Δανία: Στις φλόγες παραδόθηκαν 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το Παλαιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης - Ήταν παραγγελία του Βασιλιά της Δανίας Κρίστιαν Δ΄

Τετρακόσια χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς τυλίχθηκαν στις φλόγες. Το ιστορικό κτίριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης, που χρονολογείται από το 1625, καταστράφηκε σήμερα ολοσχερώς, ύστερα από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Το ιστορικό Børsen του 17ου αιώνα, ένα από τα παλαιότερα εμβληματικά κτίρια της Κοπεγχάγης τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το εμβληματικό του κωδωνοστάσιο, ύψους 56 μέτρων το οποίο σχημάτιζαν οι ουρές τεσσάρων δράκων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Η οροφή του κτιρίου κατέρρευσε, ενώ βίντεο από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν ανθρώπους να απομακρύνουν μεγάλους πίνακες ζωγραφικής, προκειμένου να τους προστατέψουν από τις φλόγες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Όλοι όσοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου κατάφεραν να απομακρυνθούν σώοι και αβλαβείς και οι υπάλληλοι έσπευσαν να διασώσουν μερικούς από τους ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής.

Το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας και το βασιλικό παλάτι, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Δανίας, Γιάκομπ Ενγκελ-Σμιντ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία τραγική ημέρα στην ιστορία της χώρας.

Το κτίριο, το οποίο δεν στεγάζει πλέον το χρηματιστήριο της Δανίας και αποτελεί έδρα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τελούσε υπό εργασίες ανακαίνισης και ήταν καλυμμένο με σκαλωσιές όταν ξέσπασε η φωτιά.

«Μας περίμενε ένα τρομερό θέαμα. Το Χρηματιστήριο καίγεται», έγραψε στο Twitter το Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο στεγαζόταν στο κτίριο.

Ο τοπικός τεχνίτης Χένρικ Γκρέιτζ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ήταν μια τραγική μέρα. «Αυτή είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων», είπε, συγκρίνοντάς την με την πυρκαγιά που κατέκαψε την οροφή και το καμπαναριό του καθεδρικού ναού στο κέντρο του Παρισιού το 2019.

Το παλαιό Χρηματιστήριο χρησιμοποιούνταν συχνά για εορταστικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά δεν ήταν ανοιχτό στο κοινό.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι εκκενώνει κτίρια στον δρόμο όπου βρίσκεται το Παλαιό Χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ και η η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε επ’ αόριστον.

Το κτίριο ολλανδικού αναγεννησιακού στιλ στο Slotsholmen της πόλης, ή νησί των Ανακτόρων, ήταν παραγγελία του βασιλιά της Δανίας Κρίστιαν Δ΄ με στόχο να μετατραπεί η Κοπεγχάγη σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Το καμπαναριό του απεικόνιζε τέσσερις δράκους των οποίων οι ουρές είχαν ένα δόρυ και τρεις κορώνες, συμβολίζοντας τους στενούς δεσμούς με τις γειτονικές χώρες της Δανίας, Νορβηγία και Σουηδία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα