«Διαζύγιο» με Λεβέντη, «αγαπούλες» με Ποτάμι

Βέβαιοι πως δεν θα καταγραφεί ούτε μία διαρροή δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο, σημειώνουν πως η κυβερνητική πλειοψηφία έχει να κερδίσει μόνο και όχι να χάσει. Δεν κρύβουν μάλιστα από ποιο κόμμα περιμένουν ψήφο… εμπιστοσύνης!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με το φλερτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ένωσης Κεντρώων να έχει λήξει άδοξα σχεδόν από την αρχή του, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν τους ενδιαφέρει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Ένας από τους σημαντικούς λόγους είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του κόμματος δεν… κρύβει λόγια, με αποτέλεσμα κάθε ιδιωτική συζήτηση μαζί του να κινδυνεύει να διαρρεύσει. Άλλωστε, εκείνος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να γίνει ένας νέος Γιώργος Καρατζαφέρης αλλά στοχεύει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα τεχνοκρατών (ώστε να μην υπάρχει άμεσο πολιτικό κόστος), την οποία θα στηρίζουν και άλλα κόμματα, δείχνοντας προς τη Συγγρού.

Μάλιστα, σε μια σύντομη ανακοίνωση του κόμματος χθες σημειώνεται πως «η Ένωση Κεντρώων αναμένει την εκλογή του νέου ηγέτη στη Νέα Δημοκρατία για να δρομολογηθούν διαβουλεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού από τεχνοκράτες. Από τη Δευτέρα το πρωί καλούνται οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να δείξουν ωριμότητα και σοβαρότητα και να βάλουν την χώρα πάνω από το κόμμα». Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάλι, έχουν αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ αντίστοιχη είναι και η θέση της Νέας Δημοκρατίας όπως έχουν ξεκαθαρίσει και οι δύο μονομάχοι της Κυριακής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο προσωρινός «γαλάζιος» πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης.

Άλλωστε, η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστηρίζει σε δηλώσεις της ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή. Αναφορικά με το ασφαλιστικό σημειώνει πως η πρόταση της κυβέρνησης «είναι ολοκληρωμένη και κοστολογημένη με όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για να γίνει κατανοητή και προς τους κοινωνικούς εταίρους και προς τους θεσμούς», συνιστά ένα «εθνικό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο», με τον σχετικό διάλογο να ισχυροποιείται «ακόμα και με διαφωνίες».

Η… είδηση!
Η Όλγα Γεροβασίλη απέκλεισε κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε θέματος διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, και τα περί «φλερτ με το κόμμα του κ. Λεβέντη», παραπέμποντας στην πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η είδηση ήρθε λίγο αργότερα, όταν ξεκάθαρα έδειξε το κόμμα το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει πως θα γίνει δεξαμενή υποστήριξης. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν υπάρχει αντίστοιχο «φλερτ» με μεμονωμένους βουλευτές από το Ποτάμι, είπε πως «είναι άλλο ζήτημα εάν κάποιοι, εάν ζητάμε, εάν το θέλαμε μάλλον, να στηρίξουν κάποιες επιλογές κυβερνητικές, ούτως ώστε να είναι ευρύτερες κοινοβουλευτικές συνεργασίες –στηρίξεις μάλλον– και είναι άλλο συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ ως θέμα και φυσικά δεν υπάρχει».

Η «Α» σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο. Στο φύλλο της 12 Δεκεμβρίου σημειώναμε: «Όπως εξηγούν κύκλοι του Μαξίμου, “με συγκεκριμένα στελέχη του Ποταμιού πάντα είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία. Το κόμμα αυτό καλύπτει σχεδόν το σύνολο της πολιτικής σκηνής, από τη δεξιά και τους φιλελεύθερους μέχρι την αριστερά. Φυσικά και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το σύνολο, αλλά υπάρχουν εκείνοι που θα στήριζαν την κυβέρνηση σε κρίσιμα νομοσχέδια τα οποία θα είχαν σαφή προσανατολισμό’’».

Συμπληρώναμε δε πως «κατά παράδοξο τρόπο, συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να είναι σε επικοινωνία και με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αν και δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή μεταγραφής, η εικόνα που σήμερα διαμορφώνεται είναι εκείνη μιας μικρής ομάδας βουλευτών (τέσσερις-πέντε υποστηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου), οι οποίοι δεν διαφωνούν με συγκεκριμένα μέτρα (ακόμα και με προθέσεις στο υπό διαπραγμάτευση ασφαλιστικό) και δεν θα αρνούνταν να τα ψηφίσουν μπροστά στον κίνδυνο (και για τους ίδιους) η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες».

Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη επεχείρησε ένα μικρό άνοιγμα με πρόσκληση σε συνεργασία προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η στάση της αντιπολίτευσης και η εμφάνιση εικόνας διάλυσης της Ν.Δ., που έχει εδώ και πολύ καιρό, δεν ευνοεί το πολιτικό σύστημα και δεν ευνοεί τις πολιτικές εξελίξεις. Θα πρέπει γρήγορα –θα έπρεπε και γρηγορότερα– να έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα