Aναπόφευκτη η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση μάσκας παντού

Τρόμο σε κυβέρνηση και αρχές προκάλεσε η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού μετά τα 865 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Πλέον τα νέα μέτρα μοιάζουν αναπόφευκτα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown στο «τραπέζι»

Κατά πληροφορίες όλα είναι πάνω στο τραπέζι σε επίπεδο μέτρων. Εκτός από το τοπικό lockdown στην Καστοριά και την αναβάθμιση επιπέδου συναγερμού για τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Βοιωτία που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δύο μέτρα: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο μοντέλο της Γαλλίας.

Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

«Θα εφαρμοστούν οσονούπω σκληρά μέτρα. Δεν υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τα μέτρα», δήλωσε στο Open ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ έκανε λόγο για «ραγδαία αύξηση κρουσμάτων». Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει ο αναγκαίος συνωστισμός και ο μη αναγκαίος. Φτάσαμε σε ένα σημείο: όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».

Εφιαλτικές προβλέψεις για πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα

«Είναι πολύ πιθανό να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε έναν μήνα από σήμερα, ίσως και σε 2.000 την ημέρα, αν δεν λάβουμε μέτρα. Έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει επιβληθεί η μάσκα παντού» δήλωσε στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εντατ. θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε την ελπίδα να μην συνεχιστεί η ανοδική πορεία με νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχετικά με τους λόγους για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων, επισήμανε πως δεν μπορεί να δοθεί αυστηρή επιστημονική απάντηση, ωστόσο πολύ μεγάλο ρόλο φαίνεται πως παίζει η αλλαγή του καιρού και η χαμηλότερη θερμοκρασία. Όπως είπε, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί όταν αυξάνει η θερμοκρασία έχουν μικρότερη μεταδοτικότητα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε επίσης ότι είμαστε κοντά στα 1.000 κρούσματα την ημέρα και εξήγησε πώς προκύπτουν τα κρούσματα: αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 20.000 τεστ την ημέρα, ενώ πριν από ένα μήνα γίνονταν 15.000 τεστ. «Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε τόσο περισσότερα κρούσματα θα βρούμε. Συνεπώς δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στα κρούσματα που εντοπίζουμε αλλά και στο πόσα τεστ έγιναν».

Για την Αττική, σχολίασε ότι τα 331 νέα κρούσματα χαρακτηρίζονται ως «επέλαση» του κορωνοϊού, παρόλα αυτά η Αττική έχει περίπου το 35% των κρουσμάτων στη χώρα, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 70% που είχε πριν από 15-20 μέρες.

Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη είχε ελάχιστα κρούσματα, όμως πλέον η αναλογία των κρουσμάτων αναφορικά με τον πληθυσμό της είναι πολύ μεγαλύτερη συγκρτικά με την Αθήνα.

Κατά την άποψη του κ. Βασιλακόπουλου για να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού θα έπρεπε να απαγορευθεί οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση και διαδηλώσεις. Ενώ για τα κλαμπ και μπαρ σχολίασε πως όταν τηρούνται τα μέτρα προστασίας τότε λειτουργούν με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση όταν δηλαδή δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, τότε η πολιτεία αναγκάζεται να λαμβάνει όλο και πιο σκληρά μέτρα που είναι δυσβάστακτα για την οικονομία αλλά και την ψυχολογία μας.

Προτιμότερο μάλιστα εκτίμησε ότι θα ήταν να διασκεδάζουν οι θαμώνες ενός μπαρ ή κλαμπ τηρώντας τα μέτρα σε οργανωμένο πλαίσιο ακόμη και μετά τις 12, παρά να συνωστίζονται μετά τα μεσάνυχτα σε πλατείες.

Δημόπουλος: Μπορεί να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Ενδέχεται μέσα στις επόμενες 5-7 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να διπλασιαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά. Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Επισήμανε, βέβαια, ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι δεν αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση κι επομένως δεν ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, στο γεγονός ότι νοσούν οι νεότεροι και ότι υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών.

«Αυτό που βλέπουμε στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες Covid, οι γνώσεις μας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν είναι πολύ καλύτερες κι έτσι αποφεύγεται η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη σε αρκετούς που πριν από μερικούς μήνες δε θα ήταν εφικτό», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι πρόκεται για πολιτική απόφαση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα και να δούμε σε λίγες ημέρες τι επίδραση θα έχουν. Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εμβολιαστεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, τα μέτρα τα ξέρουμε και πρέπει να τα τηρούμε».

Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, δήλωσε ότι υπάρχουν 3 ή 4 κλινικές μελέτες σε προχωρημένη φάση 3 και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι πιθανότατα θα φέρουν τους φακέλους των μελετών με τα αποτελέσματά τους στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς τον Νοέμβριο κι εφόσον λάβουν έγκριση, θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή όσο γίνεται νωρίτερα για την τμηματική κατανομή σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα