Αλύπητο «ξύλο» του Περισσού στο Μαξίμου

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, συνεχίζοντας την κοροϊδία περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες στον λαό για την επόμενη μέρα. Τέτοια είναι η κατάντια των γιαλαντζί αριστερών κομπιναδόρων. Έμαθε να τα δίνει όλα στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, να εμπλέκει τον λαό στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να κάνει υποκλίσεις και να ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η προλογική εισαγωγή είναι παρμένη από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο Σορφχάιντε, και δείχνει σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική, αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Περισσός μέχρι τις εκλογές.

Κατ’ αρχάς, πέραν της σκληρής κριτικής που θα ασκηθεί για όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Αλλά και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το ΚΚΕ άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Μια ακόμη προσφορά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, πέρα από τη δικαίωση των μνημονίων, είναι κι ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και από τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ), όσο και με τα κάλπικα συνθήματα περί δήθεν “εμβάθυνσης της δημοκρατίας” και “προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων”, που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος. Ενώ την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους– Εκκλησίας».

«Είδαν» παζάρι Τσίπρα – Ιερώνυμου

Αλλά και με τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το ΚΚΕ, διά του γραμματέως του, Δ. Κουτσούμπα, αντέδρασε έντονα. Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας δεν δίστασε να μιλήσει για παζάρι: «Αυτό που στήθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έδινε την εικόνα παζαριού ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, και στην ηγεσία της Εκκλησίας για ένα αποτέλεσμα και για ένα θέμα με βάση αυτά που ανακοίνωσαν που θα μπορούσα να το προσδιορίσω ως άνθρακες ο θησαυρός, γιατί αυτή η συμφωνία δεν επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες, όπως ειπώθηκε, αντίθετα τις ενισχύει και τις διαιωνίζει».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν «σκοτεινά σημεία» στη συμφωνία με την παραχώρηση στο Ταμείο Αξιοποίησης αμφισβητούμενων εκτάσεων, προσθέτοντας ότι «επιδιώκει ο κ. Τσίπρας να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας για τις περιορισμένες συνταγματικές αλλαγές που κάνει, και η Εκκλησία του προσφέρει αυτή τη συναίνεση».

 Πίεση και με τις συντάξεις

Όμως το ΚΚΕ εκτός όλων των άλλων έχει αποφασίσει να πιέσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει την κυβέρνηση και στο θέμα των συντάξεων. Όπως υποστηρίζουν στον Περισσό, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει άλλο με τους συνταξιούχους». Μάλιστα, τα στελέχη του ΚΚΕ με επισκέψεις σε ΚΑΠΗ και σε χώρους συνάθροισης συνταξιούχων, τους επισημαίνουν ότι «πρέπει να πληρώσουν την κυβέρνηση με το ίδιο νόμισμα», ενώ σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων, ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι «η όποια διευθέτηση τυχόν επιτευχθεί θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού ισχύει απόλυτα ο νόμος Κατρούγκαλου που περικόπτει τις συντάξεις».

Χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε ότι «ακόμα και αν στο Eurogroup γίνει δεκτή η εκδοχή της κυβέρνησης για τις συντάξεις, αυτό θα γίνει αφού κοπούν άλλες υποσχέσεις που έχει δώσει για ανακούφιση ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων». Και τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περιοριζόμαστε σε αυτό. Πρέπει να ενταθεί η πάλη μας για να καταργηθούν και οι νόμοι Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι».

Στο ΚΚΕ γνωρίζουν ότι για να ξεφύγει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση θα σηκώσει ψηλά τη σκανδαλολογία. Πάγια θέση του Περισσού είναι πως «πρέπει να είναι όλα στο φως, αλλά από τον προβολέα πρέπει να φωτιστούν, εκτός από τους διεφθαρμένους πολιτικούς που θα παρελάσουν μέχρι να φθάσουμε στις εκλογές, και οι διαφθορείς».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Κουτσούμπας πολλάκις έχει υποστηρίξει ότι «η έρευνα πρέπει να πάει σε βάθος, η έρευνα πρέπει να επεκταθεί συνολικά σε όλους αυτούς τους παράγοντες που διαμορφώνουν, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας, αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Οι μεγάλες ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό, στο ότι γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό, ότι περικόβονται συνεχώς οι κρατικές χρηματοδοτήσεις και μια σειρά τέτοια δεν είναι χωρίς πολιτικές, πρώτα απ’ όλα, ευθύνες και βεβαίως από ’κεί και πέρα ας ψάξουν και τις ποινικές για μια σειρά πράγματα και για το Ερρίκος Ντυνάν. Και για τα υπόλοιπα το ΚΕΕΛΠΝΟ, το φάρμακο, αρθροσκοπήσεις».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θυμήθηκε και τι συνέβη στην Ιταλία με τη σκανδαλολογία: «Στην Ιταλία και η σκανδαλολογία ήταν το όχημα που άλλαξε το πολιτικό προσωπικό και ήρθε ο Μπερλουσκόνι, τα “καθαρά χέρια” και μετά φούντωσε και τα ακροδεξιά στοιχεία, όπως λένε κάποιοι και ωρύονται εδώ πέρα στην Ελλάδα για το πώς ανδρώνεται ο φασισμός, τα ακροδεξιά μορφώματα και πάει λέγοντας».

Και βέβαια, πέραν της σκληρής κριτικής, το ΚΚΕ, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα εντείνει μέσω ΠΑΜΕ τις κινητοποιήσεις και την επαναστατική γυμναστική, ενώ το μότο θα είναι «όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα εντείνονται τα εκβιαστικά διλήμματα. Εμείς λέμε να αντισταθεί ο ελληνικός λαός, να μην πέσει στην παγίδα του μικρότερου κακού».

 

Διαβάστε επίσης