«Αν δεν μας ψηφίσουν, χαθήκαμε…»

Τα ρέστα τους παίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάλπες της Κυριακής απειλούν ευθέως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μακρά περίοδο εσωστρέφειας, αν όχι διάσπαση. Η εμμονή της ηγεσίας να αναγάγει τις κάλπες σε δημοψήφισμα απαιτεί πλέον τουλάχιστον πέντε μονάδες διαφοράς από συνολικά από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για να δικαιωθεί. Διαφορετικά, η καταστροφή είναι προ των πυλών.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αισιόδοξοι πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα δικαιώσουν την πολιτική γραμμή του δημοψηφίσματος δηλώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγούν μάλιστα πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, καθώς το κόμμα δεν έχει δημιουργήσει ακόμα δυνατούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν διστάζουν να εκφράσουν την έκπληξη τους για την επιτυχία του Γ. Σακελλαρίδη τονίζοντας πως εν τέλει η υποψηφιότητα πήγε απροσδόκητα καλά και πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, υποστηρίζουν πως «οι υποχρεώσεις των ψηφοφόρων σε τοπικούς παράγοντες με τους οποίους τους συνδέουν φιλικές ή άλλου είδους σχέσεις, εξυπηρετήθηκαν. Για τις ευρωεκλογές δεν τους δεσμεύει τίποτα. Το δε δίλημμα περί σταθερότητας πέφτει στο κενό. Και αυτό αποδεικνύεται από την απέλπιδα προσπάθεια ακόμα και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά. ο οποίος λίγο πριν τις κάλπες υποσχέθηκε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το μόνο που δεν μας είπε είναι αν τα υπόσχεται για να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ που επίσης αριθμεί χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Στόχος για την Κουμουνδούρου είναι η δύσκολη ανατροπή στην περιφέρεια Αττικής. Γνωρίζοντας πως ο δήμος Αθηναίων  είναι δύσκολο να κερδηθεί, το βάρος πέφτει πάνω στη Ρένα Δούρου, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Μόνο που, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι λάθος συνεργασίες οδήγησαν σε ένα ακόμα αυτογκόλ για τον ΣΥΡΙΖΑ όπου τα λάθη του παρελθόντος δεν γίνονται μαθήματα. Το γεγονός ότι στο κόμμα έχουν εισβάλει τυχοδιώκτες της πολιτικής, δημιουργεί προβλήματα πρακτικά και αστοχίες.

Όπως για παράδειγμα το σποτάκι για την περιφέρεια όπου επικαλούνται τις δηλώσεις δύο αντιπεριφερειαρχών του Γ. Σγουρού, οι οποίοι έμειναν εκτός ψηφοδελτίου. «Μα αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε δύο “πικραμένους”. Ποια είναι η αξιοπιστία τους; Είναι τουλάχιστον αστείο ως σκέψη, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε δεκάδες δηλώσεις ακόμα και του κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, του κ. Μιχελάκη, ο οποίος έχει καταφερθεί κατά του Γιάννη Σγουρού ή του γαλάζιου ανθυποψηφίου του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος έχει περιγράψει ένα ιδιαιτέρως κακό προφίλ του απερχόμενου περιφερειάρχη. Και τα σαΐνια που πληρώνουμε βρήκαν τις δηλώσεις της Κισκήρα και του Μανιάτη. Η μόνο λογική εξήγηση που βρίσκω είναι πως το έκαναν επίτηδες», δηλώνει στην «Α» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Το κακό σενάριο

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που καλοβλέπουν το κακό σενάριο για τις ευρωεκλογές. Γιατί; Πολύ απλά, για να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα στο κόμμα και να αποκλειστούν πρόσωπα όπως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς, με τις… ευλογίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξωθεσμικά παρεμβαίνει στα ΜΜΕ με τοποθετήσεις εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει με συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

«Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Αλέξη Τσίπρα. Θα πρέπει να τον μαζέψει. Πού το έχουμε ξαναδεί αυτό, ο διευθυντής του γραφείου να γίνεται πολιτικός παράγοντας και με δημόσιες δηλώσεις να δίνει γραμμή;» διερωτάται συνομιλητής της «Α».

Όσον αφορά τώρα τις συνέπειες του κακού σεναρίου, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μεγάλη εσωστρέφεια με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να περνά στο προσκήνιο. Η στρατηγική της πλειοψηφίας άλλωστε θα έχει αποτύχει. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνο ο Π. Λαφαζάνης αλλά και οι ανένταχτοι που διατηρούν ήπιους τόνους όλο το τελευταίο διάστημα.

Όλο αυτό θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις και εκ νέου μοίρασμα της τράπουλας.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Τα σχέδια της Κουμουνδούρου, πάντως, δεν ευνοούν οι προβλέψεις του Ινστιτούτου ερευνών PollWatch, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό καθώς προβλέπει προβάδισμα 3,6 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διαφορά όχι μόνο δεν είναι αρκετή, αλλά και οι συσχετισμοί που δημιουργούνται είναι τέτοιες που μόνο για νίκη δεν θα μπορούν να μιλούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να λαμβάνει 29,6% έναντι 26% της Ν.Δ. και 6% του ΠΑΣΟΚ (Ελιά). Γίνεται έτσι σαφές πως ο κυβερνητικός συνασπισμός κρατάει τα ηνία με 32% συνολικά!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα