Χάος στη Θεσσαλονίκη: Σκέψεις για ΜΕΘ μέσα στο Βελλίδειο

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρό του, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ταξίδεψε στη συμπρωτεύουσα, εκεί από όπου ανακοίνωσε 50 έξτρα νέες ΜΕΘ, ενώ έκανε και έκκληση στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο μεταξύ οι πρώτες σκηνές έξω από τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί. Το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής ασθενών. Η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο… Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν φήμες πως υπάρχουν σχέδια να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας κορονοϊού το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα.

Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συνεδριακό κέντρο μπορεί να μετατραπεί σε χώρο, όπου θα μπουν κρεβάτια, αναπνευστήρες, χωρίσματα και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να φιλοξενήσει ασθενείς με ήπια συμπτώματα και δεν αφορούν χώρους ΜΕΘ.

Οι υποδομές της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Έως τώρα, πάντως, δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ.

Ζέρβας: Ο ιός βρίσκεται παντού – Είμαστε σε πόλεμο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέβρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, είπε χαρακτηριστικά πως “ο ιός πλέον βρίσκεται παντού. Όλοι στην πόλη γνωρίζουμε κάποιον στο οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον που νόσησε ή νοσεί”.

“Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επιχειρήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση, γιατί πρώτο υπήρξε κόπωση στην κοινωνία και στην οικονομία και δεύτερον έπρεπε να δούμε πώς θα εξεταστεί η κατάσταση με βάση τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Για αυτό τον λόγο και πήραμε σταδιακά τα μέτρα, και όχι όπως τον περασμένο Μάρτιο”, πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Σε ερώτηση για το αν θα μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε χώρο νοσηλείας covid, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως “εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα”. “Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του”, τόνισε.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε τι πήγε στραβά και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα”, σημείωσε κλείνοντας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα