Δεν θα αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε χλωρό κλαρί

Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το μεσημέρι, στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη», αλλά και τις παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου στην ίδια συνεδρίαση, κατανόησαν τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις εκλογές, οι οποίες θεωρείται σίγουρο πως το αργότερο που θα διεξαχθούν είναι τον Μάιο του 2019.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και μπορεί η κα Γεννηματά στο κεντρικό δελτίο του Alpha την Τρίτη το βράδυ να προέβαλε το προφίλ του ΚΙΝΑΛ ως ήρεμη, αλλά αποφασιστική δύναμη, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση «σπάμε το δίπολο του διχασμού», τονίζοντας πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει στην προσπάθεια διχασμού», όμως πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις άλλαξαν όλα. Εξάλλου η κα Γεννηματά ενηλικιώθηκε εντός του ΠΑΣΟΚ, που ξέρει καλύτερα ίσως από όλους το παιχνίδι των διλημμάτων.

Και η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής είναι διμέτωπος και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά απέναντι στην κυβέρνηση θα απευθύνει τα περισσότερα πυρά. Κι αυτό διότι όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως εκεί υπάρχει λίπος ψηφοφόρων. Δηλαδή να διεκδικήσουν όσους περισσότερους άφησαν το ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2015 για τη γοητεία του κ. Τσίπρα. Τώρα τα χρόνια πέρασαν, το αντιμνημονιακό προφίλ του πρωθυπουργού κατέρρευσε και γι’ αυτό στο επιτελείο της κας Γεννηματά εκτιμούν πως πρέπει να αναδείξουν αφενός μεν την ανικανότητα –όπως τη χαρακτηρίζουν– του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αφετέρου δε τα τερτίπια με θεσμικά ζητήματα για να παραμείνουν στην εξουσία, όπως αυτό το παιχνίδι με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που επί Σκουρλέτη θυμίζει κινητή γιορτή.

Γι’ αυτό και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της στη Βουλή τόνισε με έμφαση το «λέμε όχι στις αυταρχικές μεθοδεύσεις, λέμε ναι στη δημοκρατία, λέμε όχι στα εκλογικά μαγειρέματα, λέμε ναι στις εκλογές εδώ και τώρα». Ενώ δεν δίστασε ακόμη και με διάθεση χλευασμού να απευθυνθεί προς τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας: «Ούτε την έξοδό σας με αξιοπρέπεια δεν μπορείτε να σχεδιάσετε. Το χειρότερο όμως είναι ότι φεύγοντας έχετε αποφασίσει να υπονομεύσετε ότι δεν είναι υπό τον έλεγχό σας, ακόμα και πυλώνες της Δημοκρατίας όπως η Αυτοδιοίκηση. Μετά την οικονομία, την αλόγιστη αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων, παίρνει σειρά η Δημοκρατία».

 Ο θεσμικός Ευάγγελος

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ευγλωττία που τον διακρίνει, χρησιμοποίησε εκφράσεις εξόχως προσβλητικές για την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι μία βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων» . Για να προσθέσει ότι «η χώρα όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης εισήλθε σε περίοδο θεσμικής χειραγώγησης. Όσο πιο σύντομη είναι η περίοδος ευτελισμού των θεσμών, τόσο καλύτερο για οικονομία, κοινωνία, δημοκρατία. Βλέποντας τον ωμό τρόπο που η κυβέρνηση υπονομεύει θεσμικά των θεσμό της αυτοδιοίκησης καθιστώντας την αδύναμη να ασκήσει της συνταγματικές της υποχρεώσεις και να υπηρετήσει την κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία που είχε η παρέμβαση στο Σύνταγμα το 2001 με τη θέσπιση της εγγυητικής ρήτρας που προβλέπει δύο Βουλές ή αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για αλλαγές στον εκλογικό νόμο».

Αντίθετα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν πιο ωμός έναντι του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους χαρακτηρισμούς του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε μεταξύ άλλων: «Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες θα σας μαυρίσουν. Όμως η μεθόδευση επιτρέπει έναν σκληρό χαρακτηρισμό. Αυτά τα κάνουν θεσμικοί κατσαπλιάδες. Άρπαγες σε ακαταστασία». Αυτά τα είπε ο κ. Λοβέρδος την Πέμπτη, όμως στη συνεδρίαση για τον νόμο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία την Τρίτη, είχε τονίσει: «Είστε η κυβέρνηση-κηλίδα του ασφαλιστικού, έχοντας καταργήσει το ΕΚΑΣ και τα οικογενειακά επιδόματα, έχοντας πετσοκόψει συντάξεις χηρείας και έχοντας τσακίσει τους ανάπηρους. Θέλετε να σας κρίνουν για εκείνα που λέτε και όχι για όσα κάνετε. Εξαιτίας όμως αυτών που πράττετε, καταρρέετε. Αμφιβάλλω εάν θα σας ψηφίσουν ακόμη και αυτοί οι πρώτου βαθμού συγγενείς σας».

 Αναβαθμίζεται ο Καμίνης

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, όλοι ισχυρίζονται πως ξεπεράστηκαν με τον πλέον ανώδυνο τρόπο οι κραδασμοί από την αποχώρηση του Ποταμιού. Στενός συνεργάτης της κας Γεννηματά έλεγε μάλιστα πως «το διαζύγιο αποδείχθηκε βελούδινο και δεν έχει προκαλέσει τριγμούς».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας την προηγούμενη Δευτέρα στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ., επί της Αγίου Κωνσταντίνου, στάλθηκε μήνυμα ενότητας του χώρου, ενώ τονίστηκες πως πρέπει να αποκρουστούν στην πράξη οι ισχυρισμοί του Σταύρου Θεοδωράκη πως «το ΚΙΝΑΛ είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus».

Στην Εκτελεστική Γραμματεία αποφασίστηκε να προστεθούν κι άλλα γαλόνια στις επωμίδες του Γιώργου Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθήνας αναβαθμίστηκε στο ΚΙΝΑΛ, ενώ αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν όσα στελέχη του Ποταμιού παραμείνουν στο ΚΙΝΑΛ, με πρώτους και καλύτερους τον Παναγιώτη Καρκατσούλη και τον Παναγιώτη Βλάχο.

Η κα Γεννηματά, κατά την εισήγησή της, τόνισε πως «στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε επικαιροποιημένη την πρότασή μας», πάνω στην οποία θα κληθούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να συγκλίνουν, από τη στιγμή που θα έχει την τρίτη διερευνητική εντολή, μετά τις επόμενες εκλογές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα