Βαθαίνει το χάσμα τη Χαριλάου Τρικούπη

Διαψεύστηκε, εν τέλει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε ότι μετά την προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, επικοινωνιακά τουλάχιστον, θα κέρδιζε πόντους. Οι αντιδράσεις όμως ακόμα και μέσα στο κόμμα έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το χάσμα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι μεγάλο.

Η πρώτη κριτική που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν πως με τη συμφωνία εξασφαλίζει την κάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεσμεύει εν ολίγοις το Μέγαρο Μαξίμου να μην τον αφήνει εκτεθειμένο, όπως έγινε με την υπόθεση των υποβρυχίων, όπου χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες προτού παρέμβει επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μόνο που αυτό δεν είναι αρκετό για πολλούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε αυτό, μάλλον, συμβάλλει και το γεγονός ότι –όπως διέρρευσε σε δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό του κόμματος– το ΠΑΣΟΚ κινείται με ποσοστά μέχρι 5% στην καλύτερη περίπτωση. Γεγονός που ερμηνεύεται ως αδυναμία της ηγεσίας να πείσει για τις καλές της… προθέσεις!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στην Κ.Ο. στη συνεδρίαση της Πέμπτης και αποτελούν πιθανότατα προάγγελο των όσων θα ακολουθήσουν. Η ανησυχία πολλών στελεχών είναι μήπως και το ΠΑΣΟΚ υποχρεωθεί σε εκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., εξέλιξη που θα το καταδίκαζε σε «ξαφνικό θάνατο». Δεν είναι τυχαίο πως συνομιλητές του Ευ. Βενιζέλου σε κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζουν πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται και ότι τα δύο κόμματα τα χωρίζει άβυσσος.

Πίσω στη συνεδρίαση της Κ.Ο., πολλοί ήταν εκείνοι που δεν συμμερίστηκαν την άποψη του προέδρου, ότι δηλαδή η προγραμματική συμφωνία και το κείμενο 43 σημείων που ενέκρινε με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Αντίθετα, ο Ευ. Βενιζέλος δέχθηκε σκληρή κριτική τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης όσο και στις κεντρικές επιλογές του κόμματος.

Σε βαθμό μάλιστα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να κάνει λόγο για «τζάμπα μαγκιές».

Ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική ήταν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Θάνος Μωραΐτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Σηφουνάκης, Γιώργος Ντόλιος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιάννης Κουτσούκος. Οι βουλευτές ζήτησαν κυρίως να ξεκαθαριστεί ότι η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί και «προγαμιαίο συμβόλαιο» με τη Ν.Δ.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το πώς εξελίσσεται η συνεργασία με τη Ν.Δ.: «Ο Σαμαράς καρπώνεται τα κέρδη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται», είπαν χαρακτηριστικά. Ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ ποια μέτρα μπορεί να ψηφίσει και ποια όχι. Ο Θ. Μωραΐτης από την πλευρά του σχολίασε σκωπτικά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά περί σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα: «Έχουμε ζήσει τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο ένα, τώρα μας λένε ότι θα ζήσουμε και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο 2. Κανείς μας όμως δεν θέλει να δει το έργο», είπε. Μάλιστα, χαρακτήρισε την προγραμματική συμφωνία ως «ένα θολό κείμενο με ασαφές στίγμα».

«Δεν υπάρχουμε ως κόμμα!» ήταν η χαρακτηριστική κραυγή αγωνίας του Δημήτρη Κρεμαστινού…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα