Ανένδοτο αγώνα να πέσει η κυβέρνηση, κήρυξε ο Τσίπρας

 Η κρίση στη Συρία,  οι εξελίξεις  στην οικονομία και οι προσωπικές επιθέσεις κατά Στουρνάρα και Σαμαρά βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης της Αριστεράς εξέφρασε την αντίθεση του σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία,  χαρακτήρισε φερέφωνο και ανίκανο τον υπουργό Οικονομικών ενώ κήρυξε ανένδοτο αγώνα να πέσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι εντυπωσιάζει το γεγονός πως αυτό το ενδεχόμενο βρίσκει απρόσμενους υποστηρικτές στην Ελλάδα, κατέκρινε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου που τάχθηκαν υπέρ της επέμβασης στη Συρία πριν ακόμα μιλήσει ο Μπάρακ Ομπάμα και πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του βρετανικού κοινοβουλίου για την συμμετοχή ή όχι της Βρετανίας στην επέμβαση. «Τι άλλο να πει κανείς, πέρα από το να εκφράσει τη θλίψη του όχι μόνο για το ποιόν αυτών που μας κυβερνάνε αλλά και για τη ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας», διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «στις Η.Π.Α σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το 60% των πολιτών διαφωνούν με ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία όπως και ο  ελληνικός λαός δεν θέλει την Ελλάδα πρόθυμο σύμμαχο σε πολεμικές συρράξεις. Η απόφαση της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου ήταν κόλαφος για τους υποστηρικτές της επέμβασης».

 

«Φρικτό και καταδικαστέο»

Στη συνέχεια σχολίασε την χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ανέφερε πως «Το ενδεχόμενο να έχει γίνει χρήση χημικών όπλων είναι απόλυτα φρικτό και καταδικαστέο. Διόλου πειστική η πρόφαση όμως ότι επέμβαση αφορά αυτό το γεγονός, που είναι άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί και να πιστοποιηθεί η ταυτότητα των δραστών. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, να επεμβαίνουν χωρίς την έγκριση και την νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Να επεμβαίνουν επιλεκτικά, και μόνο εναντίον καθεστώτων που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και πολύ φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στο ίδιο ακριβώς έργο, που παίχτηκε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Μόνο που πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες, διότι το πάθημα έπρεπε να έχει γίνει μάθημα».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο, συμπληρώνοντας πως ο ελληνικός λαός «δεν θέλει την Ελλάδα πρόθυμο σύμμαχο σε πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονιά μας, πόσο δε μάλλον σε επιχειρήσεις που στερούνται διεθνούς νομιμοποίησης, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«Φερέφωνο ο Στουρνάρας»

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών.  «Σήμερα η αποτυχία των Μνημονίων δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε να εξωραϊστεί με διάφορα φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια. Σαν αυτό του κ. Στουρνάρα που αποκάλυψε ότι η πραγματική ανεργία είναι 14%, και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η σαν τις διαβεβαιώσεις του, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί να το πιστέψουμε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σήκωσε τους τόνους: «Ή ο άνθρωπος είναι άσχετος και ανίκανος… Και δεν καταλαβαίνει ότι όταν το χρέος έχει φτάσει στο 174% του ΑΕΠ και οι πάντες στον πλανήτη το θεωρούν μη βιώσιμo, η δουλειά του υπουργού των οικονομικών δεν είναι να καθησυχάζει αλλά να κρούει το κώδωνα του κινδύνου και να ζητάει λύση και αλλαγή πορείας.

Ή, το χειρότερο, ο άνθρωπος δεν είναι ανίκανος αλλά φερέφωνο. Χαίρεται που του δίνει συγχαρητήρια ο Σόιμπλε και δηλώνει πως τον θαυμάζει. Ικανός μεν, αλλά ικανός για υπάλληλος της τρόικα και των δανειστών. Όχι για υπουργός των οικονομικών».

«Τρίζει και καταρρέει η κυβέρνηση Σαμαρά»

Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα μπήκε και ο πρωθυπουργός. «Το καλοκαίρι αυτό κατέρρευσε με πάταγο ο διπλός μύθος που καλλιεργούσε επιμελώς ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά. Μετά τις σκληρές και άκαρδες δηλώσεις Σόιμπλε για χρηματοδοτικό κενό και νέο δανεισμό, που σημαίνει νέο μνημόνιο, τελείωσε το χαρούμενο παραμύθι του κου Σαμαρά. Μαζί με την προπαγανδιστική κατασκευή του success story, όμως, τρίζει και καταρρέει και η κυβέρνησή του.

Μία θλιβερή και άβουλη κυβέρνηση, διεκπεραιωτής των επιταγών του μνημονίου και των δανειστών. Αυτή η θλιβερή κυβέρνηση, σήμερα με νύχια και δόντια προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με το τρίπτυχο “κατεδαφίζουμε, εκποιούμε και απολύουμε”, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων αυτή η πολιτική».

 

«Ο τόπος χρειάζεται άμεση μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Στην αναφορά του στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κατάρρευση της πολιτικής προσδοκιών που καλλιέργησε η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή της κατάστασης μετά τις γερμανικές εκλογές. Πολύ σύντομα, προέβλεψε ο κ. Τσίπρας, ίσως και με τη προτροπή των ίδιων των δανειστών αυτή τη φορά, που για διαφορετικούς λόγους, θα οδηγηθούμε σε εκλογές και θα κληθεί ο λαός μας να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν θέλει μιά κυβέρνηση που λέει ναι σε όλα, που θα θα είναι πρόθυμη να υποθηκεύσει τα πάντα και μάλιστα με έδρα το Λουξεμβούργο ή θέλει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαια και τα αυτονόητα;

Ο τόπος χρειάζεται άμεση μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας όπως είπε και το πραγματικό δίλλημα που θα έχουμε μπροστά μας:

Μνημόνια ή δημοκρατία, αποικία χρέους ή λαϊκή κυριαρχία, βαρβαρότητα ή αξιοπρέπεια, συμμαχία των μνημονιακών προθύμων ή ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθετη περίπτωση είπε, η χώρα θα μετατραπεί οριστικά σε οικονομική αποικία των δανειστών, χωρίς δημόσια περιουσία και δημόσιο- κοινωνικό τομέα, χωρίς ανεξαρτησία, υποχείριο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, των νεοφιλελεύθερων καταστροφικών πολιτικών. Σημαίνει γύψος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Σημαίνει και συνεχιζόμενη μετατροπή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γερμανική Ένωση ή Ένωση των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα δάνεια, αλλά χρειάζεται διέξοδο από την κρίση, αποσαφηνίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσει στην κοινωνία.

Ούτε πρόκειται, τόνισε, «να ανεχθούμε το σκάνδαλο των σκανδάλων, το ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσει να εκποιεί τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής.

Και μάλιστα να δεχτούμε τη μεταφορά του εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό και την υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας της χώρας, όπως με απύθμενο θράσος ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα