Casus belli και… τρελίτσα από την Άγκυρα στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο

Απύθμενο θράσος από την Τουρκία που ζητά από την Ελλάδα θα θέσει τέρμα «στις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο»

«Βαλτή» να ήταν η Άγκυρα να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας το σαββατιάτικο ρεπορτάζ της «Α» για τα ελληνοτουρκικά, δεν θα σκεφτόταν να ξαναβγάλει το Όρουτς Ρέις για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κι όμως το καθεστώς Ερντογάν έκανε το απονενοημένο: εξέδωσε νέα προκλητική navtex τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ισχύ από τις 12 Οκτωβρίου (δηλαδή άμεσα) μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, δεσμεύοντας για έρευνες μία θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων!!!

Ως… σκιάχτρο στην τουρκική προκλητικότητα η Αθήνα επικαλείται την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη των κυρώσεων, η οποία όμως έχει μετατραπεί –όπως εύστοχα έγραψε η «Α»– σε μαστίγιο… ακυρώσεων, αφού η Άγκυρα δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, αλλά πέρα από της δεδομένη ετοιμότητας των όπλων, το θέμα είναι ποιος και με ποιο τρόπο μπορεί να συνετίσει το καθεστώς Ερντογάν να εγκαταλείψει τον δρόμο της όξυνσης. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος του οποίου Σαρλ Μισέλ ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη νέα παράνομη τουρκική navtex.

Ακόμη και ο γερμανικός παράγοντας μοιάζει αδύναμος να επαναφέρει στην τάξη την Τουρκία. Είτε γιατί δεν μπορεί είτε δεν θέλει, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις νέα navtex που εξέδωσε η Τουρκία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία, η οποία να υπογραμμίσουμε ξανά στο ένα της όριο εφάπτεται σχεδόν στα 6 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων!!!

Αυτό το τουρκικό casus belli πώς θα απαντηθεί; Με ένα νέο κείμενο συμπερασμάτων που βγάλει η νέα Σύνοδος Κορυφής και το οποίο θα επαναλαμβάνει ότι αν ξαναπροκαλέσει η Άγκυρα θα την κάνουν… ντα οι Βρυξέλες; Ή μήπως θα κάνουν τόσο θόρυβο τα πολεμικά που θα μαζευτούν στην περιοχή ώστε να μην καταφέρουν να συλλέξουν γεωλογικά δεδομένα τα καλώδια που θα ποντίσει το Ορούτς Ρέις;

Όσο πάντως αναζητούνται απαντήσεις, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. το έχει ρίξει στην… τρελίτσα, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι οι νέες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως η Τουρκία προσδοκά από την Ελλάδα «ότι θα αποσύρει τους μαξιαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινής διάλογος μαζί μας, ειδικά διερευνητικές συνομιλίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα