Νέοι και παλιοί στη μάχη της διαδοχής

Η ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό διότι από το 2012 υπήρχαν πολλές διαφωνίες, όχι μόνο για τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον τρόπο που κυβερνούσε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από τη μία όλοι συμφωνούσαν ότι ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση, αλλά οι συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι διαρκείς εκβιασμοί τού στυλ «εάν δεν ψηφίσουμε τον έναν ή τον άλλο νόμο, τότε θα χρεοκοπήσουμε», αλλά και το ότι οι περισσότεροι βουλευτές ένιωθαν απομονωμένοι από την ηγετική ομάδα του Μαξίμου, ήταν τα αίτια για το τι ακολούθησε την ήττα. Και βέβαια, όπως έχει γράψει η «Α», βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αφού πρώτα έβγαλαν τα εσώψυχά τους μεταξύ βρώσης και πόσης, άσκησαν και οξεία κριτική στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου είχαν να πουν ακόμη και το όνομά τους από τον Φεβρουάριο του 2012.

Η επόμενη ημέρα δεν είναι καθόλου εύκολη για τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και οι ψηφοφόροι της μοιάζουν γοητευμένοι από τη φρεσκάδα του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εντός της Ν.Δ. που εκτιμούν πως θα ήταν καλύτερο για το κόμμα να στραφεί στους νέους και ο νέος πρόεδρος του κόμματος να είναι από τη νέα γενιά, με φρέσκιες ιδέες και δίχως βαρίδια από το παρελθόν. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες αυτής της άποψης, οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τον Σαμαρά έχουν προηγούμενη κυβερνητική θητεία με επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες, ενώ για κάποιους από αυτούς ίσως έχουν και «σκελετούς στις ντουλάπες τους», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Οι ωραίοι νέοι
Ποια είναι όμως τα στελέχη της νέας γενιάς, που θα μπορούσαν να δώσουν αέρα στη Ν.Δ., να συσπειρώσουν και να εμπνεύσουν; Σε αυτό το ερώτημα μάλλον δύσκολα κάποιος θα έδινε ξεκάθαρη απάντηση. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, που δεν θα αρνούνταν να δώσουν τη μάχη τους σε μία σκληρή εσωκομματική διαδικασία, καθώς όλοι πλέον θεωρούν βέβαιο ότι ο Σαμαράς δεν θα κάνει πίσω και θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εάν τεθεί ζήτημα.

Ήδη ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Γιώργος Παπανικολάου, έχει κινηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Με πολύ καλές επαφές στο «καραμανλικό» μπλοκ, έχει πυκνώσεις τις επαφές του, τόσο με πρώην στελέχη της νεολαίας, όσο και με νέους ανθρώπους που ήταν πολύ κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Παπανικολάου, όπως λένε οι φίλοι του, πέρασε με άριστα τις εξετάσεις στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, έκανε μία δημιουργική θητεία στην ευρωβουλή, ενώ κέρδισε τις εκλογές στη Γλυφάδα, εκεί όπου η Ν.Δ. είχε ηττηθεί πριν από τέσσερα χρόνια με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Παπανικολάου είναι άριστος γνώστης της κομματικής καμαρίλας και ξέρει πώς να αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Ένας άλλος νέος, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι ο ηγέτης της νέας εποχής για τη Ν.Δ., ακούσει στο όνομα Κώστας Μπακογιάννης, ο υιός της Ντόρας. Οι κακές γλώσσες λένε πως ο παππούς του, ο επίτιμος, τον ετοιμάζει σιγά-σιγά. Τέσσερα χρόνια δήμαρχος στο Καρπενήσι, τώρα περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα «κάνει το αγροτικό του». Όμως ο Μπακογιάννης δεν βιάζεται, καθώς οι ίδιες πηγές λένε πως «θα είναι ο μεθεπόμενος πρόεδρος του κόμματος, όχι ο επόμενος». Βέβαια, ουδείς ξέρει τι ξημερώνει αύριο.  Εάν δηλαδή ο επόμενος πρόεδρος θα είναι αναλώσιμος, όπως λένε.

Ενδιαφέρον δείχνουν, αλλά δίχως να το έχουν δημοσιοποιήσει επισήμως, οι Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας. Απλά οι δυο τους συναντήθηκαν και φρόντισαν να το κάνουν γνωστό. Και οι δύο δεν θα έλεγαν όχι, και ποντάρουν –εκτός του ότι είναι νέοι και ωραίοι– και στην επιτυχημένη τους κυβερνητική θητεία. Η μεν Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, ο δε Κικίλιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι παλιοί
Στον χορό της επόμενης ημέρας είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνουν εκτός και οι λεγόμενες παλιές «καραβάνες». Στελέχη που είτε βρίσκονται στην ηλικία του Αντώνη Σαμαρά, είτε είναι νεότερα, αλλά έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στη διοίκηση ενός υπουργείου. Όπως για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι έχουν θητεύσει τόσο στις κυβερνήσεις Σαμαρά, όσο και σε αυτές του Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο κινούνται πολύ το τελευταίο διάστημα. Ο μεν Νίκος Δένδιας έχει λάβει μέρος στο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου, έχει επαφές με τοπικές επιτροπές, με άλλους βουλευτές, και όλα δείχνουν ότι θα ήθελε πολύ να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ν.Δ. Μάλιστα, μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και συζήτησε με τον Κώστα Καραμανλή.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θεωρείται τέκνο της λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας. Τελευταία έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις με άρθρα του, όπου από τη μία ζητά την επιστροφή του κόμματος στις ρίζες και από την άλλη ασκεί δριμεία κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, στη στροφή που έκανε το κόμμα, αλλά και στην αυλή του προέδρου της Ν.Δ. Γι’ αυτό εξάλλου δέχθηκε και επίθεση από ΜΜΕ, που είναι πολύ φιλικά στους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ακολουθεί δικό του δρόμο. Μιλά με όλους, έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Σαμαρά και άλλες τόσες με τον Κ. Καραμανλή και, όπως λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν την κομματική γεωγραφία, ο «Βαγγέλης είναι επιτομή της ενότητας της παράταξης». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλάει απ’ ευθείας με τη βάση, γνωρίζει πώς να χειριστεί τις γκρίνιες και σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε «όχι», εάν του πρότειναν να ηγηθεί του κόμματος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι άνθρωπος των ρήξεων και από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει όχι μόνο την αλλαγή στη φυσιογνωμία του κόμματος και τη στροφή προς το κέντρο, αλλά εκτιμά πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αλλαγή ηγεσίας. Η ίδια στους συνομιλητές της τονίζει πως δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά εάν της προτείνουν να αναλάβει μεταβατικά μάλλον θα το δεχθεί. Και όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι της, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». «Εάν τεθεί θέμα ηγεσίας, θα δηλώσω παρών», είχε πει πριν από ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλο αυτό το διάστημα κινείται αυστηρά εντός της κομματικής νομιμότητας, αλλά οι επαφές του με στελέχη όλων των βαθμίδων έχουν πυκνώσει. Απλά η απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας μάλλον τον οδήγησε σε οριστική ρήξη με την «καραμανλική» πλευρά.

Και τέλος, όλοι στη Ν.Δ. εξεπλάγησαν με την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να παραβρεθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής αύριο Κυριακή. Οι γνωρίζοντες τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο μετριοπαθής Ευρωπαίος επίτροπος λένε ότι «ο Δημήτρης αγοράζει», που σημαίνει ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα ακούσει τις τοποθετήσεις και θα επιλέξει αν θα τοποθετηθεί. Ο ίδιος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δεν θα λάβει τον λόγο, ωστόσο προγραμματίζει συνεντεύξεις τηλεοπτικές και σε εφημερίδες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα