«Αναπόφευκτη η μείωση των κύριων συντάξεων»

Αλλαγές «εδώ και τώρα» χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στη Βουλή.

Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για την πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς αμφισβητείται ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά και η ορθότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων. «Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για διασφάλιση των σημερινών συντάξεων δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων. Εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια» αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση.

Ο κ. Κατρούγκαλος κρίνεται όμως και σε ότι αφορά τις επικείμενες ρυθμίσεις: «Γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης είναι οι συνεπείς ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας και οι νέες γενιές. Οι νέες γενιές θα εργάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις των προηγούμενων. Συνεπώς δε μπορούμε να μιλάμε για ένα εξ ολοκλήρου αλληλέγγυο και δίκαιο σύστημα αλλά για ένα σύστημα  που ευνοεί την άνιση κατανομή των βαρών»

Η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού τους Κράτους αναγνωρίζει ότι οι όποιες αλλαγές προωθηθούν θα είναι επώδυνες τόσο για την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση και συνδέει το θέμα αναμόρφωσης του ασφαλιστικού με την γενικότερη πορεία της οικονομίας. «Αν δεν αναληφθεί πολιτική δράση και δεν γίνουν οι αναγκαίες επιλογές η ίδια πορεία της οικονομίας θα εκβιάσει λύσεις που δεν είναι επιθυμητές. Αρκεί να σκεφτούμε τι θα συμβεί αν δεν γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα στα αμέσως επόμενα χρόνια» υπογραμμίζουν οι συντάκτες του κειμένου.

Την ίδια στιγμή καθίσταται σαφές ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε μερικά χρόνια λόγω του δημογραφικού αλλά και της φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.

Προϋπολογισμός 2016
Αξίζει να σημειώσουμε, πως στην έκθεση επικρίνεται γενικώς το μείγμα οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση και το οποίο συνεχίζει την παλιά «συνταγή » μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων σε περιβάλλον ύφεσης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια για εκλογίκευση των δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με την έκθεση ο προϋπολογισμός του 2016 κινείται στη λογική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης -αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών σε περιβάλλον ύφεσης- δυσχεραίνοντας έτσι τις προοπτικές επίτευξης θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Από την ανάλυση, προκύπτει ότι για την επίτευξη των στόχων το 2016, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων ύψους 4,2 δις ευρώ σωρευτικά στη διετία 2015-2016. Το 47,63% των νέων παρεμβάσεων αφορά εξοικονομήσεις δαπανών (1,99 δις) και το 52,37% αυξήσεις εσόδων.

Μειώσεις δαπανών
– 1,99 δις από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης
– 1,23 δις από τις συντάξεις του Δημοσίου
– 0,19 δις από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
– 0,11 δις από τη μείωση των Επιδομάτων Κοινωνικού Χαρακτήρα

Τέλος, εκφράζονται φόβοι για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η απότομη άνοδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων είναι κακός οιωνός για το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα