Από το σκουφάκι του Λουτσέσκου στα… κόκκινα νύχια της Κορακάκη

Σκουφάκι ο Λουτσέσκου, κόκκινα νύχια η Κορακάκη, τσίχλα ο Κρόιφ, ξύρισμα ο Ρονάλντο είναι κάποια από τα πολλά φετίχ των διασήμων

Το περίφημο σκουφάκι του Ραζβάν Λουτσέσκου έπαιξε τον… ξεχωριστό ρόλο του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος προπονητής δεν ξέφυγε από τη λογική των… προσωπικών εμμονών που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Και δεν αναφερόμαστε σε αγωνιστικές, αλλά στα περίφημα… γούρια.

Η κίνηση του Λουτσέσκου να επιστρατεύσει άρον-άρον το γούρικο σκουφί του, όταν ο αγώνας του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο δεν πήγαινε καλά για την ομάδα του, έγινε viral.

Η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν είχε και πολλές προλήψεις. Όμως με τις οδηγίες και μόνο δεν κατακτώνται τα πρωταθλήματα… Τόσο το περιβόητο σκουφί του, όσο και το μεταξωτό κασκόλ που του έχει κάνει δώρο η μητέρα του, είναι τυχερά αντικείμενα που χωρίς αυτά εύκολα ένα ματς μπορεί να στραβώσει.

«Προσπαθώ να μην έχω… γούρια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τα καταφέρνω… Στο τελευταίο παιχνίδι του Europa League, φορούσα καινούργια ρούχα. Πρώτη φορά. Δεν πρόκειται να τα φορέσω ξανά. Στο ποδόσφαιρο πάντα προσπαθείς να βρεις τι έκανες και τι δεν έκανες σωστά και τα προσέχεις όλα. Εγώ, για παράδειγμα, έχω κάποια συγκεκριμένα ρούχα για το πρωτάθλημα, που είναι πιο… λεπτά. Μπορεί να πεθάνω από το κρύο, αλλά αυτά είναι, θα τα φοράω και στους -2. Τον χειμώνα, έχω κι ένα σκουφί κι ένα κασκόλ που τα φοράω πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Λουτσέσκου.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει και ένα επιπλέον γούρικο τελετουργικό. Δύο ημέρες πριν από κάθε  παιχνίδι βγαίνει έξω για φαγητό, το οποίο πάντα συνοδεύεται με καλό κρασί με φίλους και συνεργάτες του.

Εκατοντάδες αθλητές αλλά και προπονητές έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστοί για τα γούρια τους, που μπορεί και να είναι η αιτία των επιτυχιών τους, μπορεί όμως και να είναι ένα βήμα πριν από την προσωπική τους σχιζοφρένεια. Δεν χρειάζεται να είσαι προληπτικός για να έχεις γούρια. Αρκεί να είσαι λίγο παρατηρητικός και αρκετά ψυχαναγκαστικός σαν άνθρωπος.

Οι αθλητές και προπονητές συχνά παίρνουν διαζύγιο με τη λογική και στηρίζουν το αποτέλεσμα του αγώνα σε προσωπικές εμμονές.

 Ράφα Ναδάλ, ο μετρ του γουριού

Αν έπρεπε να δώσουμε σε κάποιον βραβείο πίστης και αφοσίωσης στο γούρι, αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Ναδάλ. Ο Ισπανός τενίστας ακολουθεί σε κάθε αγώνα μια ιεροτελεστία από την οποία δεν ξεφεύγει ποτέ.

Τα βήματα είναι τα εξής: 1] Μπαίνει στο γήπεδο κρατώντας μία ρακέτα στο χέρι. 2] Δεν πατάει τις γραμμές του κορτ, ενώ μπαίνει μέσα πάντα με το δεξί. 3] Αφήνει την τσάντα του και κατευθείαν πιάνει τη διαπίστευσή του. 4] Τραβάει το σορτς του. 5] Βγάζει τη ζακέτα του ενώ ταυτόχρονα κάνει πηδηματάκια. 6] Κοιτάζει προς την κερκίδα, έχοντας πλάτη σε διαιτητή και αντίπαλο παίκτη που τον περιμένουν. 7] Δίνει τα μπουκάλια του στο ίδιο Ball boy.  8] Πίνει το τζελ του με 4 συγκεκριμένες κινήσεις. 9] Στην κλήρωση κάνει πάντα πηδηματάκια και πηγαίνει τρέχοντας για προθέρμανση κοντά στη βασική γραμμή. 10] Στρέφει τη ματιά του προς το θεωρείο που βρίσκονται οι δικοί του άνθρωποι. 11] Σκουπίζεται μετά από κάθε πόντο. 12] Παίρνει θέση πάντα δεύτερος, αφήνοντας τον αντίπαλο να πάει πρώτος. 13] Βάζει τα μπουκάλια του το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο. 14] Ελέγχει αν τα μαλλιά του είναι πίσω από τα αυτιά. 15] Αλλάζει μπλούζα, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τόσο… απλά!

 Εθνική Ελλάδος …και μία μερίδα πατάτες

Ο θρίαμβος της Εθνικής μας ομάδας το 2004 στην Πορτογαλία άφησε άφωνη όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.  Το γούρι των Ελλήνων διεθνών ήταν οι τηγανητές πατάτες και η κόκα κόλα στο τραπέζι. Πριν από κάθε αγώνα οι παίκτες μας έτρωγαν πάντα τηγανητές πατάτες και τις συνόδευαν με κόκα κόλα. Και όπως φαίνεται, έπιασαν τόπο και με το παραπάνω, αφού το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του Θοδωρή Ζαγοράκη και έκανε όλη την Ελλάδα να πετάξει στον «έβδομο ουρανό».

Ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού και νυν της Εθνικής μας ομάδας, Κάρλος Ζέκα, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο γούρι. Αφού ανταλλάξει σημαιάκι με τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, κατευθύνεται προς τον πάγκο, το δίνει στον φροντιστή της ομάδας και στη συνέχεια… του τρίβει το αυτί.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια όποτε μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο πάντα αγγίζει το γρασίδι, κάτι που πιστεύει ότι του φέρνει γούρι.

Άννα Κορακάκη στο κόκκινο

Η Ολυμπιονίκης μας Άννα Κορακάκη κάνει πλέον… συλλογή μεταλλίων μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η Άννα ακούει ραπ πριν από κάθε αγώνα της και έχει πάντα μαζί της ένα κουκλάκι, δώρο του φίλου της, και ένα βραχιολάκι, δώρο της γιαγιάς της. Το μεγαλύτερο γούρι της, όμως, είναι τα βαμμένα κόκκινα νύχια της!

Ο προπονητής της Φενέρ και πρώην του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έχει αδυναμία στον αριθμό 13. Έτσι, κάνει πάντα την εμφάνισή του στο γήπεδο 13 λεπτά πριν το τζάμπολ του αγώνα. Έτσι ίσως εξηγείται και το δέσιμό του με τη θύρα 13.

Ο Σέρχιο Ράμος αποκάλυψε ότι πριν από κάθε αγώνα παίρνει τηλέφωνο τη γυναίκα του και μιλάει μαζί της και με τα παιδιά τους, ενώ στη συνέχεια παίρνει τηλέφωνο τον πατέρα και τον αδελφό του. Ενώ δεν παραλείπει το πρώτο του βήμα στο χορτάρι να είναι με το αριστερό.

Μεγάλη σημασία στα γούρια του φαίνεται να δίνει ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Ο Κασίγιας φοράει πάντα τις κάλτσες του ανάποδα και δεν φοράει ποτέ την ίδια φανέλα με την οποία δέχτηκε γκολ. Ενώ όταν σκοράρει η ομάδα του, αγγίζει τα δοκάρια του.

Ο πιο επιτυχημένος αρχηγός στην ιστορία της Τσέλσι, Τζον Τέρι, είχε αρκετά πράγματα να κάνει πριν και αφού έμπαινε στο γήπεδο για να πάνε όλα καλά. Στο λεωφορείο της Τσέλσι καθόταν πάντα σε μια συγκεκριμένη θέση και άκουγε πάντα το ίδιο CD του Αμερικανού τραγουδιστή Usher.

Έβαζε τις ίδιες επικαλαμίδες για περίπου μία δεκαετία πριν τις χάσει σε έναν αγώνα της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα.

Τι έκανε ακόμη; Υποχρέωνε όλους τους συμπαίκτες του να ουρήσουν στην ίδια τουαλέτα. Έτσι ήλθαν πρωταθλήματα, κύπελλα, Λιγκ καπ, αλλά ακόμη τα τρόπαια του Champions League και του Europa League.

Όταν έπαιζε με τη φανέλα της Άρσεναλ, ο Κόλο Τουρέ είχε μια κακή συνήθεια, την οποία ακολούθησε σκοπίμως. Κάθε φορά αργούσε πάρα πολύ να βγει στον αγωνιστικό χώρο, μερικές φόρες σε υπερβολικό βαθμό. Μάλιστα, στην αναμέτρηση της τότε ομάδας του, της Άρσεναλ με τη Ρόμα για το Champions League, ο συμπαίκτης του, Γουίλιαμ Γκαλάς, δεχόταν τη φροντίδα του ιατρικού επιτελείου της ομάδας στο ημίχρονο και ο Τουρέ αρνήθηκε να βγει στον αγωνιστικό χώρο πριν από τον Γκαλάς, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να ξεκινήσει χωρίς αυτόν. Τελικά, ο Ιβοριανός πρώην ποδοσφαιριστής μπήκε στο ματς χωρίς τη σχετική άδεια από τον διαιτητή και δέχτηκε κίτρινη κάρτα.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνηθίζει να ξυρίζει όλο του το σώμα πριν από τα παιχνίδια του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Γιουβέντους πλέον και την Εθνική Πορτογαλίας. Στο Mundial του 2018 που φιλοξενήθηκε από τη Ρωσία είδαμε τον Ρονάλντο με ένα όχι και τόσο διακριτικό μουσάκι. Πολλά ήταν τα σχόλια για το νέο λουκ του Πορτογάλου. Κάποιοι θεώρησαν πως είναι η απάντηση στον Αργεντινό Λιονέλ Μέσι, ο οποίος λίγο πριν το Mundial είχε φωτογραφηθεί με έναν τράγο και ένα κοπάδι κατσίκες! Η έμπνευση είχε έρθει από την ιδέα ότι ο Αργεντινός είναι GOAT (Greatest Of All Time, που επίσης σημαίνει και κατσίκα), ο καλύτερος όλων των εποχών.

Ο Ρονάλντο, λοιπόν, μιμήθηκε το… μούσι ενός τράγου με την κίνησή του. Ο ίδιος βέβαια έκανε σχετική δήλωση μετά τον αγώνα με το Μαρόκο. «Πρόκειται για ένα αστείο με τον Κουαρέσμα. Ήμασταν στη σάουνα και ξυριζόμουν. Άφησα ένα μουσάκι και του είπα αν σκοράρω κόντρα στην Ισπανία, δεν θα το ξυρίσω μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έφερε καλή τύχη και σκόραρα κόντρα στην Ισπανία και κόντρα στο Μαρόκο. Οπότε θα το κρατήσω», είχε δηλώσει ο αρχηγός των Ιβήρων.

Η τσίχλα του Γιόχαν Κρόιφ

Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος έφυγε στις 24 Μαρτίου 2016 σε ηλικία 69 χρόνων έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες, το μεγάλο «14» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, δεν μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ αγωνιζόταν στον Άγιαξ, συνήθιζε να χτυπάει στο στομάχι τον τερματοφύλακα Gert Bals και να φτύνει την τσίχλα του στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας. «Είναι παράξενο, το ξέρω, αλλά μοιάζει να λειτουργεί με εμένα», είχε δηλώσει το 1972.

 

Το σορτσάκι του Μάικλ Τζόρνταν

O παλαίμαχος πλέον Air είχε και αυτός τις ιδιοτροπίες του. Πάντα φορούσε το κολεγιακό του σορτσάκι από το πανεπιστήμιο της North Carolina από όπου και ξεκίνησε την καριέρα του κάτω από εκείνο των Chicago Bulls. Επειδή τότε όμως στο ΝΒΑ φορούσαν σχετικά κοντά σορτσάκια, ο MJ ζήτησε να φοράει μακρύ σορτσάκι, ώστε να μην είναι ορατό. Από ένα γούρι λοιπόν του G.O.A.T. έκτοτε καθιερώθηκαν τα μακριά σορτσάκια στο ΝΒΑ καθώς όλοι ήθελαν να τον αντιγράψουν για ευνόητους λόγους!

Η Σερένα Γουίλιαμς είναι μια από τις μεγαλύτερες παίκτριες του τένις όλων των εποχών. Από το 2009 που βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις γυναίκες, η Σερένα πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας της το χρωστάει στη ρουτίνα που ακολουθεί με τα γούρια της πριν από κάθε αγώνα.

Ξεκινάμε με το πιο περίεργο γούρι της, που είναι οι… βρώμικες κάλτσες. Η Σερένα φοράει πάντα το ίδιο ζευγάρι κάλτσες καθ’ όλη τη διάρκεια ενός τουρνουά στο οποίο συμμετέχει. Η ίδια ζητάει να της φέρουν τις παντόφλες του ντους στο court. Δένει πάντα τα κορδόνια της με ένα συγκεκριμένο ιδιαίτερο τρόπο.

Πριν από το πρώτο σέρβις κάθε παιχνιδιού χτυπάει την μπάλα πέντε φορές και δύο φορές πριν το δεύτερο. Η ίδια πιστεύει ότι, αν δεν τα κάνει όλα αυτά, θα χάσει!

Ο πρώην προπονητής της ομάδας μπέιζμπολ των Τάιγκερς, Λες Μάιλς, αρέσκεται στο ξεκίνημα του κάθε αγώνα να ξεριζώνει ένα κομμάτι χορταριού, να το φυλάει στοργικά στο χέρι του και ύστερα να δοκιμάζει τη γεύση του, να το καταπίνει. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί αυτή την παράξενη συνήθεια και νιώθει ντροπή, αλλά όταν έρχονται οι νίκες όλα ξεχνιούνται.

Ο πρωταθλητής μας στο επί κοντώ, Μανόλης Καραλής, είχε πει ότι μιλάει στο κοντάρι του και αυτή η προσωπική σχέση μεταξύ τους μπορεί και να ευθύνεται για τα ρεκόρ του. Ο βετεράνος, πρώην πρωταθλητής, Ρίτσι Άσμπερν, το είχε προχωρήσει το θέμα «λατρείας» με άψυχα αντικείμενα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σχέση ήταν τουλάχιστον ερωτική, καθώς ο Ρίτσι κοιμόταν μαζί με το ρόπαλο του, το οποίο έβαζε μέσα από τα σκεπάσματα.

Ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα ήταν ένας από τους σημαντικότερους πορτιέρο του αργεντίνικου ποδοσφαίρου στη δεκαετία του ’90. Ο άνθρωπος που είχε ως ειδικότητά του τις θεαματικές βουτιές σε πέναλτι, πίσω από τον μύθο του κρύβει μια βρωμερή και τρισάθλια συνήθεια που βάφτισε «γούρι».

Πριν από κάθε απευθείας εκτέλεση, ο Σέρχιο ουρούσε μέσα στο σορτς του, κάτι που ο ίδιος πιστεύει ότι τον βοηθούσε να κάνει καλύτερες εκτινάξεις και να σώζει την εστία του από παραβίαση. Ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει πως αυτό το «γούρι» ήταν μια κατάσταση που συνέβαινε «πολύ διακριτικά» και πως κανείς δεν παραπονιόταν.

 

Το σακάκι του Γιάννη Ιωαννίδη

Το τυχερό σακάκι που δεν έβγαζε σχεδόν ποτέ, οι εμμονές με αριθμούς, με μαύρες γάτες και με ανθρώπους γουρλήδες/γκαντέμηδες, όλα τα έζησε, τίποτα δεν διέψευσε. Ο βετεράνος προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης πάλεψε μια ζωή ολόκληρη με δαίμονες της τύχης και της ατυχίας, ίσως και με τον ίδιο του τον εαυτό. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι προληπτικός, δηλαδή κάποια πράγματα ή κάποιες καταστάσεις που σου πηγαίνουν περισσότερο. Η ζωή η ίδια αναγκάζει τον άνθρωπο να είναι προληπτικός. Όταν ορισμένα πράγματα σου έρθουν βολικά με ορισμένες καταστάσεις, είναι επόμενο να τις επαναλαμβάνεις», είχε δηλώσει.

Ο Γκάλης και ο Γιαννάκης στο πρώτο ημίχρονο φορούσαν την κίτρινη φανέλα που στο πίσω μέρος έγραφε το όνομά τους. Στο δεύτερο, η φανέλα άλλαζε και δεν υπήρχε όνομα.

Στην προθέρμανση του Άρη, ο Φιλίππου πάντα έβαζε το τελευταίο καλάθι, οι δε παίκτες του πάγκου κάθονταν με την ίδια σειρά.

 

Η Μπενφίκα του Μπέλα Γκούτμαν

Ίσως η πιο γνωστή κατάρα στο ποδόσφαιρο είναι αυτή γύρω από την Μπενφίκα, πιο γνωστή ως η «κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν». Ο Γκούτμαν ήταν ο προπονητής που οδήγησε τους «αετούς» στα 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών τους, το 1961 και το 1962. Με την κατάκτηση του δεύτερου, ο Ούγγρος προπονητής ζήτησε αύξηση από το διοικητικό συμβούλιο της πορτογαλικής ομάδας, αύξηση την οποία αρνήθηκε η διοίκηση. Ο Γκούτμαν τότε αποχώρησε από την Μπενφίκα, με τον μύθο να λέει πως καταράστηκε την ομάδα να μην ξανακερδίσει ευρωπαϊκό τίτλο. Από τότε οι «αετοί» έπαιξαν σε 5 τελικούς Champions League και 3 τελικούς UEFA/Europa League χάνοντας σε όλους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα