Χαμός με Μαραντόνα «Σβήσε από τον τοίχο του σχολείου το ναρκομανή»

Ο Ηλίας Στύλος γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Hayate, φιλοτέχνησε το καλύτερο γκράφιτι στην Ελλάδα για τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Από το έργο του δεν κέρδισε όμως μόνο τα μπράβο του κόσμου, αλλά συνάντησε και αντιδράσεις. Ο λόγος; Το γκράφιτι έγινε σε τοίχο του 3ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς και ο Μαραντόνα δεν μπορεί ν’ αποτελεί πρότυπο.

Χαρακτηριστικά ο Ηλίας Στύλος είπε:

«Στο τέλος της Κομνηνών είναι το γκράφιτι, στον πίσω τοίχο του σχολείου. Είχα τραβήξει βίντεο. Κόσμος σκαρφαλώνει βγαίνει φωτογραφίες και μου λέει μπράβο. Δεν το περίμενα. Ήθελα να τιμήσω τον καλύτερο παίκτη που είδαμε παγκοσμίως στο ποδόσφαιρο. Πριν φτάσω στη διαδικασία, πρέπει να πω ότι χρειαζόμουν άδεια την οποία την πήρα και μπόρεσα κι έκανα από την πλευρά που είναι το δημοτικό σχολείο ένα γκράφιτι για την Αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσωνα. Από την άλλη πλευρά ήθελα να κάνω εγώ κάτι σαν καλλιτέχνης. Τον είχα… σταμπάρει καιρό αυτό τον τοίχο καιρό, τον λιγουρευόμουν. Συνέπεσε με το τραγικό γεγονός, για όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα, τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ήθελα και πιο πριν να τον ζωγραφίσω».

Για τα διθυραμβικά σχόλια, αλλά και τις αντιδράσεις από τη διευθύντρια του σχολείου, ο Ηλίας παρατήρησε:

«Δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι δεν είχα άδεια δηλαδή. Με πήρε το πρωί η διευθύντρια να μου κόψει τη χαρά. Με ρώτησε: «Πως είναι δυνατόν να είναι γκράφιτι ένας άνθρωπος ναρκομανής;». Δεν είναι έτσι της είπα. Έδωσε τρομερή χαρά στον κόσμο. Δεν μας ενδιαφέρει τι έχει κάνει στην προσωπική του ζωή.

Μου είπε να φέρω τα σύνεργά μου και να το σβήσω. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Είναι έργο και υπάρχουν δικαιώματα καλλιτεχνικά πάνω σ’ αυτό. Όταν πήρα άδεια ήθελα να φιλοτεχνήσω αυτό τον τοίχο. Μου είπαν να βάψω και τα δίπλα τοιχάκια. Συμφώνησα. Έκανα τον άλλο τοίχο με την Αργοναυτική εκστρατεία, αλλά μ’ έβλεπαν κάποιοι απλά ως εργάτη, για να βάψω τους τοίχους. Είμαι καλλιτέχνης.

Με ρώτησαν τι θα ζωγραφίσω τον άλλο τοίχο. Τους είπα θα ζωγραφίσω κάτι σε Θεό. Νόμιζαν ότι θα είναι κάποιος Θεός του Ολύμπου και έκανα τον Θεό του ποδοσφαίρου. Και τα δύο μου έργα τα έκανα αφιλοκερδώς. Και της Αργοναυτικής εκστρατείας και του Μαραντόνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα