Γάζα: Ο ΠΟΥ ακύρωσε διανομή ιατρικών προμηθειών λόγω μη ασφαλών συνθηκών

Είναι η τέταρτη φορά από τις 26 Δεκεμβρίου που μπαίνει «φρένο» σε προγραμματισμένη αποστολή εφοδίων για το Νοσοκομείο Αλ Άουντα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει μια αποστολή για την παροχή ιατρικών εφοδίων στη βόρεια Γάζα χθες, Κυριακή, αφού δεν μπόρεσε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Ήταν η τέταρτη φορά που ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να ακυρώσει μια προγραμματισμένη αποστολή ιατρικών εφοδίων που χρειάζονται επειγόντως στο Νοσοκομείο Αλ Άουντα και το κεντρικό φαρμακείο στη βόρεια Γάζα από τις 26 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε.

«Είναι τώρα 12 ημέρες αφότου μπορέσαμε τελευταία φορά να φθάσουμε στη βόρεια Γάζα», ανέφερε το γραφείο του οργανισμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Σφοδροί βομβαρδισμοί, περιορισμοί στις μετακινήσεις και διακοπείσες τηλεπικοινωνίες καθιστούν σχεδόν αδύνατο το να διανείμουμε ιατρικές προμήθειες τακτικά και με ασφάλεια σε όλη τη Γάζα, ιδιαιτερα στον βορρά».

Η αποστολή θα κάλυπτε πέντε νοσοκομεία

Η διανομή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, ανέφερε ο ΠΟΥ, είχε σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις πέντε νοσοκομείων στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «σοκαρισμένος από την κλίμακα των υγειονομικών αναγκών και της καταστροφής στη βόρεια Γάζα».

«Περαιτέρω καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερο θάνατο και οδύνη για τόσους πολλούς ανθρώπους», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Επίσης, η οργάνωση αρωγής International Rescue Committee ανέφερε πως η ιατρική ομάδα της εκτάκτου ανάγκης και η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians αναγκάστηκαν να αποσυρθούν και να σταματήσουν τις δραστηριότητές της στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Μέση Περιοχή της Γάζας λόγω της αυξανόμενης ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η ισραηλινή επίθεση, που ξεκίνησε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, εκτόπισε τους περισσότερους από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, μετέτρεψε πολλά σπίτια και μη στρατιωτικές υποδομές σε ερείπια και προκάλεσε οξείες ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα