Διαφωνίες στην Ευρώπη για τον ψηφιακό φόρο

Στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων του Ecofin ήταν η επιβολή ψηφιακού φόρου. Συζητήθηκε  ένα σχέδιο φορολόγησης για τις υπηρεσίες και τις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου όπως για παράδειγμα το Google και το Facebook.

Στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνάντησης ο Αυστριακός  υπουργός Οικονομικών Χάρντινγκ Λέγγερ δήλωσε πως πολλά  είναι τα μέλη που συμφωνούν αλλά υπάρχουν κι άλλα που έχουν δεύτερες σκέψεις για το ποιες εταιρίες και υπηρεσίες θα συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο .

Όπως ανέφερε μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου θα δουλέψουν για την γεφύρωση  των αντιρρήσεων, ώστε να υπάρξει και η  τελική απόφαση. Πάντως ο Δανός  υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν  Γένσεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο προτεινόμενους φόρος είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιο τρόπο που θα έπληττε κυρίως αμερικανικές εταιρείες, γεγονός που ίσως να «γεννούσε» αντίποινα εκ μέρους των ΗΠΑ.

Από  την άλλη πλευρά, ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μέιρ, είναι θερμός υποστηρικτής του σχεδίου. Ο ίδιος  σε ομιλία του δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαι  αποφασισμένος και οι ψηφιακοί γίγαντες να φορολογούνται στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές εταιρίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί που έχουν τα περισσότερα κέρδη στον κόσμο να καταβάλουν λιγότερο φόρο από τις επιχειρήσεις μας».

Διαβάστε επίσης