Δεκτή η πώληση ακινήτων για εξόφληση χρεών στο Δημόσιο

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προβούν σε πώληση ακινήτων ιδιοκτησίας τους ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την εφορία (σ.σ.: ακόμη και αν το ποσό είσπραξης από την πώληση είναι μικρότερο του χρέους) δίνει πλέον η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Προϋπόθεση για την έκδοση βεβαίωσης οφειλής από την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση του ακινήτου είναι το υπόλοιπο της οφειλής του φορολογουμένου, όταν υπάρχει, να διασφαλίζεται από άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτει ή από εγγυήσεις τρίτων. Στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται ωστόσο ότι η βεβαίωση οφειλής θα δίδεται εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας για τον οφειλέτη.

Στις περιπτώσεις που εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου, το αναγραφόμενο για παρακράτηση ποσό θα πρέπει να αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο στην Αρχή που έχει εκδώσει τη βεβαίωση εντός τριών ημερών από την σύναψη του συμβολαίου.

Η βεβαίωση οφειλής προς το Δημόσιο θα εκδίδεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου προς την υπηρεσία στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή. Στις περιπτώσεις των οφειλών προς τις ΔΟΥ θα εκδίδεται μία βεβαίωση για το σύνολο των οφειλών και με βάση τη βεβαίωση αυτήν θα αποδίδεται το προς είσπραξη πόσο.

Μάλιστα, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει και την υποχρέωση της Οικονομικής Επιθεώρησης να εκδίδει εντολές δειγματοληπτικού ελέγχου γνησιότητας των βεβαιώσεων που προσκομίζονται στις διάφορες υπηρεσίες διασταυρώνοντας τα στοιχεία των ΔΟΥ και των τελωνείων, καθώς και την έγκαιρη απόδοση των χρημάτων από τους συμβολαιογράφους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα