Γεωργιάδης σε φαρμακευτικές εταιρείες: Δείτε μας ως χώρα για επενδύσεις, όχι μόνο για πωλήσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει δέσμη μέτρων για τη μείωση του clawback έως και 400 εκατ. ευρώ

«Σας παρακαλώ, δείτε την Ελλάδα ως προορισμό για επενδύσεις και όχι μόνο για πωλήσεις» καλέσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τους εκπροσώπους της καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας, από το φόρουμ των Δελφών, το πρωί της Παρασκευής, κλείνοντας την συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασίας για την προώθηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική καινοτομία», στην οποία συμμετείχαν μέλη του Pharma Innovation Forum (PIF).

Είχε προηγηθεί η δέσμευσή του για ανακοίνωση δέσμης μέτρων προς τη φαρμακοβιομηχανία αναφορικά με τη μείωση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης), που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τα 1,3 δισ ευρώ για το 2023. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το clawback ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα για τον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και για την κυβέρνηση.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να δημιουργήσουμε το αναγκαίο πλέγμα μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας. Έχω προγραμματίσει την ερχόμενη εβδομάδα την παρουσίαση τους στους εκπροσώπους του κλάδου», ανέφερε στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να μειωθεί το ποσό του clawback κατά 400 εκατ ευρώ.

Κάνοντας, δε, μια μικρή αναδρομή, αλλά και αυτοκριτική στη θέσπιση του clawback, το 2013 επί της πρώτης θητείας του στην Αριστοτέλους, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως η εκτίμησή του ήταν πως, στην κορύφωσή του, το μέτρο του clawback δεν θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ στον φαρμακευτικό κλάδο. «Δεν φανταζόμουν αυτήν την εξέλιξη», είπε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως «είναι πια ορατό πως οι επιπτώσεις του clawback μπορεί να είναι καταστροφικές για τους Έλληνες ασθενείς, για την φαρμακευτική κάλυψη των οποίων έχουμε εμείς, στο υπουργείο Υγείας, την ευθύνη».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε με περηφάνια στο αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο, θυμίζοντας πως «παρ’ ότι έχουμε πληθυσμό μόλις το 2%της Ευρώπης, παράγουμε το 10% των φαρμάκων της ηπείρου».

«Αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για όποια φαρμακευτική εταιρία επιθυμεί να δει τι προοπτικές μπορεί να έχει στην Ελλάδα. μπορείτε να κάνετε παραγωγή, όχι μόνο κλινικές μελέτες», είπε, απεθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου. Επανέλαβε, δε, το παράδειγμα της πολυεθνικής φαρμακευτικής Boehringer ingelheim, η οποία ενίσχυσε πρόσφατα την παραγωγική της μονάδα στην Ελλάδα. Καταλήγοντας, δε, τόνισε πως «ο ίδιος ως επιχειρηματίας κατανοώ πολύ καλά την ανάγκη σας για ένα σταθερό επενδυτικά περιβάλλον, το χρειάζεται το επιχειρείν. Γι’ αυτό, δεσμεύομαι να σας παρουσιάσω τη δέσμη μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί, ακόμη κι αν τα νέα δεν είναι καλά, οφείλετε να τα γνωρίζετε».

Στη συζήτηση στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, μαζί με τον Υπουργό Υγείας, συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασσιώτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βάσω Βακουφτσή, ο αντιπρόεδρος Νότιας Ευρώπης της εταιρείας Abbvie, Thibault Massart και η Επικεφαλής Εταιρικών Δημοσίων Υποθέσεων Ευρώπης, Florence Baron-Papillon.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα