Βαθμός λίαν μέτριος για τις 100 πρώτες «αριστερές» ημέρες

Πρώτη φορά αριστερά επί 100 (και 3) ημέρες. Και η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να θυμίσει τις επιτυχίες της σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν κάνει όμως καμία αναφορά στα όσα δεν έγιναν, σε όσα έχουν επ’ αόριστο αναβληθεί και σε όσα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεχαστούν οριστικά…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι λάτρεις των κοινωνικών δικτύων σίγουρα έχουν συναντήσει μια αφίσα η οποία διαφημίζει τις κυβερνητικές επιτυχίες στη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία της χώρας. Με τον κυβερνοχώρο να αποτελεί μέχρι και σήμερα προνομιακό πεδίο για το κόμμα της κυβέρνησης, επιχειρείται να προβληθούν τα θετικά για να ξεχαστούν οι υποχωρήσεις και οι αναβολές.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ανήρτησε και στο προφίλ του στο facebook την αφίσα η οποία φυσικά φέρει και την υπογραφή του. Δεν απάντησε όμως στο σχόλιο αναγνώστη ο οποίος με αγωνία επισημαίνει πως «100 μέρες περιμένουμε επιστροφή ΦΠΑ όμως…». Άλλωστε και από τις πρώτες επιτυχίες απουσιάζουν οικονομικά μέτρα εκτός από εκείνα που έχουν ως κύριο στόχο την είσπραξη.

Τι καταγράφει λοιπόν ο κ. Βερναδάκης τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω; Αντιγράφουμε:
# Κατάργηση εισιτηρίου 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
# Επαναφορά απολυμένων του δημοσίου.
# Κατάργηση εφεδρείας και διαθεσιμότητας.
# Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.
# Εξυγίανση του αθλητισμού.
# Ακύρωση νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
# Διασφάλιση της βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
# Επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
# Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.
# Προώθηση πολιτικών απεξάρτησης.
# Ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο.
# Αποποινικοποίηση οφειλών στο δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
# Χορήγηση επιδόματος ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά.
# Αντιμετώπιση φορολογικής απάτης.

H απάντηση δεν άργησε να έρθει άμεσα και online από άλλον χρήστη του διαδικτύου ο οποίος θύμισε στον Χρ. Βερναδάκη –αλλά κυρίως στην κυβέρνηση– το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο θα το επανεξετάσουν σε βάθος τετραετίας, το σκάνδαλο Κατρούγκαλου, τα πειράματα του υπουργείου Παιδείας με το θέμα της αριστείας και την κατάργηση των πρότυπων σχολείων, τον ΕΝΦΙΑ που θα μείνει κανονικά, τον κατώτατο μισθό που θα… ξανασυναντήσει τα 751 ευρώ στο μακρινό μέλλον, την ανοχή στους μπαχαλάκηδες και το ρουσφέτι στον Σάββα Ξηρό το οποίο εν τέλει ο ίδιος αρνήθηκε, αλλά και την κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η ρευστότητα στη χώρα.

Μηδέν εις την… ουσία
Επί της ουσίας τώρα, εξετάζοντας τις επιτυχίες έτσι τουλάχιστον όπως τις περιγράφει ο κ. Βερναδάκης, το έργο της κυβέρνησης είναι έως και ανύπαρκτο καθώς σχεδόν τίποτα από τα όσα έχουν γίνει δεν έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Και λέμε «σχεδόν», διότι το μόνο που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει είναι ωφέλιμο είναι η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία. Με τη διαφορά ότι αν το εν λόγω μέτρο εξεταστεί με βάση το γενικότερο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας Υγείας, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι περισσότερες και άμεσες.

Στα θετικά σίγουρα συγκαταλέγονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία ωστόσο θα επιβαρυνθούν (όπως όλα δείχνουν) από την αλλαγή στον ΦΠΑ. Εκτός και αν ως εκ θαύματος η κυβέρνηση καταφέρει να τα εξαιρέσει και να διατηρήσει το ηλεκτρικό ρεύμα στον χαμηλό συντελεστή, υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι το μέτρο του ενός συντελεστή με εξαιρέσεις γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης σπατάλησε δυνάμεις με φωτογραφικές διατάξεις υπέρ του Σάββα Ξηρού, το υπουργείο Παιδείας αναστάτωσε την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και κάποιους γονείς ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να κάνει τη διαφορά έστω και με μόλις 200.000.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κονδύλι που διατίθεται για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις; Φυσικά και πρόκειται για εισπρακτικά μέτρα ενός κράτους που ποτέ στο παρελθόν δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τους φορομπήχτες και τώρα τους διευκολύνει για να βάζει χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Και ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει τις επιτυχίες της, η Telegraph θυμίζει όσα χάθηκαν: από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δει τα μετρητά των καταθετών τους να κάνουν φτερά. Το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας τείνει να μετατραπεί σε συνολικό οικονομικό πρόβλημα και η υγεία της οικονομία της θα καθορίσει πόσο καιρό θα καταφέρει η Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Τα αποθεματικά των τραπεζών μειώθηκαν κατά 28%, ενώ το μέλλον τους αποφασίζεται πλέον στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Ταυτόχρονα, ο τελευταίος έλεγχος της Κομισιόν και η αναγκαστική μείωση των εαρινών προβλέψεών της ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, δείχνει πολλά. Η θετική δυναμική έχει πληγωθεί από την αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρει η Κομισιόν. Η Ελλάδα κατόρθωσε πέρυσι να εμφανίσει ανάπτυξη, πρώτη φορά έπειτα από το 2007 και αφού είχε υποβληθεί σε δύο χρόνια οδυνηρής λιτότητας. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί πραγματικά το 2015, καθώς η συρρίκνωση των επενδύσεων είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Και μέσα σε όλα αυτά επανήλθε και το… Grexit. Το μόνο που έχει μείνει στην κυβέρνηση είναι η στήριξη των ψηφοφόρων. Άγνωστο μέχρι πότε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα