Χωρίς τους εμβολιασμένους, οι θάνατοι στο 4ο κύμα θα ήταν πάνω από 11.000

«Ο κορωνοϊός επιμένει να «πολιορκεί» την Ελλάδα, όπως και τις άλλες χώρες του πλανήτη, με τον εμβολιασμό να είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην πανδημία», τόνισε  ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα», εξήγησε πόσο πιο άσχημη θα ήταν η κατάσταση με τους θανάτους αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια.

«Το παρόν κύμα που ακόμα δεν έχει φτάσει στην κορυφή του, έχει 4.279 θανάτους. Αν δεν είχαμε εμβολιασμένο το 60% του πληθυσμού θα είχαμε με μια απλή αναγωγή πάνω από 11.000 νεκρούς», επεσήμανε ο καθηγητής.

Το στοιχείο αυτό, αποτελεί μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε και παρουσίασε χθες ο κ. Ατσαλάκης, θέλοντας μέσα από αυτή την ανάλυση, να αναδειχθεί η σημασία του εμβολιασμού.

«Διανύουμε το χειρότερο πανδημικό κύμα στην χώρα, καθώς στα προηγούμενα κύματα με την χρήση του lockdown μπορούσαμε και κορυφώναμε το κύμα και περιορίζαμε τα κρούσματα μετά από λίγο καιρό». Σήμερα, σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ξανά εξαιτίας των καταστρεπτικών συνεπειών για την οικονομία.

«Για να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε αυτό το κύμα το οποίο αν αφήσουμε χωρίς μέτρα, θα πάει μέχρι την άνοιξη, θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων. Καταρχήν θα πρέπει να κατορθώσουμε αυτό το 60% να συνεχίσει να είναι ενεργό, μέσω της τρίτης δόσης μετά το εξάμηνο. Αν καταφέρουμε να εμβολιαστεί ακόμη ένα 10% μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της τάξης του 30% και φυσικά και τον νοσηλειών και των θανάτων», ανέφερε ο καθηγητής.

Τα μέτρα δεν αποδίδουν σε επίπεδο κρουσμάτων
«Αυτή την στιγμή, τα μέτρα δεν αποδίδουν σε επίπεδο κρουσμάτων» υπογράμμισε  ο κ. Ατσαλάκης. Πάντως αυξάνονται οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, καθώς καταγράφονται 4% περισσότεροι νέοι εμβολιασμοί, ανέφερε.  «Αν προλάβουμε πριν τον βαρύ χειμώνα να φτάσουμε αυτό το ποσοστό, στο 10% με τις δύο δόσεις θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο κ. Ατσαλάκης, τόνισε ότι τα μέτρα που θα κλείσουν μέσα τους ανθρώπους προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με τον ιό είναι προσωρινού χαρακτήρα.

«Μόλις τελειώσουν τα μέτρα και έρθουν σε επαφή με τον ιό, πάλι θα αυξηθούν τα κρούσματα. Το μόνιμο μέτρο που θα έχει συνέπειες σε μακροχρόνια βάση είναι η αύξηση του αριθμού εμβολιασμένων», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα