Παραμένει στη δική του… κοίτη

Τις τελευταίες ημέρες πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση Τσίπρα θα διευρυνθεί, με την ενεργή συμμετοχή σε αυτό το «άνοιγμα» και του Ποταμίου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως προς αυτή την κατεύθυνση ενθάρρυνε τον Σταύρο Θεοδωράκη και ο Μάρτιν Σουλτς στην προ ημερών συνάντηση των δύο στις Βρυξέλλες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη σε όσους του θέτουν αυτό το ερώτημα είναι σαφής: «Νομίζουν κάποιοι ότι, επειδή δεν λέμε όχι σε όλα και δεν λειτουργούμε με την παλαιοκομματική λογική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση. Τους απαντούμε ότι αν μας ενδιέφερε να μετέχουμε σε ένα σχήμα με τους ΑΝΕΛ και με υπουργούς που λειτουργούν σαν αρχηγοί συνιστωσών, θα το κάναμε όταν μας το πρότεινε ο κ. Τσίπρας. Ας το επαναλάβουμε, λοιπόν. Το Ποτάμι δεν επιθυμεί να έχει καμία συμμετοχή σε αυτήν την κυβέρνηση, αλλά θα κάνει διαρκώς προτάσεις και εποικοδομητική αντιπολίτευση, γιατί η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει».

Εξάλλου, όπως λένε και οι στενοί του συνεργάτες, ο επικεφαλής του Ποταμιού αύριο το απόγευμα στην ομιλία του στη μεγάλη μετεκλογική συνάντηση στελεχών και υποψηφίων βουλευτών του Ποταμιού στο Acro (Ιερά Οδός 11 και Πειραιώς, κοντά στον σταθμό Κεραμεικός του Μετρό), θα εξηγήσει για ποιους λόγους απορρίπτει αυτά τα σενάρια. Κι όπως θα πει, «το Ποτάμι δεν προσβλέπει να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή με τον κ. Καμμένο και οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από το υπουργικό σχήμα». Μάλιστα το θέμα το έθεσε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου μεταξύ άλλων είπε «ακόμη και αν οι ΑΝΕΛ έφευγαν, στην κυβέρνηση δυστυχώς δεν θα έμεναν μόνον ο Κοντονής, ο Νικολούδης, ο Σταθάκης, αλλά και μια σειρά υπουργών που όχι μόνον δεν αντιλαμβάνονται τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά πάσχουν από αντιμεταρρυθμιστικό οίστρο».

Σημειώνεται ότι με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την ανησυχία του για τον πλήρη πολιτικό διχασμό που διαπιστώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως άφησε να εννοηθεί, αρχίζει και εκδηλώνεται και στην κυβέρνηση. «Βλέπουμε από τη μία να εξαγγέλλουν έκτακτους φόρους και εισφορές, δηλαδή πρακτικές που έχουμε καταδικάσει όλοι στο παρελθόν, κι απ’ την άλλη να βολεύουν φίλους και “ημετέρους”, δίνοντας αυξήσεις σε συνδικαλιστές και ξαναπαίρνοντας στο Δημόσιο όσους προεκλογικά τους βοήθησαν», είπε ο επικεφαλής του «Ποταμιού», ενώ συνεργάτες του επικαλούνταν μετά την Κ.Ο. ως ενδεικτικό παράδειγμα την ΕΡΤ.

Κριτική στην κυβέρνηση
Σε αυτήν τη ρότα, λοιπόν, το Ποτάμι θα συνεχίσει τη δημιουργική αντιπολίτευση, κάτι που φαίνεται και από την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, τόσο για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και το ζήτημα που προέκυψε με το μεταναστευτικό. Οι ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές.

Έτσι, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μεταξύ άλλων το Ποτάμι τονίζει: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας, παρ’ ότι κάποιες ρυθμίσεις του κινούνται σε θετική κατεύθυνση, είναι αόριστο και ασαφές, δεν προσδιορίζει ούτε κριτήρια, ούτε διαδικασίες και παραπέμπει σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Συνεπώς αποτελεί ερώτημα αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα. Επίσης προκαλεί εντύπωση ότι δόθηκε σε διαβούλευση μόλις 15 ωρών (8 από τις οποίες ήταν νύχτα). Αυτό που θα έδινε άμεση απάντηση στην ακραία φτώχεια (εκτός φυσικά από το να δημιουργηθούν δουλειές) θα ήταν η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή μιας από τις 7 προτάσεις του Ποταμιού προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν εφαρμόζεται, θα ανακούφιζε 400.000 οικογένειες. Όμως η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της πρότασης, ενώ και η Ν.Δ., παρ’ ότι την υποστήριζε στα λόγια όταν ήταν κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην υλοποίησή της, παρά μόνο σε πιλοτικό στάδιο σε πολύ λίγες περιοχές».

Αλλά και στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενιαία πολιτική, υποστηρίζοντας πως τα κυβερνητικά στελέχη προβαίνουν σε εξαγγελίες και δηλώσεις, οι οποίες είναι αλληλοαναιρούμενες και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα –όντως απαράδεκτα από άποψη συνθηκών– κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών θα έπρεπε να συνδυαστεί με την ύπαρξη νέων δομών σίτισης, φιλοξενίας και ιατρικής φροντίδας αυτών των ανθρώπων. Το να τους “σπρώχνεις” στα γκέτο της Αθήνας, χωρίς δουλειά και χωρίς στέγη, είναι σαν να τους παραδίδεις για εκμετάλλευση στα εγκληματικά κυκλώματα που καραδοκούν. Κάθε πολιτική, για να έχει αποτέλεσμα, προϋποθέτει δομές και σχεδιασμό, όχι μεγαλόστομες διακηρύξεις. Και αυτή η πολιτική που εκτελείται χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση, κινδυνεύει να ξαναφέρει το κέντρο της Αθήνας στην κατάσταση που ήταν πριν τη σύσταση των κέντρων φιλοξενίας».

Η συνάντηση
Αύριο, λοιπόν, το Ποτάμι από το πρωί έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδηλώσεων. Στη συνάντηση της Κυριακής θα πάρουν μέρος οι υποψήφιοι βουλευτές από όλη τη χώρα, τοπικά στελέχη από όλες τις εκλογικές περιφέρειες, τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Ειδικότερα οι υποψήφιοι βουλευτές θα κληθούν να κάνουν έναν απολογισμό της δράσης τους ενώ τα τοπικά στελέχη θα προτείνουν τρόπους για αποτελεσματικότερη δράση των εθελοντικών ομάδων.

Σε παράλληλες συνεδριάσεις, η Πανελλήνια Επιτροπή θα κληθεί να εκλέξει νέα Συντονιστική Επιτροπή, ενώ η Επιτροπή Διαλόγου θα συζητήσει για τη μετεξέλιξή της σε πολιτικό Ινστιτούτο. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στις 5 το απόγευμα. Ας σημειωθεί ότι το Κίνημα έκλεισε αυτές τις μέρες τον πρώτο του χρόνο και η συνάντηση θα είναι αφορμή για έναν πρώτο απολογισμό, οικονομικό και οργανωτικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα