Κ. Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, έκανε λόγο για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.


«Έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση στη Βουλή για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που είναι ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, και έχει ως θεμέλιο λίθο την μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά παιδιών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε  ότι «ένα στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Κάτι που ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά: ανήλικα με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που για διάφορους λόγους ζουν στο κοινωνικό περιθώριο».

Αναφέρθηκε παράλληλα στα στοιχεία που δείχνουν ότι υπαίτιοι για την σεξουαλική βία κατά παιδιών, είναι σε μεγάλο ποσοστό ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον τους.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Όπως είπε, αυτό έχει τρεις άξονες:

  • Το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό
  • Προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και κοινωνική αποδοχή
  • Αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. «Η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου», είπε.

«Η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να θωρακίσει τους μελλοντικούς ενήλικες από επώδυνα πράγματα που θα στιγματίσει την ζωή τους. Αποτελεί μια ουσιαστική τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση η οποία πλουτρίζει το πεδίο της Δημοκρατίας στο τομέα δικαιωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες, σημείωσε. «Να σταθώ ιδιαίτερα στο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και θα ορίζει ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Από τις δικαστικές και διωκτικές αρχές έως τους κοινωνικούς λειτουργούς», τόνισε.

«Με την σειρά του το αρχείο καταγραφής κακοποίησης παιδιών θα παρακολουθεί κάθε περιστατικό και θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. Όσοι ασχολούνται με έναν ή άλλο τρόπο με παιδιά θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας», συμπλήρωσε.

«Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πως σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουμε ως πολιτεία ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με παιδία για παράδειγμα στο χώρο άθλησης και αν στο παρελθόν υπέπεσαν σε συμπεριφοράς που τους καθιστούν ύποπτους να υποπέσουν σε εγκλήματα κατά παιδιών», τόνισε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε: «Καθιερώνεται υποχρέωση όλων φορέων ιδιωτικών και δημόσιων που σχετίζονται με παιδία να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Με ανάλογη κατάρτιση ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να μπορεί ο ίδιος να αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης». Οι διάσπαρτες διατάξεις θα κωδικοποιηθούν και αυστηροποιηθούν, είπε.

«Το νομικό πλαίσιο ενισχύθηκε με πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αυτά τα αδικήματα έγιναν κακουργήματα και η παραγραφή εγκλημάτων ξεκινά με την ενηλικίωση των θυμάτων. Η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτη. Ο βιασμός ανηλίκων οδηγεί σε ισόβια κάθειρξή. Καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την διαπερνά γι’ αυτό και μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη για να μας ενεργοποιήσει όλους», είπε.

«Τους ενήλικες για να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και να εντοπίζουν τέτοιες καταστάσεις και να σπάνε το πέπλο σιωπής ιδίως σε μικρές κοινωνίες. Αλλά και για τα παιδία να έχουν θάρρος και να μιλούν στους γονείς τους. Από φέτος σε 2 τάξεις δημοτικού και σε μια τάξη γυμνασίου διδάσκεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων το μάθημα σεξουαλικής αγωγής», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα