Άλλαξε η μοιρασιά

Το Champions League αποτελεί τη χρυσοφόρα διοργάνωση της UEFA. Ειδικά η είσοδος στους ομίλους προσφέρει τεράστια οικονομική βάση για έσοδα, μεταγραφές, ενώ αποτελεί τη βιτρίνα για χορηγούς και πώληση παικτών.

Οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τους ομίλους, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει παρουσία στους ομίλους του Europa League.

Πριν από λίγο καιρό, οι ελληνικές ομάδες βρίσκονταν στη λογική… ο θάνατός σου η ζωή μου, καθώς αν μόνο μία προκρινόταν στους ομίλους, συγκέντρωνε τον πακτωλό των χρημάτων του market pool. Αυτό ωστόσο έχει καταργηθεί και τα χρήματα από το Champions League δίνονται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Το market pool προέβλεπε, όσον αφορά την Ελλάδα, διαθέσιμο ποσό 12 έως 15 εκατ. ευρώ για τις ομάδες που έμπαιναν στους ομίλους του Champions League, και αυτό το ποσό μοιραζόταν εάν έμπαιναν δύο ή παλαιότερα τρεις. Τώρα, η διανομή των χρημάτων γίνεται με βάση το ranking. Τη θέση των συλλόγων, δηλαδή, στην κατάταξη της UEFA για τη διοργάνωση. Στο Champions League, κάθε θέση που κερδίζει μια ομάδα στα γκρουπ δυναμικότητας, προσφέρει επιπλέον 1,1 εκατ. ευρώ στον τελικό λογαριασμό.

Αυτό ήταν και το δώρο που έμμεσα έκανε ο ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό. Διότι ο αποκλεισμός της Μπενφίκα ανέβασε τους «ερυθρόλευκους» από την 22η στην 21η θέση μεταξύ των ομάδων που θα συμμετάσχουν στους ομίλους του Champions League –εφόσον βέβαια οι Πειραιώτες περάσουν την Ομόνοια– και προσέθεσε το παραπάνω ποσό στο ταμείο του συλλόγου. Ο Ολυμπιακός έχει 43.000 βαθμούς στο τρέχον ranking των ομίλων του Champions League. Εάν προκριθούν και αποκλειστεί κάποια εκ των Σάλτσμπουργκ (53.500 βαθμοί) ή Ντιναμό Κιέβου (55.000 βαθμοί), που επίσης συμμετέχουν στα Play offs του Champions League, τότε οι «ερυθρόλευκοι» θα αυξήσουν κι άλλο τα έσοδά τους. Από 1,1 εκατ. ευρώ για κάθε θέση που ανεβαίνουν.

Ο ΠΑΟΚ με τους 21.000 βαθμούς που έχει, εάν αποκλείσει την Κράσνονταρ (35.500), θα πάρει μία από τις τελευταίες θέσεις στο ranking των ομίλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα