Αλλάζουν όλα στο Μετρό μετά την Οδύσσεια των Αθηναίων από 25 άτομα

Σε άμεση λήψη μέτρων προχωρά η κυβέρνηση, ύστερα από το χάος που προκλήθηκε την Τρίτη με την αιφνιδιαστική στάση εργασίας του 2% των εργαζομένων στο Μετρό.

Η στάση εργασίας στο μετρό, που «πάγωσε» τις μετακινήσεις και ταλαιπώρησε 1,5 εκατ. Αθηναίους, έγινε με αφορμή τις μετατάξεις 21 υπαλλήλων από διοικητικές υπηρεσίες σε εκδοτήρια σταθμών του Μετρό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας κατά τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας στο Μετρό, ειδικά μετά και την οργή του κόσμου για την ταλαιπωρία που πέρασε, ενώ τα σχόλια έγιναν ακόμα πιο αιχμηρά μόλις έγιναν γνωστά και τα απίστευτα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ.

Με τη ρύθμιση τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό -και σε άλλα ΜΜΜ- θα υποχρεωθούν να καθορίζουν το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να διασφαλίζεται το μίνιμουμ λειτουργίας των συγκοινωνιακών μέσων.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι σε καμία κινητοποίηση δεν θα παύουν εντελώς τα δρομολόγια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε σχετικά ότι σε όλη την Ευρώπη, όπως και στον ΟΣΕ και σε άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, υφίσταται ήδη πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργιών ή στάσεων εργασίας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναμένεται να έχει ετοιμάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση με “γαλλικό μοντέλο”, δηλαδή με βάση τα ισχύοντα στα ΜΜΜ της Γαλλίας, μέχρι την Παρασκευή, ώστε να ψηφιστεί αμέσως μετά τις εορτές όταν ανοίξει ξανά η Βουλή. Η ρύθμιση θα προβλέπει ορισμό προσωπικού ως ασφαλείας σε συγκεκριμένες βάρδιες, το οποίο δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε απεργίες. Αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στον ΟΣΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα