Άλλο το πέναλτι μαϊμού και άλλο μαϊμού ο μαύρος ποδοσφαιριστής

Το σκεπτικό της τιμωρίας του Αχιλλέα Μπέου και του Βόλου

Ο Αχιλλέας Μπέος αλλά και ο Βόλος δέχθηκαν βαριά «καμπάνα» για την επίθεση του πρώτου εις βάρος του παίκτη της Κηφισιάς, Ανδρέα Τετέι.

Το παιχνίδι, που είχε ολοκληρωθεί 0-0, κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ της Κηφισιάς. Παράλληλα, στον ισχυρό άνδρα των Θεσσαλών επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρεις μήνες και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ η ΠΑΕ Βόλος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, αυτό αναφέρει ξεκάθαρα πως, παρόλο που ο όρος «μαϊμού» δεν είναι από μόνος του ρατσιστικός, η χρήση του με αυτή τη μορφή και σε αυτό το πλαίσιο από τον Αχιλλέα Μπέο αποτελεί ρατσιστική πρακτική.

Αναλυτικά, το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «O χαρακτηρισμός “μαϊμού” αποτελεί ρατσιστική πρακτική και είναι κατακριτέος και ελεγχόμενος. ο όρος “μαϊμού” δεν είναι αφ’ εαυτού ρατσιστικός, ωστόσο δύναται να χρησιμοποιηθεί για να προσβάλλει ανθρώπους συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων και ιδίως ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής. Επομένως η χρήση του όρου μαϊμού απευθυνόμενη σε αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί έκφραση ρατσιστικών προκαταλήψεων είναι απαράδεκτη και αποτελεί διάκριση.

Εάν δηλ. κάποιος χαρακτηρίσει ένα πέναλτι μαϊμού, σίγουρα δεν υπάρχει ρατσιστική χροιά στην εν λόγω έκφραση, καθώς αναφέρεται στο γεγονός του υποτιθέμενου πέναλτι, εάν όμως χαρακτηρίσει έναν σκουρόχρωμο άνθρωπο μαϊμού, όπως εν προκειμένω, τότε προβάλει έναν φυλετικό συμβολισμό με ρατσιστική χροιά.

Επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από πλείστες αποφάσεις των πειθαρχικών επιτροπών της UEFA, ότι ο χαρακτηρισμός «μαϊμού» στοχοποιεί μαύρους ποδοσφαιριστές και προσβάλει την αξιοπρέπειά τους εξαιτίας του χρώματος του δέρματος τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα