ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ: Προειδοποίηση για σκληρό ροκ

Από το ΚΙΝΑΛ στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι βγαίνοντας από την καραντίνα το κόμμα επιστρέφει στην προγραμματική αντιπολίτευση βάζοντας στο κάδρο της κριτικής τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Από τη στιγμή που βγαίνουμε από την καραντίνα και τις ειδικές συνθήκες επιστρέφουμε στην προγραμματική αντιπολίτευση». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει εδώ και λίγα 24ωρα η Χαριλαόυ Τρικούπη, η οποία παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι όπου δει πράγματα που δεν της αρέσουν θα στρέφει τα βέλη της κατά υπουργών, ενώ στα μεγάλα θέματα θα δείχνει ως υπεύθυνο προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη, όπως λένε χαρακτηριστικά στο Κίνημα Αλλαγής, «η κυβέρνηση πήρε μία πρώτη γεύση από τη στάση μας στη Βουλή για το θέμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και τα λεγόμενα voucher την προηγούμενη Παρασκευή». Το  ΚΙΝΑΛ πρώτο κατέθεσε ένσταση (27 Μαρτίου) για το πρόγραμμα κι εν συνεχεία έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και το Μαξίμου. Ήταν ένα μήνυμα για κάποιες επαφές που έχουν αναπτύξει τελευταία συνεργάτες του πρωθυπουργού με στελέχη του  ΚΙΝΑΛ, που αποδεδειγμένα διαθέτουν άριστες γνώσεις σε εξιδεκευμένα θέματα. Κι όπως έλεγε συνομιλητής της κας Γεννηματά, «η πρόεδρος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα, για την υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το  ΚΙΝΑΛ έβαλε στο στόχαστρο και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η οποία είχε επιλεγεί για την ίδια θέση από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχε πολιτικούς προϊσταμένους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ παρέμεινε στο υπουργείο και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, χάρη στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κα Στρατινάκη είναι κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην σύμβουλος της Λούκας Κατσέλη και μέχρι να κληθεί από τον κ. Μητσοτάκη ανήκε στην ομάδα που συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά. Και όπως είναι γνωστό, η Χαριλάου Τρικούπη όπου βρίσκει πρώην δικά της παιδιά δεν τους συμπεριφέρεται και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας μη λησμονούμε ότι τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον αποκαλούν υπουργό Αστυνομίας και όχι υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Για το θέμα της τηλεκατάρτισης, λοιπόν, η Χαριλάου Τρικούπη πέραν του πρωθυπουργού, των βασικών του συνεργατών του και του υπουργού Εργασίας, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και την κα Στρατινάκη, διαρρέοντας πως «αυτή το πρότεινε τόσο στον υπουργό, όσο και στο Μαξίμου το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ τις λεπτομέρειες ανέλαβε σύμβουλός της». Και όπως έλεγαν μειδιώντας, «η σύμβουλος έχει αναστολές με χρώματα και ιδεολογίες, παίζει μπάλα σε όλα τα γήπεδα».

Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν φίλια προς την Κουμουνδούρου ΜΜΕ. Τουναντίον, η Φ. Γεννηματά με τη στάση που τήρησε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή θέλησε να το δείξει με τον πλέον άκομψο τρόπο, ότι το  ΚΙΝΑΛ βρίσκεται πολύ μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του  ΚΙΝΑΛ αποχώρησε από τη συζήτηση, όταν ανήλθε στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, και αργότερα είχε καβγά με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Βρούτση.

Οι τόνοι του  ΚΙΝΑΛ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το  ΚΙΝΑΛ σε καμία των περιπτώσεων δεν θα χαριστεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Αλλά, όπως συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, καλή η χρησιμότητα και η υπευθυνότητα, αλλά «εμείς είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης. Όταν χρειαστεί θα χορέψουμε και σε ήχους σκληρούς ροκ. Εξάλλου εμείς εντάξαμε τον συγκεκριμένο όρο στα πολιτικά λεξικά». Στη Χαριλάου Τρικούπη αυξάνονται όσοι εκτιμούν πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, δεν είναι καθόλου νωρίς για να προσπαθήσει εντατικά πλέον το Κίνημα Αλλαγής να δώσει το διακριτό του στίγμα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτό αποτυπώνεται σε προτάσεις και ενώ ήδη δουλεύεται το επόμενο πρόγραμμα του κόμματος, που θα αποτελέσει πρόταση για το απαιτούμενο πρόγραμμα ανόρθωσης της χώρας και θα αποτυπωθεί εν πολλοίς στο κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη Μετά».

Επιδότηση εργασίας

Το βέβαιο είναι ότι το  ΚΙΝΑΛ τα τελευταία 24ωρα κατέθεσε μία συγεκριμένη πρόταση για επιδότηση εργασίας, υποστηρίζοντας πως «αντί να περιμένουμε την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα και να δίνουμε επιδόματα ανεργίας, πάμε ένα βήμα πριν και λέμε ότι το κράτος μπορεί, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, να επιδοτήσει 1 εκατ. θέσεις εργασίας κατά 40% για ένα εξάμηνο, να δώσει δουλειά σε άνεργους του ΟΑΕΔ και να κρατήσει ζωντανό τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς δηλαδή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα η Φώφη Γεννηματά σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις της αναφέρθηκε πολλάκις στο πρόγραμμα με τη συγκεκριμένη φράση: «Το πρόγραμμά μας για τη στήριξη της εργασίας είναι στοχευμένο και κοστολογημένο». Οι δε επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι στόχος της πρότασης για επιδότηση εργασίας είναι να περιοριστούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και να προστατευθεί η εργασία. Η επιδότηση δίνεται με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν απολύσεις και δυσμενείς μεταβολές των συμβάσεων των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η στήριξη για τους εργαζομένους στις τουριστικές επιχειρήσεις θα διαρκεί για όσο διάστημα λειτουργούν, ενώ χρειάζεται και στήριξη των εργαζομένων στις αγροτικές επιχειρήσεις για να υπάρχει επάρκεια στα τρόφιμα.

Το πρόγραμμα του  ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει 1.000.000 εργαζόμενους, έχει κοστολογηθεί στα 2 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, που αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναλογεί στην Ελλάδα κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από τα αδιάθετα που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα