Διατηρείται το Εφετείο της Καλαμάτας -Αναβαθμίζεται και η Πύλος -Στην Καλαμάτα το Πρωτοδικείο Σπάρτης -Καθοριστική η παρέμβαση του Α. Σαμαρά

 

 

Από μεγάλη ταλαιπωρία γλύτωσαν οι κάτοικοι ,οι επαγγελματικοί φορείς αλλά και οι δικηγόροι της Καλαμάτας μιας και από ότι φαίνεται τα σχέδια για λουκέτο του εφετείου της πόλης μπαίνουν στον πάγο. Το υπουργείο δικαιοσύνης σχεδίαζε να περιορίσει τα είκοσι ένα εφετεία της χώρας, να περιοριστούν σε δεκαεπτά με το να κλείσουν τα Εφετεία Καλαμάτας και Ναυπλίου και να δημιουργηθεί ένα κεντρικό εφετείο Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Στο σχεδιασμό αυτό όπως ήταν αναμενόμενο αντιτάχθηκαν από την πρώτη στιγμή όχι μόνο οι δικηγόροι της πόλης αλλά και η κοινωνία της Καλαμάτας. Καθοριστική όμως ήταν και η συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που όταν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης τον διαβεβαίωσε πως το εφετείο δεν θα φύγει από την πόλη και μάλιστα θα αναβαθμιστεί και το ειρηνοδικείο της Πυλού που θα λειτουργήσει περιφερειακά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Κώστας Μαργέλης είχε ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο δικαιοσύνης και με επιχειρήματα τους έπεισε να μην γίνουν οι αλλαγές σε βάρος της Καλαμάτας. Επιχείρημα του τέως Πρωθυπουργού στην προσπάθεια του να μην κλείσει το Εφετείο Καλαμάτας ήταν και η πίεση που ασκούσε ο οργανισμός της παγκόσμιας τράπεζας με αντικείμενο την δικαστική χωροταξία.

Μιλώντας στο δικηγορικό σύλλογο ο κ. Μαργέλης ανέφερε πως “ο Δικαστικός σχηματισμός στην Πύλο, όχι μόνο παραμένει αλλά αναβαθμίζεται από Ειρηνοδικείο σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο ή σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Εκεί θα εκδικάζονται πλέον υποθέσεις μονομελούς Πλημμελειοδικείου, υποθέσεις μονομελούς Πρωτοδικείου και θα υπάρχει Πρόεδρος υπηρεσίας. Το Πρωτοδικείο Σπάρτης μεταφέρεται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας“.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που κινήθηκε μεθοδικά και δυναμικά αναφέρθηκε στην συνέχεια στην καταλυτική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για αυτές τις εξελίξεις:

 

Στην τελική φάση συνοδοιπόρος του Δ.Σ. Καλαμάτας, εγγυητής της διατηρήσεως του Εφετείου Καλαμάτας, αλλά και του Δικαστικού σχηματισμού στην Πύλο υπήρξε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδειξε έμπρακτα πραγματικό και συγκινητικό ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία. Οι παρεμβάσεις και το κύρος του απέτρεψαν την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη…”

Μάλιστα απευθυνόμενος προς το σώμα αποκάλυψε και κάποιες λεπτομέρειες της άμεσης αντίδρασης που υπήρξε: “…Το πόρισμα της Επιτροπής κοινοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες μεσημεριανή ώρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τηλεφώνησα στον Αντώνη Σαμαρά. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε συγκινήθηκα. Μου είπε “Πρόεδρε ξέρω τι με θέλεις… Έχω ήδη ενημερώσει το Υπουργείο, όσο είμαι εγώ στη Μεσσηνία δεν θα φύγει το Εφετείο της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον του και οι ενέργειες που κάνει στο θέμα αυτό ήταν το γεγονός ότι στις 7 η ώρα που τον πήρα ήξερε ήδη γιατί τον ήθελα και κάθε ημέρα δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του, σε καθημερινή μας επικοινωνία για αυτό το θέμα”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα