Ασυντόνιστο τάγμα…

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την εικόνα ασυνεννοησίας που δίνουν προς τα έξω οι υπουργοί. Την ώρα που σε υψηλό επίπεδο γίνονται προσπάθειες να κερδίσουν πόντους στην ευρωπαϊκή μάχη, στο εσωτερικό οι άναρθρες κραυγές πολλών προκαλούν προβλήματα. Και αυτή τη φορά στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ένα μήνα και κάτι μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση αδυνατεί να βρει βηματισμό. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου αναλώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη του εξωτερικού αφήνοντας χωρίς… επίβλεψη τους υπουργούς, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εντυπώσεων. Πρωταγωνιστής ο αρμόδιος υπουργός… συντονισμού Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος δείχνει να μην έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του. Δεν είναι τυχαίο πως είναι εκείνος που άνοιξε την κουβέντα για πιστωτικό επεισόδιο, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του πως, αν η χώρα δεν βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, απλώς δεν θα πληρώσει. Και αν αυτό ήταν εν μέρει στο πλαίσιο του σχετικού κυβερνητικού σχεδίου, ο κ. Φλαμπουράρης δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί ούτε με τα απλά: οι αρμοδιότητες δίνονται με το σταγονόμετρο, υπουργοί παραμένουν χωρίς υπουργεία, γραμματείς δεν έχουν οριστεί, ενώ ο ένας ράβει για να ξηλώνει ο άλλος.

Η τελευταία περίπτωση στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών μεταξύ του Γιάννη Πανούση και της Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα. Και μπορεί η αναπληρώτρια υπουργός να υποστηρίζει πως η έκδοση διαταγής δεν προήλθε από το περιβάλλον της, όμως οι εντυπώσεις είχαν καταφέρει σημαντικό επικοινωνιακό πλήγμα στην κυβέρνηση. Τέτοιο που υποχρέωσε τον Γ. Πανούση σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χωρίς όμως ουσία, μιας και σε αυτή ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε ότι δεν γνώριζε κάτι.

Η περίπτωση των αυξήσεων στη ΔΕΗ είναι ένα ακόμα ζήτημα, που δείχνει πως μέχρι ώρας τα κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να βρουν κώδικα επικοινωνίας. Η ομολογία του Γιάνη Βαρουφάκη σε τηλεοπτική εκπομπή πως οι αυξήσεις αυτές είναι σημαντικό πρόβλημα για τον ίδιο, έρχεται να επιβεβαιώσει και κάτι ακόμα: πως ο υπουργός δεν έχει πλήρη εικόνα του συστήματος που καλείται να διοικήσει. Γιατί αφενός η ΔΕΗ δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές του και, αφετέρου, η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό μιας και μιλάμε για μια εταιρεία που είναι μερικώς ιδιωτικοποιημένη και εισηγμένη. «Ο υπουργός αναφερόταν στα αιτήματα πλέον και άλλων κλάδων», έσπευσαν να εξηγήσουν συνεργάτες του, υποστηρίζοντας πως με το «δεδικασμένο» της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα κληθεί να εξυπηρετήσει και άλλα αιτήματα για αυξήσεις.

Ασυντόνιστοι…
Την ίδια ώρα, ακόμα και σε υπουργεία που επιχειρείται να παραχθεί έργο, τα πισωγυρίσματα δημιουργούν ακόμα πιο έντονους πονοκεφάλους. Το παράδειγμα των 100 δόσεων της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη είναι το πιο ξεκάθαρο. Όλα δείχνουν πως θα αναρτηθεί στη Διαύγεια μέσα στο Σαββατοκύριακο και η τελική ρύθμιση θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχαν γίνει γνωστά.

Το σημαντικότερο, δεν θα περιλαμβάνει το μέρος που προέβλεπε «κούρεμα» κεφαλαίου, με την κα Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της, αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου, αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση. Παράλληλα, και στην αγωνία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα, ετοιμάζεται και ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015. Θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλότερου ύψους, κατ’ αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού. Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί από την υπουργό είναι τα σχέδια αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, που μένει μέχρι να φύγει και το αφορολόγητο που αλλάζει έτος ισχύος.

Και σφήνα η Ζωή!
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τις πρωτοβουλίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αμφισβητεί ακόμα και τη νομιμότητα παλαιότερων νόμων που πέρασαν από τη Βουλή με περιορισμένη πλειοψηφία. Μία πιθανή ακύρωσή τους θα απαιτούσε από το Μέγαρο Μαξίμου είτε να οδηγηθεί σε οριστική ρήξη με τους δανειστές είτε να εγκαταλείψει όλες τις αντιμνημονιακές θέσεις του και να προωθήσει εκ νέου τα νομοθετήματα! Το επιχείρημα της προέδρου της Βουλής στηρίζεται στους φυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στο MEGA, κράτησε αποστάσεις από την πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας ότι «όταν η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ένα νόμο, θα το κάνει με νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το θέμα. Εξήγησε, μάλιστα, πως η κα Κωνσταντοπούλου «δεν είπε ότι οι διατάξεις αυτές θα είναι άκυρες, αλλά ότι θα εξεταστεί η εγκυρότητά τους», δεδομένης της απουσίας από τη διαδικασία ψηφοφορίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα