Άσσος στο μανίκι το πόρισμα Πισσαρίδη

Πώς σκέφτεται ο Μητσοτάκης να χρησιμοποιήσει τις προτάσεις του νομπελίστα οικονομολόγου στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών

Σήμερα στις Βρυξέλλες κρίνεται εν πολλοίς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα προβλήματα πολλά, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ταχθεί υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης, εν τούτοις οι «φειδωλές» χώρες, δηλαδή Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία δεν έχουν πειστεί να πουν ένα ξεκάθαρο όχι. Ειδικά η Ολλανδία και ο πρωθυπουργός της, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει Μέρκελ στη θέση της Μέρκελ, άμα τη αποχωρήσει της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι «φειδωλές» χώρες, μέχρι χθες το βράδυ ζητούσαν όπως υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος για το πού θα πάνε τα λεφτά και πώς θα δοθούν ως επιχορήγηση στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και όπως υποστήριζε ο Ρούτε «πρέπει η Ε.Ε. να αποφασίζει το που θα κατευθύνονται τα λεφτά για να μην χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν δέχεται τια αιτιάσεις του Ρούτε και των άλλων χωρών, αλλά τόνισε σε όλες του τις επαφές, αλλά και στην Άνγκελα Μέρκελ, ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να αποφασίσει αυτή το πώς θα αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν χρειάζεται υποδείξεις». Στη φαρέτρα του έχει και την έκθεση της Επιτροπής Σοφών, υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Επιτροπή συνέταξε ένα πόρισμα για το πού και πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ και όντως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο, καθώς ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος αποτελεί ένα πολύ γνωστό και δημοφιλές πρόσωπο στους Ευρωπαίους ηγέτες.Remaining Time-0:14FullscreenMute

Η επιτροπή Πισσαρίδη έχει την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, τόσο για την επιστημονική της επάρκεια, όσο και για τις αντιλήψεις της για την ανάπτυξη και την οικονομία. Σε ανύποπτο χρόνο, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναφέρει ότι περνάμε σε «μια νέα εποχή της δημοκρατίας δίπλα στη λογοδοσία να έχουμε και μια ικανή τεχνοκρατία», σχολιάζοντας τον ρόλο που θα έχει η συγκεκριμένη επιτροπή. Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι τα όρια του ρόλου που θα έχει η Επιτροπή Πισσαρίδη, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Πολλοί μάλιστα τα συνδέουν με τα σενάρια για ανασχηματισμό που μονίμως υφέρπουν το τελευταίο διάστημα. Πάντως η επικρατέστερη εκδοχή –που φαίνεται ότι υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου– είναι πως η επιτροπή θα έχει διακριτό και συμβουλευτικό ρόλο. Οι προτάσεις της όμως θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, αν και θα ενσωματωθούν στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας που θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το φθινόπωρο.

Διαπραγματευτικό ατού

Η αξιοποίηση της Επιτροπής Πισσαρίδη όμως δεν αφορά μόνον μακροπρόθεσμους στόχους. Όπως φαίνεται αποτελεί και διαπραγματευτικό «ατού» για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διεργασιών που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ε.Ε. για το «ελληνικό μερίδιο» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (New Generation EU). Σημαντικό ρόλο σε αυτές φέρεται ότι παίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης.

Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα το πολυσέλιδο σχέδιο που έχει παραδώσει η επιτροπή στον πρωθυπουργό, αναφέρεται σε προτεραιότητας που σε σημαντικό βαθμό βρίσκονται ψηλά και στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται κατευθύνσεις μείωσης της φορολογίας στην εργασία αλλά και στο κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ψηφιοποίησης στην δημόσια διοίκηση, οι αλλαγές στις δομές της κατάρτισης, επιτάχυνση δικαστικών διαδικασιών αλλά και σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση, κυρίως την τριτοβάθμια.

Υπό συζήτηση βρίσκονται οι προτάσεις της επιτροπής για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Κυρίαρχα ζητήματα παραμένουν οι δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών αλλά και του εύρους των δραστηριοτήτων των εγχώριων εταιρειών, όπως και ο περιορισμός της παραοικονομίας.

Οι καθηγητές της Επιτροπής, κατά τις ίδιες πηγές, προτείνουν στο ενδιάμεσο πόρισμά της δεκαπέντε (15) άξονες αναπτυξιακής πολιτικής και συγκεκριμένα:

  1. Τη μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
  2. Τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
  3. Την ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας.
  4. Τη ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.
  5. Την υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
  6. Την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.
  7. Τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.
  8. Τη συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
  9. Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.
  10. Τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
  11. Την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.
  12. Τη σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.
  13. Την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
  14. Στη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.
  15. Την ανάπτυξη των υποδομών.

Επικαιροποίηση δεδομένων

Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η Έκθεση εξειδικεύει τις παραπάνω προτάσεις, καθώς και άλλες που συνολικά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για τη στροφή της οικονομίας προς ένα δρόμο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, με σαφείς οικονομικές προτεραιότητες και στόχους.

Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρός, θα μελετήσουν προσεκτικά τις προτάσεις της επιτροπής. Θα ακολουθήσουν εσωτερικές διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματά τους, μαζί με την επικαιροποίηση των δεδομένων, στις αρχές του φθινοπώρου θα δώσουν την οριστική μορφή στο σχέδιο. Τελευταίο στάδιο θα είναι οι πολιτικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επενδυθούν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, ωστόσο, όπως λένε στο επιτελείο του, για να την αξιοποιήσουμε, οφείλουμε να κινηθούμε με πολύ μεγάλες ταχύτητες και να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν διαχρονικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την Επιτροπή η τάχιστη κατάρτιση του σχεδίου και η ανάλογη προετοιμασία των σχετικών προγραμμάτων, για τη γρηγορότερη δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα