Χρυσοχοΐδης: Έρχεται διάταξη για μηδενική συμμετοχή των Θεσσαλών σε φάρμακα και εξετάσεις

Ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια εργαστήρια κάνουν διαρκώς εξετάσεις στη Θεσσαλία - Έρχεται εφαρμογή διαθεσιμότητας των φαρμάκων

Τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση ώστε οι πληγέντες της Θεσσαλίας να έχουν μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε επίσης για τις ολοένα αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων, για τις προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και την στελέχωση του ΕΚΑΒ.

Για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις πλημμύρες είπε πως ελέγχεται η κατάσταση και διαρκώς γίνονται εξετάσεις από τα αρμόδια εργαστήρια και από τον ΕΟΔΥ. «Πρέπει να προβλέπουμε διαρκώς», υπογράμμισε για το θέμα. Παράλληλα, επισήμανε πως θα ψηφιστεί διάταξη για την απαλλαγή όλων των Θεσσαλών για μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα και για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Πρόσθεσε επίσης πως έχει υπογράψει ήδη τρεις αποφάσεις που αφορούν την μη εξαγωγή φαρμάκων στέλνοντας μήνυμα πως προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. «Αν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές, όσο υπάρχουνε ελλείψεις δεν θα γίνονται», είπε προσθέτοντας πώς μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει μια εφαρμογή που θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν υπάρχει διαθεσιμότητα του φαρμάκου που επιθυμούμε.

Τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών μεταξύ των οποίων αρκετοί δουλεύουν ήδη καθώς ήταν επικουρικοί και τις επόμενες ημέρες η κυρία Κεραμέως θα ανακοινώσει τις προσλήψεις του 2024 όπου αναμένεται να προστεθούν πάνω από 1.500 γιατροί, χιλιάδες νοσηλευτές και επιπλέον προσωπικό.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του ΕΚΑΒ είπε «φέραμε πριν 15 μέρες στο υπουργικό ένα νέο σχέδιο για το ΕΚΑΒ. Προσθέτουμε μέχρι τέλος του έτους άλλα 50 ασθενοφόρα. Προσθέσαμε άλλα 120 άτομα στο ΕΚΑΒ Αττικής» και είπε πως θα υπάρξει προκήρυξη για ακόμα 800 άτομα μόνιμο προσωπικό. Όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό είπε πως «δε θα φύγει κανείς. Θα μονιμοποιηθούν όσοι είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι».

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τέλος πως περίπου 130 νοσοκομεία άρχισαν ήδη να αναβαθμίζονται, κυρίως με εκσυγχρονισμό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. «Προτεραιότητα πέρα από το κατασκευαστικό, είναι να υπάρξει ένας νέος τρόπος διαχείρισης των εφημεριών» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα