Αυτή είναι η «ιδιαίτερη» σεξουαλική παρενέργεια που προκαλεί ο κορωνοϊός στους άνδρες

Κάνει το αντρικό φύλλο να «καίγεται»… και όχι από πυρετό!

Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι ο κορωνοϊός έχει ως κύριο στόχο του το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, ενώ παράλληλα περιτριγυρίζεται από μερικά ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης, απώλεια όσφρησης.

Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει και κάποια μορφής σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το news4health, η περίπτωση ενός 62χρονου άνδρα στη Γαλλία, ο οποίος κατέληξε να υποφέρει από στύση τεσσάρων ωρών λόγω της COVID-19, είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναφέρεται σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Emergency Medicine.

Μέσα από τη δημοσίευση, οι ειδικοί θέλουν να προειδοποιήσουν τους άνδρες ότι ο πριαπισμός -μια ιατρική κατάσταση όπου το πέος παραμένει σε στύση για περισσότερο από το συνηθισμένο εκτός της σεξουαλικής διέγερσης- είναι μια πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού.

Τι είναι ο πριαπισμός

Πριαπισμός είναι πάθηση που εκδηλώνεται ως μη υποχωρούσα, παρατεταμένη επώδυνη στύση, η οποία δε σχετίζεται απαραίτητα με σεξουαλική διέγερση. Ο όρος προέρχεται από τον θεό της ελληνικής μυθολογίας, Πρίαπο, ο οποίος ήταν θεός της γονιμότητας και των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Ο όρος πριαπισμός αναφέρεται στην επώδυνη στύση τόσο του πέους, όσο και του ανατομικού αντίστοιχού του στο γυναικείο σύστημα, της κλειτορίδας. Στον θηλυκό πριαπισμό αντιστοιχεί ο όρος clitorism.

Η νόσος μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα, τα οποία πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία, λευχαιμία, βλάβες του νωτιαίου μυελού, να εκδηλωθεί μετά από τραύμα ή αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία. Ενίοτε, μπορεί να είναι και φαρμακευτικής αιτιολογίας, όπως, από συριγγώδη έγχυση φαρμάκων, τα οποία προκαλούν στύση. Ορισμένες φορές, η αιτιολογία είναι άγνωστη και η νόσος αναφέρεται ως ιδιοπαθής.

Στην περίπτωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ο πριαπισμός προκαλείται εξαιτίας ανοξίας και δρεπάνωσης όταν, συνήθως, αποφράσσονται μικρά αγγεία. Στην αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία, υπάρχει αυξημένη παροχή αίματος και ο πριαπισμός υποχωρεί μετά από ενδοαρτηριακό εμβολισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα