«Δεν περίμενα ότι θα μπει το νερό στ’ αυλάκι τόσο σύντομα»

Πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος έκανε μια επερώτηση στη Βουλή στην οποία λίγοι έδωσαν σημασία, παρά το γεγονός ότι η χώρα κάνει έναν τιτάνιο αγώνα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τι αποκάλυψε ο τέως υπουργός; Ότι ενώ το Δημόσιο δαπανά σε ετήσια βάση περί τα 300 εκατ. ευρώ για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, η πολιτεία αφήνει ανενεργό ένα πρόγραμμα που θα έδινε τη δυνατότητα να εξοικονομηθούν 170 εκατ. ευρώ.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Γιακουμάτος εξηγεί τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά απαντά και στις ερωτήσεις της «Α» αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ακόμη και για τις ταραχές στη γειτονική Τουρκία.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Κάνατε πρόσφατα μια επερώτηση στη Βουλή που αφορά το δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» με την οποία αποκαλύψατε ότι αν αξιοποιείτο το εν λόγω πρόγραμμα, θα μειωνόταν σημαντικά το κόστος των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των φορέων του Δημοσίου. Περί τίνος πρόκειται;
«Το Δημόσιο δαπανά 300 εκατ. ευρώ ετησίως για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Από το 2005 έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΙΙ, το οποίο θα επέτρεπε τη διασύνδεση όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Έτσι θα είχαμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε περί τα 170 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις περικοπές που εφαρμόστηκαν στους ένστολους. Παράλληλα, θα αξιοποιούσαμε κοινοτικούς πόρους 170 εκατ. ευρώ που προορίζονται για το έργο αυτό και σήμερα βαλτώνουν».

Τι εμποδίζει την εφαρμογή μιας τόσο προφανούς δράσης όπως η παραπάνω;
«Δεν θέλω να μιλήσω για αδιαφορία. Γι’ αυτό θα πω ότι είναι αποτέλεσμα αμέλειας και αδράνειας».

Οι αριθμοί δείχνουν μια σχετική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, γιατί ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία και στο πορτοφόλι των πολιτών;
«Το εθνικό όφελος επιτάσσει να μειώσουμε άμεσα το δημόσιο έλλειμμα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, αντί να δίνουμε πόρους για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης, θα δαπανούμε όλο και περισσότερους πόρους για να δανειζόμαστε, υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012, αφού αναμένεται ότι θα εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία από αυτά που θα βγουν. Είμαι αισιόδοξος πως θα δούμε, για πρώτη φορά, μετά το δεύτερο εξάμηνο το 2013 στοιχεία ανάκαμψης της οικονομίας. Τώρα αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι γεγονός πως ο κόσμος πράγματι βλέπει ακόμη ύφεση. Βλέπει και βιώνει μεγάλη ανεργία. Όμως χωρίς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα υπάρξουν εκείνοι οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, η οποία θα φέρει θέσεις απασχόλησης και συνεπακόλουθα ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών».

Δεν έχετε αναιρέσει την «κόκκινη γραμμή» που δημοσίως έχετε θέσει στην κυβέρνηση αναφορικά με την ψήφιση νέων μέτρων. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει κινήσεις ώστε να μη χρειαστούν νέα μέτρα;
«Στις 5/11/2012 με επιστολή μου στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά του επεσήμανα την ανάγκη να διαφανεί ελπίδα και προοπτική για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δέχθηκε απανωτά οδυνηρά και επώδυνα μέτρα. Του επεσήμανα επίσης την ανάγκη η ελληνική οικονομία να βγει από τον βάλτο στον οποίο είχε περιέλθει με την υλοποίηση τεσσάρων βασικών προϋποθέσεων που αφορούσαν:
a) Τις διαρθρωτικές αλλαγές: Ήδη ολοκληρώθηκαν αποκρατικοποιήσεις που απέφεραν 1,1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Και έπονται και άλλες.
β) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Προχώρησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ξανά χρηματοδότηση της αγοράς.
γ) Την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες: Μέσα στο πρώτο τετράμηνο διατέθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, για τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έχουν πιστωθεί και αναμένεται να διατεθούν άμεσα άλλα 3,8 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί συνολικά περί τα 8 δισ. ευρώ.
δ) Την είσπραξη των διαφυγόντων φόρων από καταθέτες που το ύψος των καταθέσεών τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους: 200.000 άτομα έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τις καταθέσεις που βρέθηκαν να έχουν χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να μπει το νερό στ’ αυλάκι και αμαρτίες και παραλείψεις δεκαετιών να αρχίζουν να διορθώνονται».

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επέφερε έντονους κραδασμούς στη συγκυβέρνηση. Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων;
«Όταν τρία κόμματα με διαφορετική πολιτική φιλοσοφία και φυσιογνωμία έχουν καταφέρει να συγκυβερνούν για ένα χρόνο, θεωρώ αυτονόητο πως θα βρεθεί η χρυσή τομή».

Ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός θα διόρθωνε τις όποιες κυβερνητικές αρρυθμίες;
«Οι ανασχηματισμοί έχουν νόημα όταν υπηρετούν αναδιάταξη προτεραιοτήτων και επανασχεδιασμό κρίσιμων τομέων του κυβερνητικού έργου. Σε κάθε περίπτωση, είναι αποκλειστικό, θεσμικό προνόμιο του πρωθυπουργού».

«Αγεφύρωτο το χάσμα στην Τουρκία»

Να πάμε, κλείνοντας, εκτός συνόρων… Στην Τουρκία εξελίσσεται μια βίαιη κοινωνική σύγκρουση που βάφτηκε στο αίμα. Τελικά, τα δέντρα είναι η αιτία ή απλώς η αφορμή;
«Δεν φταίνε τα δέντρα για το αιματοκύλισμα στη Τουρκία αλλά το δάσος! Και εννοώ τον βαθύ διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής Τουρκίας και του Ισλαμικού κράτους που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν. Πρόκειται για ένα αγεφύρωτο χάσμα. Δύο Τουρκίες σε μία…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα