«Στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Απριλίου»

Συστηματική δουλειά πρέπει να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υποδεχθεί με ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις τους επικεφαλής των δανειστών που επιστρέφουν στις 2 Απριλίου.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν σχολίαζαν για τον κύκλο διαπραγματεύσεων που μόλις ολοκληρώθηκε ότι «η αποστολή ήταν παραγωγική. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Για τα επόμενα βήματα οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι «οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τις διακοπές του Πάσχα».

Εισερχόμενος στην τελευταία συνάντηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 4 Απριλίου. Στόχος όπως είπε είναι η συμφωνία να συζητηθεί στο Euroworking Group στις 11 Απριλίου. Σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες. Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, πάντως, είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ με 20ετία, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Επί του θέματος ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εξήγησε δε ότι παραμένει η διαφορά και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Σημειώνεται ότι αν δεν περάσει το μέτρο η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Σύμφωνα, τέλος, με τον υπουργό Εργασίας με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με την ωρίμανση των μέτρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα