«Αναποτελεσματικό στη μετάλλαξη Όμικρον κοκτέιλ αντισωμάτων που προτείναμε» λέει ο ΠΟΥ

Πρόκειται για το κοκτέιλ του συνδυασμού αντισωμάτων casirivimab και imdevimab

Νεότερες μελέτες έρχονται στη δημοσιότητα, οι οποίες και δείχνουν πως ένα κοκτέιλ αντισωμάτων που πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν βοηθά τους ασθενείς με κορονοϊό που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον. Ο λόγος για το κοκτέιλ του συνδυασμού αντισωμάτων casirivimab και imdevimab.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Τζάνετ Ντίαζ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ για τη θεραπεία του κορωνοϊού, «φαίνεται ότι αυτό το κοκτέιλ αντισωμάτων δείχνει έλλειψη αποτελεσματικότητας έναντι των όμικρον», οδηγώντας τον ΠΟΥ σε αναπροσαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση του κοκτέιλ εντός Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ είχε συστήσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα για 2 κατηγορίες ασθενών:

-Όσοι έχουν μολυνθεί και δεν έχουν νοσήσει ακόμη σοβαρά, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πάνε στο νοσοκομείο αλλά και σε ηλικιωμένους, που είχαν προηγουμένως νοσήσει και για εκείνους που έχουν δεν έχουν εμβολιαστεί.

-Για χρήση σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με COVID-19 που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

Από την άλλη όμως σύμφωνα με την ίδια αξιωματούχο του ΠΟΥ, δυο άλλα φάρμακα που έχει συστήσει από τον Ιανουάριο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 ο Οργανισμός, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά,. Πρόκειται για το δραστικό συστατικό baricitinib, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και το sotrovimab, που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε ειδικά για ασθενείς με COVID-19.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα