Κορωνοϊός: Εμβολιασμός στα φαρμακεία με ραντεβού, συνταγογράφηση και… κόστος

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν 5 ευρώ (συν το ΦΠΑ) προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους κατά της covid-19

Εμβολιασμοί για την covid-19 θα διενεργούνται στο άμεσο μέλλον και στα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται από χθες -μέχρι και τις 19 Μαρτίου- σε δημόσια διαβούλευση.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτήν του εμβολίου της γρίπης. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας δεν έρχεται ξαφνικά . Ήταν 11 Ιανουαρίου του 2024 όταν η ηγεσία του υπουργείου είχε προχωρήσει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων covid. Τότε το μήνυμα που είχε δοθεί ήταν πως θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο, κάθε διαθέσιμο κανάλι -ακόμα και τα φαρμακεία- προκειμένου οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό να αποκτήσουν ετήσιο χαρακτήρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Τρεις μήνες σχεδόν μετά οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 από τους αδειούχους φαρμακοποιούς φαίνεται πως παίρνουν σάρκα και οστά με το σχέδιο νόμου: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία θα γίνονται με το… αζημίωτο, αφού οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν 5 ευρώ (συν το ΦΠΑ) προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους κατά της covid-19.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνει δωρεάν, όπως γινόταν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το άρθρο 48 του νομοσχεδίου αναφέρει: «Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) και την υπό στοιχεία Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/2.7.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας, περί του καθορισμού όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες (Β΄ 2811), να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.

Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται».

Για την διαδικασία που θα ακολουθείται μίλησε στο iefimerida.gr και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «εμείς ως κλάδος είχαμε εκφράσει την άποψή μας για το συγκεκριμένο ζήτημα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο είναι ακόμα σε δημόσια διαβούλευση». Αναφορικά με την διαδικασία σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αρχικά οι πολίτες άνω των 18 που θέλουν να εμβολιαστούν σε φαρμακείο κατά του covid θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον φαρμακοποιό προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των έξι ατόμων που απαιτούνται για να γίνει η παραγγελία του εμβολίου, αφού το εμβόλιο περιλαμβάνει έξι δόσεις και δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από 8-12 ώρες μετά το άνοιγμά του.

Ακολούθως θα κλείνεται ένα ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να τους γίνεται η χορήγηση του εμβολίου, το οποίο θα συνταγογραφείται από γιατρό, όπως γίνεται και με το αντιγριπικό

Ο φαρμακοποιός αφού ελέγξει την συνταγή και προχωρήσει στον εμβολιασμό θα καταχωρεί στην σχετική πλατφόρμα που έχουν και τα εμβολιαστικά κέντρα την διενέργεια του εμβολιασμού, αφού θα έχει δοθεί πρόσβαση σ’ αυτήν και στα φαρμακεία».

«Όχι» από τους γιατρούς

Σ’ αυτό το σημείο να αναφερθεί πως οι γιατροί διαφωνούν με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να έχει στείλει ήδη επιστολή στο υπουργείο Υγείας με τους λόγους για τους οποίους είναι κάθετοι με τους εμβολιασμούς στα ιδιωτικά φαρμακεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα