου αξιοπιστίας και πολιτικής ενδυνάμωσης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγαλύτερη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Με συμμετοχή περίπου 1.000 στελεχών και βασική εισήγηση από την Έφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της κίνησης «6 συν 6» (όπου μετείχαν, ωστόσο, στελέχη και από άλλες τάσεις, όπως η «Γέφυρα», βουλευτές και Ευρωβουλευτές) εκφράστηκε, κατά πληροφορίες, η αγωνία για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις «διαλυτικές τάσεις» που επικρατούν στο κόμμα, αγωνία που είχε επισημανθεί και στην κοινή δήλωση των κ. Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλου. Ζητήματα δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας και ταυτότητας απασχόλησαν εξίσου την πολύωρη διαδικασία, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για επίδειξη ψυχραιμίας και σοβαρότητας, μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών και «εκκαθαρίσεις». Πεδίο ανάδειξης, ωστόσο, της ατζέντας της συγκεκριμένης ομάδας στελεχών θα αποτελέσει κατά κύριο λόγο η επικείμενη Κεντρική Επιτροπή, όπου οι εκπρόσωποί της αναμένεται να τοποθετηθούν ανοιχτά για τις πολιτικές εξελίξεις, εκφράζοντας και τις όποιες διαφωνίες τους.
Ο Δραγασάκης
Η συσσωρευμένη ένταση, ωστόσο, δεν φαίνεται να εκτονώνεται ούτε στις μακρόσυρτες τασικές συσκέψεις με τον κ. Δραγασάκη  να απευθύνει κάλεσμα αναίρεσης διαγραφών, αλλά και υποχώρησης τοξικών τοποθετήσεων. «Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος» ανέφερε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερβεί και τη σημερινή κρίση του, προχωρώντας στις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που οι συνθήκες της εποχής μας απαιτούν, αν μείνει πιστός στις αρχές του, σταματήσει η στοχοποίηση εσωτερικών εχθρών, και αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη γνώση και πείρα του».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα