Colpo grosso με τη Χρυσή Αυγή

Η δίκη που έφερε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στα έδρανα των κατηγορουμένων μετράει ήδη τρία χρόνια. Ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 και έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 250 συνεδριάσεις (επί προγραμματισμένων 277). Και όμως, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται δείχνουν πως το νεοναζιστικό κόμμα θα προσέλθει στις εθνικές κάλπες χωρίς να έχει «επωμιστεί» τις νομικές συνέπειες των πράξεών του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Να εκμεταλλευτούν την καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής σχεδιάζουν κάποια κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Η απόφασή τους μοιάζει δεδομένη καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», ήδη έχει ξεκινήσει και η καταγραφή των επιχειρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν θα βρεθούν στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, δεν υπάρχει άλλος λόγος που χαίρονται για την καθυστέρηση παρά για το γεγονός πως, όπως εκτιμούν, αν η δίκη ολοκληρωθεί με την καταδίκη των κατηγορουμένων, τότε το πιθανότερο είναι να βγει ωφελημένη η Νέα Δημοκρατία. Αν, όμως, η δίκη δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές, η Χρυσή Αυγή μπορεί να λειτουργήσει… υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι δυνητικά ενδέχεται να στερήσει ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που προκαλεί εύλογες απορίες για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι της συγκυβέρνησης για να διατηρήσουν την εξουσία.

Φυσικά, για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει και οι δικαστές να συνεχίσουν με τους ίδιους αργούς ρυθμούς. Χωρίς κανείς να μπορεί να τους κατηγορήσει για σκοπιμότητα, το γεγονός πως η δίκη τραβάει επί μακρόν δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν, ειδικά με δεδομένο πως η καθυστέρηση επιτρέπει στο κόμμα αυτό να υπάρχει χωρίς συνέπειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε η πολιτική αγωγή, οι συνεδριάσεις κατ’ έτος έχουν ως εξής:

* 2015: 39 δικάσιμοι

* 2016: 50 δικάσιμοι (34 στο Εφετείο)

* 2017: 95 δικάσιμοι (42 στο Εφετείο)

* 2018: 66 δικάσιμοι μέχρι 30/9/2018 (23 στο Εφετείο)

Η ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ… ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Εντατικοποίηση της διαδικασίας ζητά η πολιτική αγωγή

Για αυτό και πριν από λίγες ημέρες οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών και πρόεδρο Εφετών κ. Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υποστήριξαν προφορικά το αίτημά τους για εντατικοποίηση της διαδικασίας και αποκλειστική διεξαγωγή της στο Εφετείο Αθηνών. Επιπλέον, μέσω του υπομνήματος που κατέθεσαν και κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ανέλυσαν τον ρυθμό και τις δικάσιμους όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στα 3,5 χρόνια διεξαγωγής της διαδικασίας.

Σημείωσαν πως τα μέλη του δικαστηρίου –πλην της προέδρου– δεν είχαν απαλλαγεί από τις υπόλοιπες δικαστικές υπηρεσίες τους(!), ενώ υπογράμμισαν πως η αναλογία του τόπου διεξαγωγής της δίκης έχει διαμορφωθεί σε 7 δικάσιμους στον Κορυδαλλό και 3 στο Εφετείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο κλείσιμο του υπομνήματός της, η πολιτική αγωγή δηλώνει πως το μόνο μέτρο που είναι δυνατό να συμβάλει ουσιαστικά στην ταχύτερη εφεξής διεξαγωγή της δίκης μέχρι την ολοκλήρωσή της θα ήταν:

>>Η επιτάχυνση στη διεξαγωγή –ακόμα και σε καθημερινή βάση– της δίκης με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της, η κατάργηση των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για άλλον χώρο και με την απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του Δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα.

Επιπλέον οι συνήγοροι θέτουν και θέμα υποβάθμισης της δίκης εξηγώντας πως «ξεκίνησε διεξαγόμενη κατά αποκλειστικότητα στην ειδική –πολύ μικρής χωρητικότητας κοινού– δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία αποφασίστηκε αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση από την τότε διοίκηση του Εφετείου, παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, εκατοντάδων κοινωνικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας για το λόγο ότι πέρα από όλες τις βάσιμες ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για τη διεξαγωγή της δίκης μέσα σε χώρο φυλακών, η επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της σημαίνει περιθωριοποίηση και υποβάθμιση, δεδομένου ότι δυσχεραίνει αφάνταστα την πρόσβαση του κοινού για την παρακολούθηση, την προσέλευση των δημοσιογράφων, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των λοιπών καθηκόντων των συνηγόρων».

Συμπλήρωσαν, μάλιστα, τα παρακάτω δείχνοντας και τις κυβερνητικές ευθύνες:

«Υπάρχουν όμως οι βασικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της δίκης και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως η καθυστέρηση έναρξής της, η εμμονή της Διοίκησης του Εφετείου σε συνδυασμό με την ατολμία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει αντίθετη νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία, για τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η μη απαλλαγή των δικαστών από έτερα δικαστικά καθήκοντα προκειμένου απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα