Ανδρουλάκης: Στόχος του ΠΑΣΟΚ να είναι προοδευτικό και αξιόπιστο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η παράταξή του να καταρτίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2027, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των ημερών είναι, προφανώς, η κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως στην συνέντευξη Tύπου που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Ζάππειο, απέφυγε και να σχολιάσει την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεν απάντησε για την προτίμησή του στο πρόσωπο του επόμενου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό δεν είναι παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου κόμματος;», αναρωτήθηκε, παραπέποντας σε συζητήσεις «από Δευτέρα». Και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συζητήσεις είναι η χάραξη της στρατηγικής απέναντι στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ψήγματα της οποίας ωστόσο έγιναν εμφανή και κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

«Εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν το δρόμο τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα μόνο στόχο. Να είναι προοδευτικό και αξιόπιστο. Το μήνυμα μου σε κάθε πολίτη είναι να αγωνιστούμε μαζί για να υπάρχει η δύναμη πριν τις επόμενες εκλογές ώστε η ΝΔ να πάει στην αντιπολίτευση», σχολίασε, δίνοντας έμφαση στην Βουλή.

Στις κοινοβουλευτικές παρουσίες και στις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων θα καθοριστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η θέση και η φύση του καθενός», καθώς οι όποιες επιλογές και συνεργασίες κρίνονται «επί της πράξης και επί της δράσης».

Δεδομένο που ερμηνεύεται ως εξής: τα πρώτα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα ηγεσία (που, όλα δείχνουν, θα είναι και κοινοβουλευτικά άπειρη) θα φανούν στον τρόπο που θα διαχειριστεί μια σειρά από κοινοβουλευτικές αποφάσεις και τον τρόπο που θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση.

Γι’ αυτό, ο Ανδρουλάκης μίλησε περισσότερο, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αντιπολίτευσης που έχει στόχο να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως βασική «υπεύθυνη και προοδευτική» φωνή (με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επαναλαμβάνει καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης πως στόχος είναι η παράταξή του να καταρτίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2027): υπενθύμισε θέσεις όπως η δημιουργία του task force για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, την κατάργηση της golden visa, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την αναθεώρηση του άρθρου 16 -για την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει «λευκή επιταγή», όμως ένα έτοιμο να κουβεντιάσει την γενική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Ανδρουλάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ενόψει της αυριανής παρουσίας του στην Βουλή, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρόκρινε «καθολικό εμπάργκο στην Τουρκία από όλον τον δυτικό κόσμο» και για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αυτοποιημένων κυρώσεων «απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας».

Το μοναδικό σημείο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ που ο Ανδρουλάκης όντως σχολίασε ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων -υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ, ενώ βρισκόμασταν στην πανδημία του κορωνοϊού, συγκέντρωσε 270.000 ψηφοφόρους στις εσωκομματικές εκλογές. «Το άθροισμα όσων συμμετείχαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσες ψήφοι έλαβα για να εκλεγώ», σχολίασε, επισημαίνοντας πάντως πως δεν υποβαθμίζει την συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες.

Επί της ουσίας, αυτό το παράδειγμα δείχνει για τον Ανδρουλάκη πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα -και είναι ακόμα μια ένδειξη πως το ΠΑΣΟΚ, παρότι αναμένει να ξημερώσει η Δευτέρα, δεν αδιαφορεί για τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν στον προοδευτικό χώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα