Διεύρυνση με προϋποθέσεις ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

Πολλές αντιδράσεις από την βάση που δεν θέλουν επιστροφή γυρολόγων από τα άλλα κόμματα, τώρα που το Κίνημα πέρασε δεύτερο στις δημοσκοπήσεις

Ενώπιων μία νέας δύσκολη εξίσωσης βρίσκεται πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος καλείται πλέον να μπει στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι είναι η 3η κοινοβουλευτική δύναμη.

Κάποιοι παλιότεροι στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι κάτι ανάλογο έγινε και την τριετία 1974-1977, όταν το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου «αντικατέστησε» επί της ουσίας την Ένωση Κέντρου του Γιώργου Μαύρου. Και βέβαια μιλάμε για άλλες εποχές και για μία ασύγκριτη πολιτική φυσιογνωμία όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, όμως στο ΠΑΣΟΚ τηρουμένων των αναλογιών το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπηρετήσει τα νέα δεδομένα.

Φυσικά σε αυτή νέα εποχή έχει και την απαραίτητη βοήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, την διάσπαση που επήλθε και το σημαντικότερο τις «τρέλες» του Κασσελάκη, ο οποίος ναι μεν κερδίζει το ενδιαφέρον, περισσότερο ως αξεσουάρ και λιγότερο ως μία πολιτική οντότητα.

Μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δίνουν το ΠΑΣΟΚ στην 2η θέση έστω και με ποσοστό κάτω του 20%, στην Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε η συζήτηση για διεύρυνση, προκειμένου να ενισχυθεί το Κίνημα, ώστε να είναι σε θέση μετά τις ευρωεκλογές να θεωρηθεί ως εναλλακτική δύναμη έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Κοινό τόπο

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη «το ΠΑΣΟΚ  δεν έχει στεγανά. Είναι έτοιμο να μιλήσει με όλους, εφόσον το επιθυμούν, στοχεύοντας σε μία αμφίπλευρη διεύρυνση». Ήδη, το θέμα της διεύρυνσης, προκαλεί νευρικότητα στο εσωτερικό του κόμματος, με κορυφαία στελέχη του να προειδοποιούν ότι στο κόμμα δεν θα πρέπει να γίνουν ευπρόσδεκτοι «γενίτσαροι» και «γυρολόγοι» και πάντως πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν, εγκαταλείποντάς τη στα δύσκολα και αναζητώντας αλλού «καρέκλα». Και αυτό, αποτελεί περίπου κοινό τόπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη πολύ κοντά στην ηγεσία του κόμματος, αποδίδουν σε όσους επαναφέρουν αυτό το θέμα μία προσπάθεια να …μικρύνουν τη συζήτηση, που άνοιξε με την ομιλία του στην ΚΠΕ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Την ίδια ώρα έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στην Χαριλάου Τρικούπη από στελέχη νομαρχιακών επιτροπών ανά την Ελλάδα, που προειδοποιούν την ηγεσία να μη δεχθεί κανέναν πίσω, ενθυμούμενα την εποχή που πρώην σύντροφοί τους έφευγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίζοντάς τους χυδαία. Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι θέλουν να γίνουν ελκυστικοί στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τους επιλέξει στις επόμενες εκλογές. Εξ ου και το ευρύ κάλεσμα στους απανταχού δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Το γεγονός όμως ότι απευθύνονται στη βάση, δε σημαίνει ex officio ότι αποκλείουν στελέχη άλλων κομμάτων που θα θελήσουν να συστρατευθούν μαζί τους σε έναν κοινό σκοπό. Τουναντίον όλοι εκτιμούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης στη διεύρυνση που θα επιχειρήσει θα γίνει με τον τρόπο που έφερε στο ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Χρυσογόνο και τον Σταύρο Κοντονή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα