ΟΗΕ: Υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα

Tο 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τουρκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Τουρκ δήλωσε από τη Γενεύη: «Αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι», τόνισε ο Τουρκ. «Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα».

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», εξήγησε.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα