Ραγδαία άνοδος του (γαλάζιου) υδραργύρου

Δεύτερη προσυνδιάσκεψη σήμερα στην Ξάνθη και η κατάσταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πολύ χειρότερη από την πρώτη που διεξήχθη αμέσως μετά το Πάσχα στην Πάτρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τι μεσολάβησε και το κλίμα φορτίστηκε; Οι προεδρικοί ισχυρίζονται πως όλα είναι υπό έλεγχο και ρίχνουν το βάρος τους στη δομική αντιπολίτευση της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία δίνει δικαιώματα με την αργοπορία της στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά οι αμφισβητίες έχουν εντείνει τις δημόσιες παρεμβάσεις τους ζητώντας πλέον όχι μόνο την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά και την αλλαγή ηγεσίας. Ως επιχείρημα προβάλλουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε τέλμα, ενώ στις τελευταίες μετρήσεις οι ερωτηθέντες όχι μόνο είναι δυσαρεστημένοι με τον Αλέξη Τσίπρα και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αλλά δεν πιστεύουν ότι και με τον Αντώνη Σαμαρά η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Ειδικά στην τελευταία μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ τα αποτελέσματα ήταν μαχαιριά για την ηγετική ομάδα.

Σε αυτό το κλίμα σχεδόν καθημερινές είναι πλέον οι συνάξεις στελεχών και βουλευτών, όπου συζητείται το μέλλον της Κεντροδεξιάς. Κοινή συνισταμένη όλων των συζητήσεων είναι κατά πόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί με αξιοπιστία να διεκδικήσει εκ νέου ζωτικό πολιτικό χώρο υπό τη σημερινή ηγεσία.

Περιμένει δικαίωση
Στην άλλη όχθη Αντώνης Σαμαράς έχει κλείσει τα αφτιά του και πορεύεται τον δικό του δύσβατο πολιτικά δρόμο, αρνούμενος να συζητήσει την οποιαδήποτε αλλαγής σελίδας στο κόμμα, ενώ αναμένει σταδιακά την πολιτική του δικαίωση. «Εμείς δικαιωνόμαστε μέρα με τη μέρα» επιμένει ο κ. Σαμαράς που εκτιμά ότι όσο περνάει ο καιρός οι δημοσκοπήσεις θα καλυτερεύουν για τη ΝΔ.

Η πρώτη προσυνδιάσκεψη στην Πάτρα δεν κρίθηκε επιτυχημένη, ενώ έχουν υπάρξει προχωρημένες εισηγήσεις που δεν εισακούστηκαν, όπως του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για ουσιαστικό άνοιγμα της Ν.Δ. στην κοινωνία με τον τίτλο: «Η Ν.Δ. σάς ακούει».

Σύμφωνα με τους μυημένους περί των συζητήσεων στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να σταθεροποιήσει το εσωκομματικό τοπίο, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο που είναι το ορόσημο για το τι θα γίνει μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, και να λάβει τις όποιες αποφάσεις του ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί.

Όμως την ίδια ώρα οι αμφισβητίες τον κατηγορούν, ότι ακόμη και στο πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης η Ν.Δ. υστερεί. Αντίθετα όπως λένε τις επικοινωνιακές και πολιτικές εντυπώσεις κερδίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε αρκετοί «γαλάζιοι» ψηφοφόροι θα… γοητευτούν από την εικόνα που βγάζει το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει αυξήσει την ένταση της κριτικής ικανοποιώντας και κεντροδεξιά ώτα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τρεις συνάξεις, όπου κεντρικό θέμα ήταν και η αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ., ενώ προετοιμάζονται και άλλες εντός των ημερών. Η μία έγινε στο «Αθηναϊκό», όπου Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας και τουλάχιστον 12 βουλευτές, παρουσία και της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, συζήτησαν την πορεία του κόμματος. Η άλλη έγινε στο «Χίλτον», όπου συναντήθηκαν για καφέ τουλάχιστον 14 βουλευτές και στελέχη, ενώ είχε προηγηθεί η σύναξη τουλάχιστον 20 πρώην βουλευτών σε ξενοδοχείο της πλατείας Μαβίλη.

Την ίδια στιγμή, εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ κριτική διάθεση έχουν και βουλευτές, όπως οι Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, αλλά και πρώην βουλευτές όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, κ.ά.

«Να πάει άμεσα η Ν.Δ. σε ανοικτή διαδικασία εκλογής αρχηγού» λέει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ενώ υπέρ του έκτακτου συνεδρίου τάσσονται και στελέχη που τον είχαν στηρίξει από το 2009, όπως οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Μιχελάκης.

Μέσω Βρυξελλών
Αντίθετα ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα μέσω Βρυξελλών. Οι συχνές επαφές του με τους εταίρους έχουν σαν στόχο να σταλούν μηνύματα εντός κι εκτός κόμματος, ότι η Ευρώπη θεωρεί τον Αντ. Σαμαρά ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή από την Ελλάδα. Φτάνει αυτό; Όπως απαντούν οι αντιφρονούντες πλέον «δεν έχει καμία απολύτως σημασία». Αντίθετα όπως λένε με νόημα πως «μόλις κλείσει συμφωνία ο Τσίπρας θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», υπονοώντας πως τότε θα παρουσιαστούν οι απαραίτητες υπογραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ενδιαφέρον έχει η στάση του «γαλάζιου» κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει διαφορετική στρατηγική και στέκεται έναντι όσων μιλούν για επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών στην παρούσα χρονική περίοδο: «Πρέπει να περάσουμε μέσα από μια φάση εσωτερικής ανασυγκρότησης, την οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε με δισταγμό και καχυποψία. Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και πετύχουμε τη συμφωνία θα υπάρχει άπλετος χρόνος για τα εσωτερικά της Ν.Δ.».

Και φυσικά όλοι προεδρικοί και αμφισβητίες αναμένουν τη νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά σήμερα στην Ξάνθη, κατά την διάρκεια της 2ης προσυνδιάσκεψης.

Αντιπαράθεση και για διαρροή από την ηγετική ομάδα για την συμφωνία με τους δανειστές
Αίφνης προέκυψε νέο θέμα για αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ. Από την ηγετική ομάδα του κόμματος έχει κυκλοφορήσει η πρόταση ακόμη και να καταψηφιστεί η συμφωνία ή μέρος αυτής, με στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου να σημειώνει ότι «την παράταση την ψηφίσαμε γιατί η χώρα ήταν στο αέρα. Δεν είμαστε δεδομένοι».

Το ενδεχόμενο αυτό σχολίασαν με δηλώσεις τους στελέχη της παράταξης, όπως ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος σημείωσε στο twitter πως «θέλω να πιστεύω ότι διαρροές που εμφανίζουν τη Ν.Δ. πως δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία με τους εταίρους, είναι προβοκατόρικες και όχι αληθινές…!», υπενθυμίζοντας ότι «τέτοιες διαρροές συγκρούονται άλλωστε με τις έως τώρα δηλώσεις, ότι μια συμφωνία είναι αναγκαία για να μην πέσει η χώρα στα βράχια».

Ενδεικτική ήταν και η ραδιοφωνική δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη ότι «πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι η Ν.Δ. δεν εύχεται τη δικαίωσή της δια της καταστροφής της χώρας… Άρα αυτό το οποίο όλοι ευχόμαστε είναι να υπάρξει μία συμφωνία. Ευχόμαστε να επικρατήσει η υπευθυνότητα. Ευχόμαστε και θα στηρίξουμε μία πορεία προς τα εκεί, διότι εμάς, σε τελική ανάλυση, αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα