Δένδιας σε ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν υπάρχουν περιθώρια εθνικής ευθύνης για καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας”

«Άκουσα διάφορες σκέψεις περί του τρόπου συνεννοήσεως με την Τουρκία. Στην επιτροπή σας καταμέτρησα κάποιες από τις αντιφάσεις της Τουρκίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα

Ισχυρή έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την αμυντική ελληνογαλλική συμφωνία απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας από την Βουλή υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας. Σας καλώ στο όνομα της εθνικής ομοφωνίας και της εθνικής ανάγκης που είναι πρόδηλη να την υπερψηφίσετε».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως η Τουρκία εντείνει υπέρμετρα τις προκλήσεις αμφισβητώντας ευθέως την εθνική κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρότεινε συγκεκριμένα βήματα για τις διαπραγματεύσεις των ελληνοτουρκικών είπε: «Άκουσα διάφορες σκέψεις περί του τρόπου συνεννοήσεως με την Τουρκία. Στην επιτροπή σας καταμέτρησα κάποιες από τις αντιφάσεις της Τουρκίας».

«Παρακαλώ μην διαλανθάνει της προσοχής σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη που είναι πέραν των απίστευτων που έχει ήδη διατυπώσει. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών. Δηλαδή αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν ένας από τους υπουργούς μας έβγαλε φωτογραφία πάνω από τα νησιά αυτά».

Ενώ παράλληλα πρόσθεσε «Όταν έχουμε αυτή την Τουρκία απέναντι μας με αυτή τη στάση τις βλέψεις και συμπεριφορά θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια υπερδύναμη να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Και αν διαφωνείτε με τις φρεγάτες – όχι επί του όπλου αλλά επί άλλων οικονομικών ζητημάτων – ελάτε να το συζητήσουμε. Εδώ όμως δεν συζητούμε επί του εξοπλιστικού των φρεγατών. Να είμαστε ειλικρινείς. Κατά την κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν υφίσταται περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας».

Πέραν αυτών ο κ. Δένδιας μίλησε για «κατ επίφαση» αιτιολογία που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταψηφίσει την Συμφωνία.

Ειδικότερα, για τις ενστάσεις στο άρθρο 2 που αφορά το εύρος που καταλαμβάνει η Συμφωνία και αν αυτό περιλαμβάνει και τα κυριαρχικά δικαιώματα είπε «αυτό που λέτε αποτελεί απολύτως κενό γράμμα. Η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω πονηρών ερωτήσεων για το τι θα κάνουμε αν πάει ένα πλοίο εκεί και εδώ δεν αρμόζουν στο επίπεδο της συζήτησης. Παρακάλεσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις αυτού του τύπου να γίνει η συζήτηση εκεί που πρέπει. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται και δεν πρέπει να μπει σε μια τέτοια συζήτηση δημόσια. Θα έβλαπτε εμάς τους συμμάχους μας το σχεδιασμό μας.

Η ΑΟΖ είναι στοιχείο που ενδιαφέρει την κυβερνητική πλειοψηφία. Την δική μας υπογραφή φέρουν οι δύο συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία».

Οσο για την προοπτική επέμβασης ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ είπε μεταξύ άλλων «λέτε στην ελληνίδα μάνα τι σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Να στείλει τα παιδία σας στο Σαχέλ ενώ φτιάχνετε και την εικόνα των φέρετρων. Την ανάγκη σας να εφεύρετε δικαιολογίες καταψήφισης να τις κατανοήσουμε. Είναι ανάγκη να πηγαίνετε σε αυτό το βάθος μικροκομματικού λαϊκισμού;».

Έγινε σχετική επίκληση από τον κ. Τσίπρα ο οποίος με γλαφυρότητα επικαλέστηκε απάντηση δική μου και του κ. Παναγιωτόπουλου ως προς το Σαχέλ. Γνωρίζω τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Τα έγγραφα αυτά που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι δείχνουν πως υποσχεθήκαμε να μετέχουμε με μάχιμα στρατεύματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

Βλέπω λοιπόν το έγγραφη που λέει «επισημαίνεται πως η συνδρομή Ελλάδος προς τις ΕΔ του Μαλί έχει ζητηθεί διμερώς από το Μαλί με επίσημο αίτημα και η ενδεχόμενη συμμετοχή τελεί υπο εξέταση» και αυτό το εμφανίσατε ως τετελεσμένο και το διανθίσατε με φέρετρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα