Διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση φορολογίας η συνταγή Μητσοτάκη

Τόσο στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, όσο και στην επίσκεψή του στα Γρεβενά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να αναδείξει το δικό του θετικό αφήγημα και τις προτάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αρκέστηκε να σχολιάσει για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: «Ποιος ανασχηματισμός, ποιος ασχολείται; Νομίζετε ότι οι πολίτες εδώ στα Γρεβενά ασχολούνται με τον ανασχηματισμό του κ. Τσίπρα;», προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο είναι να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει πρακτικά τη θητεία της, έχει κάνει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά και όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για τον τόπο».

Δεν είναι τυχαίο ότι απέφυγε εντέχνως –παρ’ ότι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους– να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα. «Δεν θα κάνω σχόλιο σε επίπεδο προσώπων. Όλοι κρίνονται για τις επιλογές τους, ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης δεν άλλαξε καθόλου. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας σήμερα, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική παραμένουν στις θέσεις τους», παρατήρησε ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τις εκτιμήσεις κεντρικών επιτελών της Πειραιώς, ο πρωθυπουργός παίζει επί της ουσίας εν ου παικτοίς, μιας και ούτε οι αλλαγές στην κυβέρνηση ούτε η προσπάθεια αναβάθμισης και «ανοίγματος» του κόμματος θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. «Κανέναν πια δεν πείθει ο πρωθυπουργός, ούτε καν τους συντρόφους του που τον χειροκρότησαν σαν από υποχρέωση», είναι μία από τις φράσεις που ακούστηκαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θετικό αφήγημα –και θέλοντας να αναδείξει τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα που ακόμη και στο διάγγελμά του για την έξοδο από τα μνημόνια εμφανίστηκε διχαστικός–, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εγώ θα μιλώ για το μέλλον της χώρας, θα μιλώ για ενότητα και για τη μεγάλη ανάγκη να κάνει ο τόπος μεγάλη επενδυτική επανεκκίνηση, αυτά πρεσβεύει η Ν.Δ., αυτά πρεσβεύω εγώ, αυτά νομίζω ότι θα αγκαλιάσει ο κόσμος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης και στη συνάντηση που είχε, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν. Πηγές προσκείμενες στον κ. Μητσοτάκη ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τού ανέλυσε τις απόψεις του σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και του περιέγραψε το σχέδιο της παράταξής του. Ένα σχέδιο που έχει ως στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα λειτουργεί ως η πυξίδα μίας κυβέρνησης με «γαλάζιο» κορμό και όχι απλά ως ένα παρεμπίπτον κείμενο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πηγές της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού παρουσίασε σκέλος από το «γαλάζιο» οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας, στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

«Φθινοπωρινή εξόρμηση» στη Βόρειο Ελλάδα με ορίζοντα τη 15η Σεπτεμβρίου

Το δικό του μήνυμα εξωστρέφειας, μέσω συνεχών περιοδειών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα στείλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η «φθινοπωρινή εξόρμηση» της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρειο Ελλάδα, με ορίζοντα τη 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Η «φθινοπωρινή εξόρμηση» ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου, με τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. να βρίσκεται επί ποδός, με συνεχείς επισκέψεις και εκδηλώσεις στους 14 νομούς της Βορείου Ελλάδος. Το πλάνο περιλαμβάνει παρουσία σε περισσότερες από 250 στοχευμένες επισκέψεις και 17 κεντρικές εκδηλώσεις. Την εβδομάδα που μας έρχεται –και συγκεκριμένα το διάστημα από τις 10 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου– οι γραμματείες του κόμματος έχουν αναλάβει να διοργανώσουν, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, 13 εκδηλώσεις, με πάνω από 100 ομιλητές και μια ευρεία θεματική ατζέντα που περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, την επιστήμη & επιχειρηματικότητα, την ψήφο στους αποδήμους, τους εργαζόμενους στον Δημόσιο & Ιδιωτικό Τομέα, τις προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης σε οικονομία & ασφάλεια, τις πολιτικές για την προστασία της οικογένειας, την καινοτομία & ανταγωνιστικότητα, τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη σύνδεση τουρισμού & πολιτισμού, τους Ρομά, τα νέα δεδομένα στα Βαλκάνια, καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δίνουμε έμφαση στο μέλλον, ενώ η κυβέρνηση ασχολείται με το χθες. Βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, μαζί με τους πολίτες, ενώ η κυβέρνηση κρύβεται», διαμηνύει ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης επί του θέματος. «Δίνουμε προτεραιότητα στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας και σχεδιάζουμε μαζί της την επόμενη ημέρα. Ζητάμε από τους πολίτες να συμπορευθούμε σε μια προσπάθεια αναγέννησης της πατρίδας μας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», προσθέτει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα