Αποσύρονται από το Ιράκ στρατεύματα μάχης των ΗΠΑ

Την ανακοίνωση έκανε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ - Γιατί δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι στην ουσία δεν αλλάζουν και πολλά

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ δήλωσε σήμερα πως οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποστολή μάχης τους στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως τα εναπομείναντα στρατεύματα θα έχουν πλέον εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

Ο Κάσιμ αλ-Ααράτζι έγραψε στο Twitter δήλωσε πως η αποστολή μάχης ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πριν από το τέλος του έτους και πως τα στρατεύματα μάχης πρόκειται να αποσυρθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντίμι επισφράγισαν μια συμφωνία τον Ιούλιο προκειμένου να τερματιστεί επισήμως η αποστολή μάχης των ΗΠΑ στο Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2021.

Μικρή η μεταβολή στον αριθμό των στρατευμάτων

Δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν πως ο χαρακτηρισμός της μεταβολής αυτής ως αποχώρηση είναι παραπλανητικός επειδή η αλλαγή είναι μικρή σε ό, τι αφορά τον αριθμό των δυνάμεων που έχουν τη βάση τους στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ από το 2020. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των στρατευμάτων έχουν μόνο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο εδώ και κάποιο καιρό.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική αποστολή επικεντρώνει στην αντιμετώπιση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους. Ξεκίνησε την αποστολή της το 2014 στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας να νικηθεί η εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία είχε καταλάβει πολύ μεγάλα τμήματα του εδάφους του Ιράκ και της Συρίας.

Κρίσιμη για την ιρακινή κυβέρνηση η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση είναι κρίσιμη για την ιρακινή κυβέρνηση, που ευνοεί αυτή τη μεταβολή καθώς αντιμετωπίζει έντονες εκκλήσεις ισχυρών φιλοϊρανικών παρατάξεων για την καθαρή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ.

Η Χασντ αλ-Σαάμπι, ένας πρώην συνασπισμός Ιρακινών παραστρατιωτικών που έχουν πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις, πολιτικός παράγοντας με επιρροή και σύμμαχος της Τεχεράνης, είναι ιδιαίτερα έντονη στην απαίτησή της για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδες που πρόσκεινται στις φολοϊρανικές παρατάξεις πολλαπλασιάζουν τις απειλές και υπενθυμίζουν στην Ουάσινγκτον την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, απαιτώντας μια πλήρη αμερικανική αποχώρηση.

Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες πυρά ρουκετών ή επιθέσεις με παγιδευμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έθεσαν στο στόχαστρο στρατιώτες και συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν συστηματικά την ευθύνη σε φιλοϊρανικές ιρακινές παρατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα