ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Αυτοί είναι οι «φταίχτες» που άργησε το αποτέλεσμα

Πώς καθυστερούν την τελική καταμέτρηση οι "επιστολικές" και οι "προσωρινές" ψήφοι

Τις 72 ώρες έχουν ξεπεράσει αισίως στις ΗΠΑ από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών και η παγκόσμια κοινή γνώμη χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) για να ακούσιε το τελικό αποτέλεσμα. Και οι… φταίχτες ήταν δύο: η επιστολική ψήφος και η τεράστια συμμετοχή όσων επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να ψηφίσουν τον πλανητάρχη της επόμενης τετραετίας, καθώς και η διαδικασία που στην αμερικανική εκλογική νομοθεσία ονομάζεται «προσωρινή ψήφος».

Ξεκινώντας από το δεύτερο, στις ΗΠΑ ως «προσωρινή» καταχωρίζεται η ψήφος ενός ψηφοφόρου το όνομα του οποίου είτε δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, είτε είναι γραμμένο λάθος ή ο ψηφοφόρος δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο, κατι που φυσικά κοστίζει σε χρόνο.

Όσο για την επιστολική ψήφο, αυτή είναι μία κατηγορία mega καθυστέρησης μόνη της την οποία μεγέθυνε και η πανδημία. Υπό τον φόβο του κορωνοϊού ήταν τεράστιο το πλήθος των πολιτών που προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους και να μην συνωστιστούν στα εκλογικά τμήματα, στέλνοντας την ψήφο τους ταχυδρομικά. Χαρακτηριστικά είναι η εκτίμηση του φορέα US Elections Project σύμφωνα με την οποία από τα 160.000.000 των Αμερικανών που ψήφισαν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, 65,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι το έκαναν επιστολικά μέσω ταχυδρομείου, σπάζοντας κάθε αντίστοιχο ρεκόρ του παρελθόντος. Ακούγεται, λοιπόν, και είναι εύλογο ότι πολλές ήταν οι πολιτείες που βρέθηκαν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο όγκο εκλογικής καταμέτρησης.

Η κατάσταση είναι ακόμη περίπλοκη σε ορισμένες κομητείες, όπως το Τσάταμ, στην πολιτεία της Τζόρτζιας, όπου δύο διαφορετικές αρχές πρέπει να εποπτεύουν τη διαδικασία καταμέτρησης, ενώ σε άλλες πολιτείες όπως στην Πενσιλβάνια που είχαν δει το… «έργο» και είχε προταθεί να επιτραπεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων πριν από την ημέρα των εκλογών, η πρόταση απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς που πλειοψηφούσαν στην πολιτειακή βουλή.

Ακόμη ένα πρόβλημα που προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις με την επιστολική ψήφο είναι το γεγονός σε διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες ισχύουν και διαφορετικοί κανόνες αναφορικά με τις προθεσμίες παραλαβής των επιστολικών ψήφων που εστάλησαν ταχυδρομικώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποστέλλονται από στρατιωτικό προσωπικό και άλλους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα στη Νεβάδα, επιτρέπεται να καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια που φτάνουν στις αρμόδιες αρχές έως την ερχόμενη Τρίτη 10 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί έως τις 3 Νοεμβρίου.
Αντίστοιχα στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα θα θεωρηθούν έγκυρα όσα ψηφοδέλτια φτάσουν μέσω ταχυδρομείου έως την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση κι εδώ να έχουν αποσταλεί έως την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου.

Στην Β. Καρολίνα, όμως, η διαδικασία κόλλησε και στις «προσωρινές ψήφους» με τους καταμετρητές να σταματούν τη διαδικασία για τουλάχιστον 171.000 ψηφοδέλτια. Αυτό συνέβη γιατί ορισμένες τοπικές αρχές άσκησαν το δικαίωμά τους να μπορούν να αποφασίζουν ανεξάρτητα το πώς θα πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση και επέλεξαν να περιμένουν υποδεχτούν ΟΛΑ τα ψηφοδέλτια πριν ξεκινήσουν την καταμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερθείσες πολιτείες -Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα–, μαζί με την πολιτεία της Αριζόνα αποτελούν τις 5 κομβικές κάλπες που έκριναν ότι την επόμενη τετραετία ένοικος του Λευκού Οίκου θα είναι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα