Αποκάλυψη – σοκ για CAS:Υπόγειες διαδρομές Σαββίδη με δικαστές του Αλαφούζου!

Η «Α» και η iapopsi.gr, από την πρώτη στιγμή που ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να προσφύγει στο CAS, το έγραψε καθαρά, ότι ο Ιβάν την ψάχνει τη δουλειά με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Λωζάνη. Δεν θα την άφηνε έτσι, στην τύχη. Το κεφάλι του παίζει μ’ αυτή την απόφαση. Άπαξ και χάσει, το πρόσωπό του θα τσαλακωθεί περισσότερο κι από αυτό του Νίκου Σαργκάνη. Ακούστε, λοιπόν, πώς θα παιχτεί το έργο στο CAS. Στο έργο συμμετέχει ως βασικός πρωταγωνιστής και προξενητής ο Γιάννης Αλαφούζος.

Να τα πάρουμε από την αρχή. Η τριμελής επιτροπή που θα δικάσει την προσφυγή του ΠΑΟΚ κατά της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, για την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης είναι η εξής: Πρόεδρος, ο Ολλανδός Μάνφρεντ Ναν. Ο ΠΑΟΚ όρισε δικό του δικαστή, όπως είχε δικαίωμα, τον Γερμανό Ούρλιχ Χάας. Κι ο Ολυμπιακός τον Ιταλό Λουίτζι Φουμαγκάλι. Πάμε παρακάτω στα ωραία. Ποιος είναι ο κύριος πρόεδρος Μάνφρεντ Ναν; Είναι άνθρωπος του Αλαφούζου. Όπως το ακούς. Όταν το 2015 ο Αλαφούζος είχε προσφύγει εναντίον του Ολυμπιακού στο CAS και ζητούσε την τιμωρία του από την UEFA για «στημένα παιχνίδια», ο Αλαφούζος είχε ορίσει τον συγκεκριμένο Ολλανδό δικαστή. Τον Μάνφρεντ Ναν, ωστόσο, τον όρισε το ίδιο το CAS να προεδρεύσει στην κόντρα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, αλλά αυτό δεν αλλάζει την όποια «φιλική» σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Πώς, όμως, ο Αλαφούζος ανακάλυψε τον κύριο Μάνφρεντ Ναν και τον όρισε δικαστή του Παναθηναϊκού το 2015; Έψαξε στο internet τα ονόματα και είπε ότι μου κάνει το ονοματεπώνυμο και θα τον προτιμήσουμε τον κύριο; Ο Μάνφρεντ Ναν, αλλά και τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής, σ’ εκείνη τη διαδικασία είχαν καλέσει για μάρτυρα υπέρ του Αλαφούζου φυσικά, τον διακεκριμένο Πειραιώτη νομικό Ηλία Αναγνωστόπουλο. «Ειδικό μάρτυρα και πραγματογνώμονα», τον χαρακτηρίζει στο πόρισμά του το CAS. Πράγματι, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος είναι μεγάλο νομικό κεφάλι, με σπουδές στη Φρανγκφούρτη, γνωρίζει φυσικά τα γερμανικά, όπως και πολύ κόσμο στους νομικούς κύκλους της Γερμανίας, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς, όμως, βρέθηκε εκεί και με ποια ιδιότητα; Δεν ήταν δικηγόρος του Παναθηναϊκού. Πώς η τριμελής επιτροπή (με τον Μάνφρεντ Ναν) τον προσκάλεσε να καταθέσει; Κι αυτό δεν είναι κακό βέβαια από ένα πρόσωπο που απολαμβάνει την αναγνώριση της αρτιότατης επιστημονικής του κατάρτισης. Ενδεχομένως να τον πρότεινε στον Αλαφούζο ο ίδιος ο Αναγνωστόπουλος, χωρίς αυτό βέβαια να θεωρείται «ύποπτο». Είναι γνωστό ότι ο κάθε αντίδικος επιλέγει δικαστή. Η ουσία είναι ότι ο Αλαφούζος απέκτησε μια «πόρτα» με τον Ναν, έστω κι αν χάθηκε η δίκη.

Η απόφαση του CAS είναι γνωστή. Αφού μελέτησε όλα τα πορίσματα του Κορέα, του Λακαφώση κ.λπ., αθώωσε τον Ολυμπιακό. Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής τότε ήταν ο Άγγλος Μαρκ Χόβελ και ο Ολυμπιακός είχε ορίσει για δικαστή τον Γερμανό Γιάν Ράικερ. Εκείνο, ωστόσο, που δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο, ξέρετε ποιο είναι; Ότι στη συγκριμένη διαδικασία του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού έκανε παρέμβαση κι ο ΠΑΟΚ, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό απόσπασμα της ετυμηγορίας του CAS.

Ο Ιβάν Σαββίδης, όπως κι ο Αλαφούζος, ζητούσε την αποπομπή του Ολυμπιακού από το Champions League. Ο ΠΑΟΚ επικαλέστηκε ότι τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης ήταν «ύποπτα». Τότε, το 2015, ο Αλαφούζος με τον Σαββίδη ήταν στον μήνα του μέλιτος. Όπως είναι και τώρα, βέβαια. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, φυσικά. Δεν σημαίνει ότι ο Αλαφούζος θα ρίξει κανένα τηλέφωνο στον Μάνφρεντ Ναν. Είπαμε. Όλοι οι δικαστές του CAS είναι με το Ιερόν Ευαγγέλιον στο χέρι. Δεν δέχονται τηλεφωνήματα. Λειτούργημα κάνουν. Η Δικαιοσύνη πάνω απ’ όλα.

Για την προσφυγή του στο CAS, κατά της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο ΠΑΟΚ επέλεξε για δικό του δικαστή τον Γερμανό Ούρλιχ Χάας. Ωραίος κύριος. Γλυκοφατσούλα, μοντερνιές κουστουμάτες και τα ρέστα. Να θυμίσουμε, κατ’ αρχάς, ποιος είναι ο χερ Χάας. Σας γυρίζω πίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ο Χάας ήταν εδώ ως πρόεδρος της ανεξάρτητης ομάδας παρατηρητών της WADA, υπεύθυνου οργανισμού για το αντιντόπινγκ. Ο Ούρλιχ Χάας ήταν αυτός που έδωσε τη συγκατάθεσή του, ώστε να τιμωρηθούν ο Κώστας Κεντέρης με την Κατερίνα Θάνου, που αρνήθηκαν να υποβληθούν σε αντιντόπινγκ κοντρόλ και την κοπάνησαν με τη μοτοσικλέτα, έπεσαν, πήγαν στο νοσοκομείο κ.λπ., όταν η WADA έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες.

Κι αν ο Κεντέρης με τη Θάνου έπρεπε να τιμωρηθούν, τι έκανε ο Ούρλιχ Χάας με τους Αμερικανούς Αθλητές που δεν ήρθαν καν στο Ολυμπιακό Χωριό πριν από πους Αγώνες και διέμεναν στην Κρήτη; Τίποτα απολύτως ο κύριος πρόεδρος των ανεξάρτητων παρατηρητών. Κι εκτός αυτού, ελέγχεται και για μια υπόθεση με τον Ισπανό ποδηλάτη Βαλβέρδε, το 2011, όταν οι δικηγόροι του αθλητή είχαν κάνει ένσταση εναντίον του Χάας, που ήταν δικαστής στο CAS υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αμερόληπτος. Ο Αλεχάντρο Βαλβέρδε τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό.

Πώς, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Ούρλιχ Χάας, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι και μεγάλος θαυμαστής του Αθανασίου Καϊσή, ενός άλλου τεράστιου νομικού μυαλού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με σπουδές επίσης στη Γερμανία; Πάλι υπάρχει «τρίτου τύπου» εμπλοκή του Γιάννη Αλαφούζου και σ’ αυτή την επιλογή. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Παναθηναϊκού εναντίον του Ολυμπιακού το 2015, ο Αλαφούζος εκπροσωπήθηκε από τους εξής δικηγόρους: Την Μπαλωμένου, τον Γερμανό Κρίστιαν Κέιντελ και τον Έλληνα Ανδρέα Ζαγκλή. Ναι, τον σημερινό γενικό γραμματέα της FIBA, που κι αυτός έχει πάρε-δώσε με τη Γερμανία, καθ’ ότι συνεργάστηκε με ποδοσφαιριστές της Μπάγερν Μονάχου. Ο Κέιντελ εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο του Ντιρκ Ράινερ Μάρτενς, που αποσύρθηκε από το CAS την περασμένη χρονιά και με τον Χάας είναι τόσο φίλοι, που μαζί έγραψαν και το βιβλίο «Sportrecht Ein Einfuhrung in die praxis».

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τα συγκοινωνούντα δοχεία… δούλεψαν και γιατί ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Ούρλιχ Χάας, αλλά έχει και συνέχεια. Ξέρετε τι άλλες αρμοδιότητες έχει αναλάβει ο χερ Κρίστιαν Κέιντελ; Σύμβουλος της ΕΠΟ! Το αναφέρει στο βιογραφικό του, όπως μπορείτε να δείτε. Είναι σύμβουλος της διεθνούς ένωσης πατινάζ, της Φενέρμπαχτσε, του Φραντς Μπενενμπάουερ και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Και τι σχέση έχει η ΕΠΟ με τον ΠΑΟΚ; Μην επαναλαμβάνουμε τα λεγόμενα του Ιβάν Σαββίδη «ο Γραμμένος είναι δικός μας».

Αλήθεια, η ΕΠΟ ποιον δικαστή επέλεξε για την αντιπαράθεσή της με τον ΠΑΟΚ; Διότι η Ομοσπονδία, ως γνωστό, θα πρέπει στο CAS να υπερασπιστεί την Επιτροπή Εφέσεων, σχετικά με την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Γιατί η ΕΠΟ δεν ανακοίνωσε το όνομα του δικού της δικαστή, όπως έκαναν ο ΠΑΟΚ κι ο Ολυμπιακός; Κι ακόμα, αφού ο Κέιντελ έχει στο βιογραφικό του ότι είναι σύμβουλος της ΕΠΟ, να μας πληροφορήσει ο πρόεδρός της Ευάγγελος Γραμμένος, τι ακριβώς «συμβουλές» δίνει και πόσα χρήματα παίρνει.

Να κάνουμε μία σούμα. Ο Παναθηναϊκός παίρνει από το χέρι τον ΠΑΟΚ και τον πάει στο CAS. Θα τον στείλει στο δικαστήριο με ανθρώπους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν κάποια σχέση μαζί του. Των συγκοινωνούντων δοχείων. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος το δήλωσε καθαρά ότι το CAS δεν είναι μαφία. Συμφωνούμε. Αφού, όμως, δεν είναι μαφία, όπως δήλωσε ο Σοφοκλής, που είναι δικαστής arbitrator του CAS, ας μας δώσει μία εξήγηση για όλες αυτές τις υπόγειες διαδρομές. Αν πει ότι όλα αυτά έγιναν τυχαία, θα το δεχτούμε.

Η «Α» στο προηγούμενο φύλλο και η iapopsi.gr αναρωτήθηκαν: «Αφού το CAS δεν είναι μαφία, τότε γιατί την ψάχνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός;» Απλά είναι τα πράγματα. Ο καθένας ό,τι μπορεί κάνει και ο Ιβάν, ως φαίνεται, με την αμέριστη βοήθεια του Γιάννη Αλαφούζου, πάει καλά προετοιμασμένος για τη «μάχη της ζωής» του με τον Μαρινάκη. Εκτός κι αν πριν από τη διαδικασία, ο Ολυμπιακός βάλει θέμα στην επιτροπή για τον Μάνφρεντ Ναν και τον Ούρλιχ Χάας. Όχι ότι μπορεί να γίνει τίποτα. Αν ο Ολυμπιακός αμφισβητήσει τη σύνθεση της τριμελούς επιτροπής, θ’ αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα την κάνουν δεκτή. Και φυσικά, θα την απορρίψουν. Επειδή θα στρέφεται εναντίον του κύρους τους. Κι ας ξέρει, πλέον, ο κόσμος πως επιλέχτηκαν από τον ΠΑΟΚ, μετά από συμβουλές του Γιάννη Αλαφούζου και του Κρίστιαν Κέιντελ.

Ο δε Μάνφρεντ Ναν θα πρέπει να εξηγήσει το πώς και το γιατί πρότεινε τον Ηλία Αναγνωστόπουλο να παραβρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία προσφυγής του Παναθηναϊκού κατά του Ολυμπιακού το 2015. Τίποτα, ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει. Οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι ν’ απαντήσουν σε οτιδήποτε, είναι υπεράνω κάθε υποψίας. Αγνοούν ακόμα και την απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να είναι ανοικτή η ακροαματική διαδικασία.

Να θυμίσουμε ότι οι δικαστές του CAS είναι 104 τον αριθμό και οι διάδικοι ορίζουν τον δικό τους και τον πρόεδρο το ίδιο το CAS. Η «Α» και η iapopsi.gr θα παρακολουθεί στενά το όλο θέμα, μέχρι την εκδίκασή του και θα έχει περισσότερο ρεπορτάζ όταν ο ΠΑΟΚ, η ΕΠΟ κι ο Ολυμπιακός ανακοινώσουν και τους δικούς τους δικηγόρους που θα τους εκπροσωπήσουν στην ακροαματική διαδικασία.

Φουμαγκάλι για δικαστή ο Ολυμπιακός

Στη διπλανή στήλη θα διαβάσετε όλο το στόρι σχετικά με το πώς ο Ιβάν Σαββίδης, ακολουθώντας τις συμβουλές του κολλητού του τελευταία Γιάννη Αλαφούζου, κατέληξε στον δικαστή Γερμανό Ούρλιχ Χάας, για τη δίκη στο CAS. Θα διαβάσετε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής του CAS, Μάνφρεντ Ναν, ήταν δικαστής του Παναθηναϊκού στην αντιδικία με τον Ολυμπιακό στο ίδιο όργανο. Ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Ιταλό δικαστή Λουίτζι Φουμαγκάλι από το Μιλάνο. Ο Φουμαγκάλι, ως πρόεδρος του CAS, είχε μειώσει την ποινή της διάσημης Ρωσίδας τενίστριας Μαρίας Σαράποβα, που είχε βρεθεί ντοπέ, το 2016. Επίσης, ο Ιταλός δικαστής ήταν μέλος της τριμελούς επιτροπής, όπου καταδίκασε τον Βραζιλιάνο διεθνή ποδοσφαιριστή Ματουζαλέμ να πληρώσει 12 εκατ. ευρώ αποζημίωση στη Σαχτάρ από την οποία είχε αποχωρήσει, απόφαση που κατέπεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα