ΔΝΤ : “Προσγειώνει” την ελληνική ανάπτυξη στο 2% – Στο όριο των δημοσιονομικών στόχων

Στην έκθεσή της, η ΤτΕ έβαλε τον πήχη για τη φετινή χρονιά στο 2,3% το 2024 και για την επόμενη στο 2,5% του ΑΕΠ.

Στο 2% του ΑΕΠ προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα, στο 1,9% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται στο World Economic Outlook είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που διατύπωσε προ λίγων ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην έκθεσή της, η ΤτΕ έβαλε τον πήχη για τη φετινή χρονιά στο 2,3% το 2024 και για την επόμενη στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε για τη φετινή χρονιά μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9%, ωστόσο οι στόχοι για τον ρυθμό ανάπτυξης τελούν πλέον υπό αναθεώρηση λόγω της δύσκολης συγκυρίας στην Ευρώπη. Υπ’ αυτό το πρίσμα πιθανό θεωρείται και για την ελληνική οικονομία ο πήχης της ανάπτυξης να τοποθετηθεί χαμηλότερα.

Από την έκθεση του ΔΝΤ πάντως ευχάριστα είναι τα νέα σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Το Ταμείο υπολογίζεται ότι από 4,2% το 2023 θα μειωθεί φέτος στο 2,7% και θα συνεχίζει να περιορίζεται, στο 2,1% το 2025.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για βελτίωση και σε ότι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 5,3%.

Πτωτικά θα κινηθεί και η ανεργία. Διαμορφώθηκε στο 10,9% την περασμένη χρονιά και φέτος αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό, 9,4%. Περαιτέρω αποκλιμάκωση προσδοκάται για το 2025, οπότε το Ταμείο υπολογίζει ότι θα κλείσει στο 8,7%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα