Ακρίβεια: Όλα τα ’χαμε, οι… Χούθι μάς έλειπαν

Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ των «27» της Ε.Ε. είχε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Ήταν δεδομένο –το είχε επισημάνει και η «Α» σε ένα από τα προηγούμενα φύλλα της– ότι οι συνεχείς επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κατά εμπορικών πλοίων αργά η γρήγορα θα προκαλούσαν αναταράξεις  στο παγκόσμιο εμπόριο.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Όπερ και εγένετο με τους κλυδωνισμούς ωστόσο να μην είναι για την ώρα τόσο ισχυροί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο της τα αρμόδια στελέχη κοιμούνται ήσυχοι. Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται σε… mood προβληματισμού, προσπαθώντας σε πρώτο επίπεδο να διαγνώσουν αν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η ελληνική αγορά.

Η επιβεβαίωση αυτού του προβληματισμού ήρθε από το στόμα του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαταραχθεί η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της απόφασης των ναυτιλιακών εταιρειών να παρακάμπουν μέχρι νεωτέρας τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που με τη σειρά του ενδεχομένως να λειτουργήσει ως μοχλός περεταίρω ανόδου των τιμών.

Κι αυτό σε μία χώρα σαν την Ελλάδα και σε μια αγορά «ρηχή» όπως η ελληνική που συνεχίζει να τελεί υπό ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα η Eurostat για τον μήνα Δεκέμβριο ΄23 ο πληθωρισμός «τσίμπησε» σχεδόν μία μονάδα σε σχέση με τον Νοέμβριο και από το 2,9% αυξήθηκε στο 3,7%, ενώ τον ίδιο μήνα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 8,9%!!! Και πώς να μη συμβεί αυτό όταν η τιμή σε βασικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 58,5%, με τα φρούτα και τα λαχανικά να ανατιμώνται κατά 15% και 14%, αντίστοιχα. Ας κρατήσουμε κι αυτό: Μόνο η Μάλτα ξεπερνάει την Ελλάδα στον πληθωρισμό των τροφίμων «γράφοντας» αύξηση της τάξης του +10,2%, με την ελληνική επίδοση να είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (5,7%) ή της Ευρωζώνης (6%), όπου υπάρχει σαφής και σταθερή αποκλιμάκωση των αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2023.

Τελευταία γραμμή άμυνας για την κυβέρνηση είναι να περάσει σχετικά «αναίμακτα» ο υπόλοιπος Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος μέχρι να πάρουν… μπρος τα 4 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης (σ.σ. αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή). Αυτό σημαίνει ότι την αποτελεσματικότητα ή μη τω μέτρων οι καταναλωτές θα την αντιληφθούν από τον Μάρτη και μετά καθώς μέχρι τότε έχει δοθεί χρόνος στους προμηθευτές να προβούν στις απαιτούμενες προσαρμογές. Μέχρι τότε θα τα νοικοκυριά θα προσεύχονται να τερματιστεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, να σταματήσουν και οι Χούθι τα αντι-εβραϊκά «αντίποινα» στην Ερυθρά Θάλασσα  μπας και σταματήσει ο… βομβαρδισμός του καλαθιού της Ελληνίδας νοικοκυράς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα